Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Που είναι το 1 δισ. ευρω ;

Το 2014 από το λαθρεμπόριο καυσίμων η χώρα έχανε κάθε χρόνο περισσότερα από ένα δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση της εποχής ήταν απρόθυμη να αντιμετωπίσει το θέμα και να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα. Το 2017 το πάρτυ στο λαθρεμπόριο καυσίμων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι σχετικοί έλεγχοι από το κράτος συγκριτικά με το 2014 είναι μειωμένοι κατά 53 %! Η σημερινή κυβέρνηση είναι περισσότερο – σκανδαλωδώς – απρόθυμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να συγκρουστεί με τα συμφέροντα.

Τα όχι και τόσο μακρυνά εκείνα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση οι καταγγελίες έπεφταν σαν βροχή. Και οι περισσότερες είχαν βάση, δεν ήταν φραστικά πυροτεχνήματα. Η Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων και πολλοί άλλοι φορείς με εμπλοκή στο θέμα, αποκάλυπταν τις ιλιγγιώδεις απώλειες δημοσίων εσόδων για το κράτος από το λαθρεμπόριο. Ο Τσίπρας έκανε καταγγελίες, ο Σταθάκης έλεγε πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν τολμά να συγκρουστεί με τα οικονομικά συμφέροντα και ο πολυπράγμων Παπαδημούλης έφερνε το θέμα στην Ευρωβουλή.

Ως φορείς εξουσίας πια, όχι απλά δεν ασχολήθηκαν με το μεγάλο αυτό ζήτημα το οποίο κεφαλαιοποιούσαν τότε αποκομίζοντας χιλιάδες ψήφους. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αναφορές τους τότε, ότι από τα έσοδα που θα φέρουν στο δημόσιο από την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας θα ενίσχυαν τις οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Σήμερα παραδέχονται επίσημα (από το βήμα της Βουλής) πως οι έλεγχοι ουσιαστικά έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

Τα σχετικά στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Σταθάκης, είναι εντυπωσιακά. Και προκαλούν. Το 2014 είχαν πραγματοποιηθεί 4018 έλεγχοι, το 2016 μόλις 1875 λιγότεροι από τους μισούς. Το 2014 επιβλήθηκαν 40 αποφάσεις επιβολής προστίμων, το 2016 μόλις 10 (μείωση 75%). Το 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα 1.784.554 ευρώ, το 2016 τα αντίστοιχα πρόστιμα ήταν μόλις 178.191 ευρώ (μείωση 90%).

Φυσικά κανένα μνημόνιο και κανένας Σόιμπλε δεν απαγόρευσε τους ελέγχους στα κυκλώματα αυτά από τα οποία το δημόσιο χάνει τεράστια ποσά. Δεν γνωρίζω αν είναι 1 δισ, λιγότερα ή περισσότερα, όλοι παραδέχονται σίγουρα ότι πρόκειται για μεγάλα χρηματικά ποσά. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που με ιδιαίτερο ζήλο κόβει συντάξεις και επιδόματα και επιβάλλει βαρειά φορολογία σε ο,τι κινείται, δεν προσπάθησε καν ν αντιμετωπίσει ζητήματα σαν κι αυτό…

Γιάννης Παντελάκης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ