Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το σχέδιο του Σόιμπλε: Ρύθμιση χρέους μόνο με νέο μνημόνιο

Ο «σχεδιασμός» του Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος αποτυπώνεται σε έγγραφο του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας που απευθύνεται σε βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου και αποκαλύπτουν Bloomberg και Reuters λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ « μετράει» το κόστος διευθέτησης του ελληνικού χρέους βασιζόμενο σε μια βασική παραδοχή: μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3% ποσοστού πιο αισιόδοξο από την αντίστοιχη εκτίμηση του ΔΝΤ (1%) και λιγότερο αισιόδοξο από το ποσοστό που προβλέπει η Κομισιόν.

Το «κόστος» του συγκεκριμένου σεναρίου κυμαίνεται σύμφωνα με το έγγραφο από 84 δισ.ευρω έως 123 δισ. ευρώ και για να καλυφθεί στην πραγματικότητα θα έπρεπε να υπάρχει ένα δάνειο δηλαδή ένα νέο μνημόνιο.

Η διπλή παγίδα

Το Βερολίνο δια του Σόιμπλε και με ενδιάμεσους τους βουλευτές λέει στην ΕΚΤ, στην Κομισιόν, στο ΔΝΤ και κυρίως στην Αθήνα ότι ελάφρυνση του χρέους σημαίνει νέο δάνειο και νέο μνημόνιο που πρέπει να περάσει από την Βουλή της χώρας.

Σε προεκλογική περίοδο ούτε η Μέρκελ ούτε ο…Θεός ο ίδιος δεν θα τολμούσαν να φέρουν προς ψήφιση στην Bundesband κανένα από τα δυο θέματα.

Τα μεσοπρόθεσμα θα ανοίξουν τρύπα από 84 έως 123 δισ

Το ύψος της μετάθεσης πληρωμών τόκων έως το 2048 θα ανερχόταν μεταξύ 84 και 89 δισ. ευρώ και δεν θα χρειάζονταν με το σενάριο αυτό τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του ΕSΜ αλλά νέα κεφάλαια

To έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αναφέρεται σε διάφορα σενάρια από την πλευρά της Ευρωζώνης αλλά και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για το θέμα του χρέους.

Ο ESM εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060,

Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.

Ο ESM αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους με βάση το σενάριο αυτό μπορεί να διασφαλισθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που περιλαμβάνουν:

Την καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)

Κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι που πληρώνει η Ελλάδα (step-up interest rate margin).

Την επέκταση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του EFSF στα 15 χρόνια.

Το «πάγωμα» των πληρωμών των δανείων του EFSF στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050.

Την μερική αναβολή των πληρωμών τόκων των δανείων του EFSF έως το 2050.

Η Ελλάδα θα πληρώνει το πολύ 1% επιτόκιο και οτιδήποτε παραπάνω από αυτό θα αναβληθεί.

Ο ανασχεδιασμός των δανείων του EFSF θα αποτελούσε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο», το επιτόκιο του οποίου θα εξαρτάτο από τις εξελίξεις των επιτοκίων γράφει το Bloomberg.

Το ύψος της μετάθεσης πληρωμών τόκων έως το 2048 θα ανερχόταν μεταξύ 84 και 89 δισ. ευρώ και δεν θα χρειάζονταν με το σενάριο αυτό τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του ΕSΜ αλλά με νέα κεφάλαια

Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο, ο ανασχεδιασμός των δανείων θα ανέρχονται (θα οδηγούσε σε μεταφορές) 123 δισ. ευρώ, ενώ με το αισιόδοξο σενάριο θα περιορίζονταν σε 34 δισ. ευρώ.

Η δικαίωση του Τσακαλώτου για τα γκολποστ

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ με την καθόλου αθώα διαρροή του συγκεκριμένου σεναρίου, δικαιώνει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που εξομολογήθηκε ότι στο συνέδριο του «Economist» παραλλήλισε τον εαυτό του με έναν προπονητή ποδοσφαίρου που δεν γνωρίζει στα πόσα μέτρα είναι το τέρμα, καλώντας την ΕΚΤ να είναι επίσης ξεκάθαρη με την Ελλάδα και το αν αυτά που έχει εφαρμόσει είναι αρκετά για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Τότε ο Μπενουά Κερέ του είχε επισημάνει πως η συζήτηση δεν αφορά την Ελλάδα αλλά γίνεται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δηλ. τους πιστωτές της και αφορά τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ