Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τέλος χρόνου για τον ΕΔΟΕΑΠ –Δεν πληρώθηκαν μισθοί, επικουρικές συντάξεις και παροχές

Ο Οργανισμός έχει κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου δεν έχει δρομολογηθεί λύση για την εξεύρεση νέου πόρου

Χωρίς επικουρικές συντάξεις θα μείνουν οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς ο ΕΔΟΕΑΠ πνέει τα λοίσθια, περιμένοντας να πληρώσει με δανεικά τις υποχρεώσεις του.

Ο Οργανισμός επικούρησης και περίθαλψης βρίσκεται υπό κατάρρευση μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου που τον «αιμοδοτούσε» και η λύση για την εξεύρεση νέου πόρου δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί .

Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων είναι να κηρύξει ο οργανισμός στάση πληρωμών και να αφήσει απλήρωτους γιατρούς , εργαζόμενους καθώς και τους συνταξιούχους στους οποίους έπρεπε το αργότερο έως αύριο να καταβληθεί η σύνταξη. Παράλληλα έχει διακοπεί και η καταβολή παροχών στους ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους φάρμακα ,εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών του ΕΔΟΕΑΠ είχε συμφωνηθεί να δοθεί δάνειο ύψους 10 εκ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ του οποίου η έγκριση από το Ελεγκτικό συνέδριο έχει καθυστερήσει.

Ως λύση ανάγκης αποφασίστηκε να δοθεί δάνειο 5 εκ. ευρώ από τις ενώσεις ( ΕΣΗΕΑ,ΕΠΗΕΑ,ΕΣΜΗΕΘ,ΕΠΗΕΘ) με εγγύηση τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια του οργανισμού. Όμως και αυτή η διαδικασία έχει «κωλύσει» καθώς χρειάζεται χρόνος για να ελεγχθούν οι εγγυήσεις.

Είναι απορίας άξιον πάντως γιατί δεν έγιναν έγκαιρα κινήσεις για χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μέρος των αποθεματικών του που βρίσκονται στο κοινό κεφάλαιο ( Διαθέτει 14 εκ. ευρώ στο κοινό κεφάλαιο στην ΤτΕ και περίπου άλλα 10εκ. σε ομόλογα και αμοιβαία)
Οι τόνοι έχουν ανέβει και μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ( 7και 8 Ιουνίου) θα διεξαχθούν εκλογές στην ΕΣΗΕΑ για την ανάδειξη νέου ΔΣ.
Χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος ,τονίζοντας ότι το μέλλον του οργανισμού κρέμεται από μία κλωστή.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση: « από 15/9/2017 η κυβέρνηση κατήργησε τον βασικό πόρο χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ , το Αγγελιόσημο, αφήνοντας έναν Οργανισμό υποχρεωτικής Ασφάλισης, με περίπου 18.000 ασφαλισμένους, ουσιαστικά χωρίς έσοδα. Όλον αυτόν τον καιρό καταφέραμε να κρατήσουμε το Ταμείο μας ζωντανό με ρευστοποίηση τίτλων, με είσπραξη παλαιότερων οφειλών και χρηστή διαχείριση, με την ελπίδα να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και να βρεθεί Πόρος χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων, των εκπροσώπων της εργοδοσίας και της κυβέρνησης συνεχίζονται άκαρπες. Όμως, οι υποχρεώσεις του Οργανισμού δεν περιμένουν. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση της δυνατότητας που προβλέφθηκε με νομοθετική ρύθμιση για χορήγηση δανείου 10 εκ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εργασίας κου Πετρόπουλου ότι η εκταμίευση θα ήταν άμεση, προέκυψε ζήτημα προέγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και απαίτηση εγγυήσεων. Η διαδικασία αυτή δηλαδή φαίνεται πως καθυστερεί, ενώ οι ταμιακές ανάγκες του Οργανισμού είναι άμεσες.

Βλέποντας τις εξελίξεις ζητήσαμε τη βοήθεια των τεσσάρων ιδρυτικών Ενώσεων, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ, με χορήγηση δανείου προς τον Οργανισμό ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν για δύο μήνες οι συντάξεις, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και οι μισθοί του προσωπικού, προσφέροντας ανάλογες εγγυήσεις.

Από τις 4 Ενώσεις απάντησαν κατ΄ αρχάς θετικά οι δύο, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, αρνητικά η ΕΠΗΕΘ ( λόγω οικονομικής αδυναμίας ) και από την ΕΠΗΕΑ δεν έχει φθάσει ακόμη στον Οργανισμό απαντητική επιστολή παρά την επισήμανση μας πως το ζήτημα είναι υπερεπείγον.
Ευελπιστούμε πως οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύναψη δανειακών συμβάσεων με τις Ενώσεις θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να είναι δυνατή η καταβολή συντάξεων, μισθοδοσίας και ιατροφαρμακευτικών δαπανών.
Ταυτόχρονα, ζητούμε τη συμμετοχή όλων σε κινητοποιήσεις για να σταματήσει η ομηρεία του ΕΔΟΕΑΠ από την κυβέρνηση και να οριστεί επιτέλους πόρος για την διασφάλιση της λειτουργίας του. Ο χρόνος τελείωσε. Αν δεν βρεθεί λύση άμεσα, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να συνεχίσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ