Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Χωρίς στήριξη ΕΚΤ, η “δοκιμαστική” έξοδος στις αγορές το 2017

Η δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές, θα πρέπει να γίνει με όρους που πραγματικά θα “δοκιμάζεται” η πρόθεση των αγορών και όχι “ως υποκατάστατο λύσης του προβλήματος του χρέους το οποίο σε κάθε περίπτωση παραμένει σε εκκρεμότητα”. Με την εκτίμηση αυτή, παράγοντες της Κομισιόν στους οποίους απευθύνθηκε το capital.gr, σχολιάζουν τις επίμονες προσπάθειες που έχουν δρομολογηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πριν κλείσει το 2017.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Ελλάδα είχε την ευκαιρία για επιστροφή στις αγορές και το 2014. Και την δοκίμασε αρχικά με επιτυχία, αλλά στην συνέχεια οι εξελίξεις ανέτρεψαν τις προϋποθέσεις αυτής της εξόδου, καθώς οι αρχές αναδιπλώθηκαν σε σχέση με τις προδιαγεγραμμένες δεσμεύσεις.

Ένα τέτοιο λάθος σήμερα θα ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο καθώς οι αγορές “διαθέτουν μνήμη”, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως και δεν θα πρέπει να επαναληφθεί από τις ελληνικές αρχές.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το κλίμα μετά την 15 Ιουνίου ενώ “δεν ξεκαθάρισε η υπόθεση ρύθμισης του χρέους” εν τούτοις έχει βελτιωθεί και όλες οι πλευρές θεωρούν πολύ πιθανή πλέον μία ρύθμιση τους επόμενους μήνες (σ.σ. βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ στο “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί σήμερα για τα “κρυφά” μεθεόρτια της συμφωνίας).

Οι επιφυλάξεις, όσο αφορά τον τρόπο και την στόχευση μιας δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, έχουν να κάνουν με την άσχημη εμπειρία του 2014. Μια εμπειρία η οποία ενώ άρχισε με την επιτυχή έκδοση πενταετούς ομολόγου που είχε υπερ-καλυφθεί από τις προσφορές, τελείωσε με την έκδοση του τριετούς ομολόγου που παρ’ ολίγο να ακυρωθεί μετά το ατυχές συμβάν της Banco Espirito Santo. Κυρίως όμως εκείνο που διέκοψε την διαδικασία επιστροφής στις αγορές ήταν όπως υποστηρίζεται αρμοδίως στις Βρυξέλλες η αναδίπλωση σε σχέση με δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί για το ασφαλιστικό και άλλες εκκρεμότητες του προγράμματος…

Το νέο περιβάλλον πάντως στο οποίο αναμένεται να γίνουν και πάλι οι προσπάθειες για μικρές δοκιμαστικές εκδόσεις, είναι αρκετά ευνοϊκό καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ βρίσκεται σε εξέλιξη και παρά τις περί του αντιθέτου “φωνές” στο εσωτερικό της ευρωζώνης δεν φαίνεται ότι θα εξαντλήσει την δράση του στα τέλη του 2017. Η ΕΚΤ δεν πρόκειται πάντως να διευκολύνει το ελληνικό δημόσιο με την υπόθεση του QE.

Όπως έχει μεταφέρει στους αναγνώστες του το capital.gr, στην ΕΚΤ δεν βλέπουν ως ρεαλιστικές τις προσδοκίες για μία τέτοια διευκόλυνση της Ελλάδας, για όσο διάστημα το ΔΝΤ κρατάει ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης Έκθεσης η οποία θα διατηρεί τον χαρακτηρισμό του “μη βιώσιμου” για το ελληνικό χρέος. Όπως έχουν επισημάνει σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις στελέχη της ΕΚΤ, δεν θα ήταν σκόπιμο και παραγωγικό, το να βρεθεί η ΕΚΤ με θετικές κινήσεις όσο αφορά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, με το ΔΝΤ να χαρακτηρίζει την ίδια στιγμή το ίδιο χρέος ως μη βιώσιμο…

Κατά συνέπεια αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξωγενείς εξελίξεις, η Ελλάδα θα πρέπει να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές χωρίς την άμεση υποστήριξη της ΕΚΤ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ