Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Β. Κεγκέρογλου: Γιατί κ. Υπουργέ καθυστερεί η έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2017;

Mε ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι οι ελαιοπαραγωγοί αγωνιούν για την εξέλιξη και υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2017, αφού για άλλη μια χρονιά το αρμόδιο Υπουργείο καθυστερεί σημαντικά και ζητά να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί έγκαιρα το πρόγραμμα, προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2017 δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και οι ελαιοπαραγωγοί αγωνιούν για την εξέλιξη και υλοποίησή του, αφού δεν θέλουν να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.
Η μειοδοσία για την προμήθεια των φαρμάκων δεν έχει πραγματοποιηθεί και η καθυστέρηση δράσεων κατά του καταστροφικού εντόμου μπορεί να έχει ανυπολόγιστες τεράστιες συνέπειες για την παραγωγή.
Ωστόσο, είδαμε ότι φέτος οι Γεωπόνοι ΤΕ συμμετέχουν στην δακοκτονία ως Τομεάρχες χωρίς αποκλεισμούς, όπως έγινε πέρσι με την επανάληψη στο ορθόν της απόφασης για την Δακοκτονία 2016 (σχετ. η υπ’ αριθμ. 5557/24-05-16 ερώτηση μου).
Οι Πτυχιούχοι των Γεωπονικών Σχολών του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνιστούν τον Επιστημονικό και Επαγγελματικό κλάδο των Τεχνολόγων Γεωπόνων – Τροφίμων και εκπροσωπούνται επισήμως από την ΠΕΠΤΕΓ και την ΠΑΣΤΕΓ-ΤΔΥ.
Επειδή το πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2017, αποτελεί μια δραστηριότητα που είναι ουσιαστικότατη και θεμελιώδης για την προστασία του καρπού των ελαιοδένδρων, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου και, εντέλει, το εισόδημα του παραγωγού που το παράγει.
Επειδή η συμμετοχή των Γεωπόνων Τ.Ε. στα προγράμματα δακοκτονίας προβλέπεται από τα επαγγελματικά δικαιώματα Π.Δ. 109 ΦΕΚ 47/Α/10-02-1989 άρθρο 1 σημείο ε «Συμμετοχή σε διενέργεια μαζικών ψεκασμών για την καταπολέμηση φυτονόσων, καθώς και συστηματικών απεντομώσεων ή απολυμάνσεων που διενεργούνται από το κράτος ή οργανισμούς, συνεταιρισμούς, κοινοπραξίες ή ιδιώτες στη φυτική παραγωγή».
Επειδή η δακοκτονία δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο φθηνής συντεχνιακής αντιπαράθεσης και επειδή οι ελαιοπαραγωγοί αγωνιούν για την εξέλιξη του προγράμματος Δακοκτονίας 2017.
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
Γιατί καθυστερεί η έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2017;
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου η δακοκτονία έτους 2017 να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 86 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. Επεισόδιο 86 Ο Πέτρος είναι απελπισμένος καθώς η Ειρήνη, από τη στιγμή που έμαθε πως...