Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εισαγγελική έρευνα που εμπλέκει τον Κώστα Σημίτη σε υπόθεση διαφθοράς

Σχηματίστηκε δικογραφία από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων του Documento.

Αντικείμενο της έρευνας που ανατέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς είναι οι καταγγελίες του πρώην συμβούλου της εταιρείας όπλων Thales Engineering & Consulting, Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος σε κατάθεση του αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η εταιρεί έχασε το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την αμερικανική SAIC, είχε αναφερθεί σε «”χρηματισμό” του τότε Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Δημοσίας Τάξης», δείχνοντας τον Κώστα Σημίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στην παραγγελία της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητά να διερευνηθούν όλα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ελληνική Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της από το 2006 την κατάθεση ενώπιον των Γαλλικών εισαγγελικών αρχών του Μισέλ Ζοσεράν, πρώην προέδρου της Thales Engineering & Consulting, η οποία είχε κερδίσει η σύμβαση για τις φρεγάτες.

Σ΄ αυτήν ο Ζοσεράν κατήγγειλε πρακτικές διαφθοράς από την εταιρία του με αποτέλεσμα να ξεκινήσει δικαστική έρευνα.

Πέραν όμως των καταγγελιών και πληροφοριών που μετέφερε για «παράνομες πληρωμές στον Υπουργό Άμυνας για τις φρεγάτες» (δηλαδή για τον Γιάννο Παπαντωνίου) προχωρούσε ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας που αντιπροσώπευε την Thales, ο Λ. Ρωμανός, του είχε αποκαλύψει πως είχαν χάσει τη σύμβαση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων (C4I) «διότι ο ανταγωνιστής η εταιρία Saic υποστηριζόταν ευθέως από τον Ντικ Τσένεϊ (σ.σ αντιπρόεδρος των ΗΠΑ 2001-2009, επί προεδρίας Μπους). Κατά τον Ρωμανό, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του Ζοσεράν, «χάσαμε την αγορά αυτή επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά , ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρωθυπουργό».

Η επίμαχη κατάθεση περιλαμβάνεται στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους για την υπόθεση διαφθοράς στην γαλλική εταιρία.

Οι αποκαλύψεις του Documento

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, στην κατάθεση του ο Γάλλος έμπορος ανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Δημοσίας Τάξης, αφήνοντας αιχμές για το πως επιλέχθηκε η εταιρεία που ανέλαβε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Η επίμαχη κατάθεση του πρώην συμβούλου της εν λόγω εταιρείας όπλων και προέδρου μίας εκ των θυγατρικών της, Μισέλ Ζοσεράν, βρισκόταν ανάμεσα στα 250.000 έγγραφα για την υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S, που βρέθηκαν στους κατασχεθέντες υπολογιστές του Έλληνα εκπροσώπου της εταιρείας Thales, Λουκά Ρωμανού κι όχι μόνο, και που η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς είχε παραλείψει να παραδώσει στην αρμόδια ανακρίτρια.

Ο Ζοσεράν είχε βρεθεί ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης όταν στο φως της δημοσιότητας ήρθε η υπόθεση δωροδοκίας για την κατασκευή του τραμ στη Νίκαια της Γαλλίας. Κατά τις καταθέσεις του, ο Ζοσεράν παραδέχτηκε ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να προσανατολίζει το 2% του τζίρου της σε μίζες, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα.

Ο πρώην έμπορος όπλων έχει «καρφώσει» επισήμως στις γαλλικές αρχές τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά έχει καταθέσει επίσης ότι η εταιρεία του δεν ανέλαβε το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών επειδή άλλη –αμερικανική- εταιρεία «χρημάτισε τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξης», δείχνοντας τον Κώστα Σημίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα το Documento, ο Ζοσεράν κατέθεσε ότι τέλη 2002 – αρχές 2003 ο Γάλλος έμπορος είχε αναλάβει να παρουσιάσει ένα σχέδιο ασφαλείας για το Αθήνα 2004 και ενημερώθηκε από τον Λουκά Ρωμανό ότι θα έπρεπε να προβλέψει μία προμήθεια 7%-10% για τον υπουργό Άμυνας, υπενθυμίζοντας του ότι με αυτόν τον τρόπο η Thales κέρδισε τη σύμβαση για τις φρεγάτες. Όμως αντίπαλο δέος για τη γαλλική εταιρεία ήταν η αμερικανική SAIC, που υποστήριζε ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι και που τελικά πήρε το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών. Γιατί; Σύμφωνα με την κατάθεση Ζοσεράν: «Χάσαμε αυτή την αγορά επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και τον πρωθυπουργό».

Το υπουργείο Δημοσίας Τάξης συνέλαβε στο να αναλάβει η SAIC το C4I, μεταφέροντας τις ανησυχίες των Αμερικανών μετά την πρόσφατη επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτό επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης στην κατάθεση του στην Εξεταστική για τη Siemens. (Σημειώνεται ότι η Siemens ήταν από τους βασικούς υπερεργολάβους της SAIC).

Στις 7 Μαΐου του 2003 ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στην εισαγγελέα Έλλη Τουμπάνου: «Ο κ. Μαλέσιος (σ.σ. υφυπουργός Δημοσίας Τάξης) εισηγείται στο ΚΥΣΕΑ , όπου συμπτωματικά έλειπαν οι υπουργοί Εξωτερικών, την επιλογή του προσωρινού αναδόχου SAIC. Επειδή η πρόταση τςη Thales παρέμενε τεχνικά ισχυρότερη – προηγείτο κατά 3,5 μονάδες – και οικονομικά συμφερότερη κατά 6,5 εκατ. δολάρια, πιστεύω ότι ο κ. πρωθυπουργός εξηπατήθει».

Ο Κώστας Σημίτης δεν απάντησε ποτέ αν εξηπατήθη, σημειώνει το ρεπορτάζ του Documento, υπενθυμίζοντας για την ιστορία, ότι ο Ευάγγελος Μαλέσιος παραιτήθηκε από υφυπουργός Δημοσίας Τάξης το 2003, όταν αποκαλύφθηκε ότι έμενε σε σπίτι που του είχε παραχωρήσει ένας από τους υπερεργολάβους της SAIC, υπέρ τη οποίας και ο ίδιος εισηγήθηκε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για...