Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η συντριπτική νίκη των παιδιών μας μέγιστο παράδειγμα για όλους μας

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Ακατανόητη η επίσκεψη του Γιλντιρίμ εφέντη. Η τραγωδία είναι ότι ο τούρκος ήρθε εδώ κατόπιν προσκλήσεώς μας! Τον κάλεσε ο κ. Τσίπρας, μετά από υπόδειξη – απαίτηση του Ερντογάν!

Η επίσκεψη θύμιζε την γνωστή ελληνική παροιμία «παρ’ τον στο γάμο σου να σου πει και του χρόνου», και το αρχαίο σκωπτικό σχόλιο από τον Φιλόγελω των Ιεροκλέους και Φιλαγρίου γραμματικού κατά το οποίο «σχολαστικός εν γάμοις εστιασθείς, είτα αναχωρών, “εύχομαι” και αεί ταύτα υμάς ποιείν»(=σχολαστικός που καλοστρώθηκε σε γάμο, φεύγοντας τούς ευχήθηκε και του χρόνου…)

Αυτός λοιπόν ο περίεργος (επιεικής ο χαρακτηρισμός) επισκέπτης, μη αυτοσυγκρατούμενος και μη σεβόμενος στοιχειωδώς την δεοντολογία τού φιλοξενουμένου, εκτροχιάσθηκε εν μέσω Μαξίμου και μάς κατήγγειλε, ο ρέκορντμαν των συνεχών παραβιάσεων του εναερίου – θαλασσίου ελληνικού χώρου ως … παραβιαστές και παραβάτες, προτείνοντας συμψηφισμό εγκλημάτων! Απεφάνθη επίσης ότι τα κοιτάσματα στο Αιγαίο και στην Κύπρο «ανήκουν στην… ανθρωπότητα» και επομένως Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης. Το παραλήρημα τού τούρκου συνεχίσθηκε στο ζήτημα των «8» για τους οποίους ζήτησε να παραμερίσουμε την Δικαιοσύνη, προφανώς «α λα τούρκα»!

Υποτίθεται ότι ο επισκέπτης ήρθε για να παραστεί σε ιδιωτικό μουσουλμανικό δείπνο “Ιφταρ” στη Θράκη. Με αφορμή αυτό σημειώθηκε τεράστια κινητοποίηση και επίδειξη δυνάμεως και θράσους των τουρκιζόντων της μειονότητας.

Το ισοδύναμο τη επίσκεψης Γιλντιρίμ στην Ελλάδα θα ισοφάριζε κάπως με μια Πανορθόδοξη Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως. Ο κ. Τσίπρας θα διαχειριζόταν ένα τέτοιο αίτημα προς τους Ερντογάν και Γιλντιρίμ;

Αυτό προσκτά άλλη διάσταση μετά την προχθεσινή νέα βεβήλωση του Ιερού Κέντρου της Ορθοδοξίας από τους ισλαμιστές. Η ενέργειά τους προκαλεί τα αισθήματα της παγκόσμιας χριστιανικής κοινότητας και όλων των πολιτισμένων ανθρώπων.

Οι κυβερνήσεις όλες πρέπει να αξιώσουν την απόδοση του Ιερού στον φυσικό του δικαιούχο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Άγκυρα εξακολουθεί να εγκληματεί εν ψυχρώ στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Έχουμε να κάνουμε όμως με τον κατ’ εξακολούθηση ενδοτισμό του κ. Αναστασιάδη. Ξεκίνησε με το σωστό αίτημα για Διεθνή Συνδιάσκεψη (Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Σ.Α. του ΟΗΕ, Ε.Ε) για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα τού καθεστώτος ασφάλειας και εγγυήσεων. Στην πορεία η Διεθνής έγινε Πολυμερής, αλλά κατάντησε Πενταμερής (=οι τρείς, λεγόμενες Εγγυήτριες, εξ αυτών η Τουρκία δύναμη εισβολής, κατοχής, εποικισμού, η άλλη, η Βρετανία του “ήξεις αφίξεις” και η πανταχόθεν βαλλόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αυτοϋποβιβάσθηκε σε κοινότητα για να καταστεί…ισοϋψής με το ψευδοκράτος. Στη Γενεύη 2 οι ημέτεροι έχουν ουσιαστικά αποδεχθεί, ότι το Κυπριακό είναι διακοινοτική διαφορά και όχι, όπως πράγματι είναι, διεθνές πρόβλημα.

Το χειρότερο είναι η ημερομηνία (28/6) αφού μετά 2 εβδομάδες είναι προγραμματισμένες οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ από τις εταιρείες ENI – TOTAL. Το λεγόμενο «πακέτο Μέρκελ» που εμφανίζεται ως σανίδα σωτηρίας είναι εξ ορισμού αλυσιτελές. Άρα η ημερομηνία 28/6 αντενδείκνυται για χιλίους λόγους.

Η Τριμερής της Θεσσαλονίκης (Ελλάς, Κύπρος, Ισραήλ) επιβεβαίωσε μια σοβαρή στρατηγική συμμαχία που προάγει την Κύπρο σε διεθνές ενεργειακό κέντρο και αναγνωρίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα. Η Άγκυρα θέλει παντί σθένει να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία υποκαθιστώντας την με την περιβόητη Διζωνική Ομοσπονδία, (με πολιτική ισότητα) = μετάλλαξη ολόκληρης τής Κύπρου σε προτεκτοράτο, ενεργούμενο της Άγκυρας.

Ο προκλητικός Γιλντιρίμ ήρθε στην Ελλάδα την ώρα που η χώρα του μας βομβαρδίζει με παράνομες navtexs, μάς απειλεί με γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και παρεμπόδιση των προγραμματισμένων σ’ αυτήν γεωτρήσεων από τις συμβεβλημένες με την Κυπριακή Δημοκρατία ξένες εταιρείες.

Δεν προσδοκά κανείς καλό από την Γενεύη 2. Η αγωνία είναι να μην υπάρξει το χείριστον, η τουρκοειδής «λύση».

Στα εσωτερικά μας, η προκλητική πράγματι ανοχή των δημοσίων αρχών στην παραβατικότητα και η ευθέως ανάλογη απάθεια της κοινωνίας, την καθιέρωσαν de facto ως καθεστώς. Τα λεγόμενα άβατα είναι παράγωγα της ενσυνείδητης απραξίας τού κράτους. Η επίσημη αδράνεια κάνει τα άβατα απαράβατα και απαραβίαστα. Μέχρις ότου θελήσει να υπάρξει ενεργά και αποφασιστικά το κράτος, τα άβατα θα το λοιδορούν. Θα εκλείψουν όταν το κράτος νιώσει ότι είναι πραγματικό κράτος και όχι μαριονέτα!

Είναι σημαντική η πρωτοβουλία των 471 φοιτητών του ΑΠΘ. Αγωνιώδης η έκκλησή τους προς στον αρμόδιο υπουργό: «Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες. Αρνούμαστε να υποβαθμίζεται συνεχώς το Πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζουμε και επενδύουμε μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς μας. Ζητούμε να αναληφθούν ευθύνες από τους αρμοδίους»! Οι φοιτητές επισημαίνουν την συνεχή παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών και διακινητών ναρκωτικών στους χώρους του ΑΠΘ, μιλούν για θανάτους και αδιάκοπες παρενοχλήσεις. Ο κ. Γαβρόγλου ένιψε τας χείρας του και πέταξε το μπαλάκι στους καταγγέλλοντες και στις πρυτανικές αρχές. «Στα Πανεπιστήμια, αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών. Αν κάποιοι καλοθελητές θέλουν να το παρουσιάσουν ως κανόνα, τί να πω… Ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους».

Αυτό ίσως θα ίσχυε, όσο το κακό ήταν στην αρχή του. Εδώ έχει πάρει καταπελτώδεις διαστάσεις. Γι’ αυτό «Χείροσι νόμοις ακινήτοις χρωμένη πόλις κρείσσων εστίν, η καλώς έχουσιν ακύροις»(Θουκυδίδης, Γ΄, 37). Ευτυχέστερη είναι η πολιτεία που κυβερνάται με κακούς νόμους που εφαρμόζονται, παρά με καλούς που δεν εφαρμόζονται. Συμβουλεύεται όμως η Κυβέρνηση την σοφία των σοφών μας;

Χίλια μπράβο στην Εθνική τού Μπάσκετ Γυναικών. Συνέτριψε την Τουρκία και χάρισε ένα φοβερό μήνυμα δυνάμεως και υπεροχής σε όλον τον Ελληνισμό. Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας.

*Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ