Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεκινάει το πάρτι των φόρων: 4,6 δισ. ευρώ ανά μήνα μέχρι τον Δεκέμβριο

Δύο-δυο, στο γραμματοκιβώτιο, δυο-δύο… Το γνωστό ελληνικό τραγούδι για… μπανιέρα έκανε λόγο αλλά δυστυχώς το ρεπορτάζ αφορά σε εκκαθαριστικά εφορίας. Οι… μήνες του μέλιτος κατά τους οποίους δεν υπήρχαν σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις ολοκληρώνονται -κάτι ΦΠΑ μόνο που να μας φοβίσουν εμάς αυτά- και ξεκινάει το μεγάλο πάρτι. Από Ιανουάριο μέχρι και Μάιο πληρώναμε 3,1 δισ. ευρώ τον μήνα σε φόρους. Πόσα θα πρέπει να πληρώνουμε από Ιούνιο μέχρι Δεκέμβριο; Πάνω από 4,6 δισ. ευρώ. Και όποιος αντέξει… 


Όποιος νομίζει ότι έχει σηκώσει πολλά φορολογικά βάρη από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, καλό θα ήταν να αναθεωρήσει καθώς αυτό που συνέβη στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαίου σε σχέση με αυτό που έρχεται στο 2οεξάμηνο, μοιάζει περισσότερο με… μήνα του μέλιτος. Ενώ στους πέντε πρώτους μήνες, τα φορολογικά έσοδα έφταναν κατά μέσο όρο στα 3,15 δις. ευρώ, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, η μέση μηνιαία είσπραξη θα πρέπει να φτάσει στα 4,64 δις. ευρώ με τη διαφορά να αγγίζει το 1,5 δις. ευρώ ανά μήνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσουμε 32,5 δις. ευρώ ποσό μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό που καταβλήθηκε στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα οπότε και είχαμε πληρώσει περί τα 31,8 δις. ευρώ.

Ουσιαστικά, η μάχη για την εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, τώρα ξεκινάει. Μπορεί τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών να δείχνουν ότι υπάρχει υπέρβαση περίπου 330 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο, ωστόσο αυτό το ποσό προήλθε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τον ΦΠΑ που επιβλήθηκε στο τίμημα για την παραχώρηση των αεροδρομίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών μπαίνει στην δύσκολη περίοδο υπερφορολόγησης των πάντων, χωρίς… μαξιλάρι ασφαλείας.

Οι αντοχές των φορολογουμένων θα κρίνουν εν πολλοίς και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη φετινή χρονιά. Από τον Ιούλιο, τα ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να καταφτάνουν δύο-δύο. Χθες, έγινε σαφές και από την υφυπουργό Οικονομικών ότι θα υπάρξει παράταση στη φορολογική δήλωση. Όπως όμως ανέφερε και χθες τοtheTOC.Grη παράταση δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία πληρωμής του φόρου εισοδήματος ο οποίος θα καταβληθεί και πάλι σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Από την άλλη, η κυρία Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα «ανέβουν» μέσα στον Αύγουστο κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα πληρωθεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο ή μέχρι τον Ιανουάριο εφόσον κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Έτσι, θα έχουμε τα ίδια με πέρυσι: τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Νοέμβριο, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν και φόρο εισοδήματος (και μάλιστα περισσότερο σε σχέση με πέρυσι) αλλά και ΕΝΦΙΑ ενώ ο Δεκέμβριος θα έχει και ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας (σ.σ και αυτά για κάποιους θα είναι αυξημένα λόγω των επικείμενων αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού).

Η αναθεώρηση των στόχων όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα, αποτυπώνει και τις καινούργιες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για την απόδοση των επιμέρους φόρων. Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία, η κυβέρνηση αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις:
Για τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ο οποίος εκτιμάται ότι θα αποδώσει πλέον 3,522 δις. ευρώ έναντι 3,236 δις. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Νοεμβρίου.
Για τα έσοδα από τους άμεσους φόρους παρελθόντων ετών. Πρόκειται για τα έσοδα από τις ρυθμίσεις οι οποίες και φέτος, όπως και πέρυσι αποδίδουν πέραν των προβλέψεων. Έτσι, ο στόχος για έσοδα 1,291 δις. ευρώ που είχε τεθεί τον περασμένο Νοέμβριο αναθεωρείται αισθητά στα 2,528 δις. ευρώ
Όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν υπάρχουν και μεγάλες προσδοκίες καθώς η αρχική εκτίμηση για έσοδα 9,172 δις. ευρώ, αναθεωρείται ελαφρά προς τα πάνω στα 9,265 δις. ευρώ.
Αισθητά πιο αισιόδοξη είναι η αναθεωρημένη πρόβλεψη και όσον αφορά στους λοιπούς άμεσους φόρους οι οποίοι προβλέπεται να αποδώσουν 2,528 δις. ευρώ έναντι 2,333 δις. ευρώ που ήταν η εκτίμηση τον περασμένο Νοέμβριο.
Στα 3,317 δις. ευρώ ανεβαίνει ο πήχης και όσον αφορά στα έσοδα από τους φόρους ακινήτων, η αρχική εκτίμηση ήταν για έσοδα 3,132 δις. ευρώ.

Υπάρχουν και κωδικοί στους οποίους οι στόχοι αναθεωρούνται προς τα κάτω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα. Παρά την αύξηση που έγινε από την Πρωτοχρονιά, ο πήχης κατεβαίνει στα 4,402 δις. ευρώ αντί για 4,510 δις. ευρώ που είχαν προβλεφθεί όταν γινόταν η κατάρτιση του φετινού προϋπολογισμού. Όσον αφορά στα έσοδα από τον ΦΠΑ, η πρόβλεψη έχει αλλάξει οριακά καθώς ο πήχης ανεβαίνει από τα 15,476 δις. ευρώ που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, στα 15,545 δις. ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ