Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το νέο Γουδή

Ο Βαρουφάκης αποτέλεσε τον «χρήσιμο ηλίθιο» της υπόθεσης

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Δύο χρόνια μετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση, κατ’ άλλους εύσχημο αποπομπή, ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει το ένα βιβλίο μετά το άλλο για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της ασύνετης διαπραγματευτικής τακτικής στην οποία παρέσυρε ως έναν βαθμό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι λεπτομέρειες που περιγράφει είναι εντυπωσιακές, δεν έχουν αντικρουστεί από κανένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που μπορεί να σκεφθεί κανείς διαβάζοντας σε συνέχειες στον Τύπο τμήματα του νέου βιβλίου του είναι ποια εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις σε αυτόν τον τύπο, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έχει εχθρική σχέση με την εχεμύθεια.

Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς και να προσπεράσει όλα όσα γράφονται. Και για το σχέδιο Β και για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και φυσικά -το κορυφαίο- για όσα φέρεται ότι του είπε ο Τσίπρας προκειμένου να μετατρέψει το «όχι» του δημοψηφίσματος σε «ναι». Το τελευταίο είναι εξόχως ενδιαφέρον: Ο πρωθυπουργός φέρεται ότι είπε στον πρώην υπουργό του ότι αν προχωρούσε στο σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα θα εκδηλωνόταν πραξικόπημα. Φοβόταν ότι η χώρα θα ζήσει στιγμές ανάλογες με τη Μικρασιατική Καταστροφή και ότι θα έχουμε νέο Γουδή.

Αυτό που μάλλον δεν του είπε είναι ότι κάποιος μια νύχτα τον προέτρεψε να αγνοήσει τους Λαφαζάνηδες, του εγγυήθηκε ότι η συμφωνία θα περάσει από το Κοινοβούλιο και τον προέτρεψε ευγενικά «στρίψ’ το, γιατί θα κατηγορηθείς για προδοσία».

Και αυτό που δεν είπε ποτέ ο Τσίπρας στον Βαρουφάκη είναι ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν μέθοδος για την έξοδο της χώρας από το ευρώ αλλά μέσον για τη φυσική και την πολιτική επιβίωσή του. Το 60% τον στερέωσε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. (Το άφησε όμως να εννοηθεί στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1.)

Από εκεί και πέρα όλα όσα αποκαλύπτει ο κ. Βαρουφάκης βγάζουν νόημα. Πράγματι, το σχέδιο Β ήταν όρος για να αναλάβει το υπουργείο και πράγματι συζητήθηκε από το 2014, τον καιρό που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.

Πράγματι, ο Τσίπρας φλέρταρε με τη ρήξη ωσότου αντίκρισε τον γκρεμό, ζαλίστηκε και έκανε πίσω.

Πράγματι, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν ένα τεράστιο ψέμα, το οποίο ειπώθηκε συνειδητά για να επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ το μάξιμουμ πολιτικής και κοινοβουλευτικής δύναμης και να συγκροτήσει κυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ.

Αυτό που, νομίζω, δεν κατάλαβε ο Γιάνης είναι ότι αποτέλεσε τον «χρήσιμο ηλίθιο» της υπόθεσης. Την Ιφιγένεια που θυσιάστηκε χάριν του συμβιβασμού και του εθνικού καλού. Χρησιμοποιήθηκε. Υπό αυτήν την έννοια, η πατρίδα τού χρωστά.

*Άρθρο από την εφημερίδα Δημοκρατία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές – Τα βιογραφικά τους

Τους οκτώ νέους υποψήφιους για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν αναλυτικά τα βιογραφικά τους: Αδάμου Κωνσταντίνα Η Κωνσταντίνα Αδάμου είναι Ιστορικός-Διεθνολόγος. Εκλέχθηκε Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου...