Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οι αλλαγές στα Βαλκάνια φέρνουν νέο πόλεμο

Σκέψεις από τον Δημήτρη Δρογίδη

Μήπως ο κόσμος ξαφνικά τρελάθηκε και συμβαίνουν όλα αυτά τα καταστροφικά φαινόμενα; Οι αμφισβητήσεις των Τούρκων, ο αλυτρωτισμός των Αλβανών, η αστάθια στα
Σκόπια, αλλά και η τρομοκρατία του ISIS στην Ευρώπη «μοιρίζουν» νέο πόλεμο.
Αυτό επιβεβαιώνει ο πρώην υπαρχηγός της CIA, Steven Meyer, προμηνύοντας παράλληλα σοβαρά γεγονότα στην περιοχή μας τα οποία θα επηρεάσουν και την Ελλάδα ως συγκοινωνούντα δοχεια[1].
Η περιοχή της Κοιλάδας του Αίμου – για να θυμόμαστε την ελληνική ονομασία – υπήρξε θύμα , κάτι σαν πρόβα, για τον α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμη και μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο το περιβόητο θέμα της κυριαρχίας στην περιοχή (Ανατολικό Ζήτημα) διατηρήθηκε.
Πράγματι, όλοι φοβούνται την ανεξαρτησία της περιοχής (βαλκανική πολιτική), αυτή που μόνον ο Ρήγας Φεραίος την οραματίστηκε και την εξέφρασε (γιατί άραγε;).
Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται μοιάζει περισσότερο με πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης έτοιμη να εκραγεί. Φυσικά όλα περνάνε μέσα από τη «σαλαμοποίηση» της ιστορικής μνήμης που έφερε την τριχοτόμηση της Μακεδονίας με τα αδιαψευστα ιστορικά τεκμήρια, που ενοχλούν κάποιους από τους γείτονές μας.
Οι αλυτρωτικές επιλογές εξυπηρετούν στο ανακάτεμα της τράπουλας και τα …συγκοινωνούντα δοχεία θα πληρώσουν ένα βαρύ φόρο αίματος του εθνικιστικού crescendo που μοιάζουν με πολεμικές ιαχές των ιθαγενών της Αμερικής.
Ο Ερντογάν αμφισβητεί, ο Τραμπ ομφαλοσκοπεί, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θέλουν το ολόγραμμα της γερμανικής Ευρώπης, ίσως αυτή που οραματίστηκε ο Καρλομάγνος 748 – 814 μ.Χ., αλλά την ευρωπαϊκή ιδέα με τη Συνθήκη της Ρώμης τη θάψανε.
Αλλά με το θάψιμο της ευρωπαϊκής ιδέας καταστρέφουν και τις αμυντικές ισορροπίες και την ευρωπαϊκή ταυτότητα και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Κανείς δεν ξέρει αν το κάνουν συνειδητά – έτσι φαίνεται – ή από πολιτική ανωριμότητα. Αλλά οι δικοί μας πολιτικοί διαχειριστές υπογράφουν μνημόνια στο όνομα μιας ευρωπαϊκής λογικής, που πρέπει να αναζητηθεί στους σκελετούς της ιστορικής μνήμης.
Δυστυχώς οι επερχόμενες βίαιες μεταβολές μας θυμίζουν το ξόρκι του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη «όχι αλλαγή συνόρων» που σήμερα δεν ακούει κανείς, την ίδια τακτική επικαλέστηκε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ:

«Όσον αφορά την επαναχάραξη των συνόρων στην Ευρώπη, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες να ακολουθούν απαρέγκλιτα τις θεμελιώδεις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.Η Πράξη αυτή ισχύει και για την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπου κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας χύθηκε πολύ αίμα.Νομίζω ότι κανείς δεν θέλει την επανάληψη τέτοιων γεγονότων»[2]

Αλλά ούτε κι αυτή η φωνή έτυχε της απαιτούμενης προσοχής. Το ζήτημα δεν είναι μόνο αν θα γίνει πόλεμος, αλλά ποιοι τον στηρίζουν και τι συμφέροντα έχουν. Μήπως είναι η Τρίτη Πράξη του δράματος μετά την Κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την Κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου; Τώρα ποια είναι η επόμενη Κατάρρευση;


*Ο Δημήτριος Δρογίδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στην Αριδαία Πέλλας. Είναι Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris1), τέως Υπότροφος Unesco και Συγγραφέας ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών μελετών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ