Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Restart στην Παιδεία από του χρόνου: Όλες οι αλλαγές σε δημοτικά, Λύκεια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας από την ερχόμενη κιόλας χρονιά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για την παιδεία, ο οποίος, μάλιστα, θα είναι σε βάθος τριετίας.

Οι βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το σχέδιο είναι οι εξής:
Ενίσχυση των δημοτικών σχολείων
Αναβάθμιση του Λυκείου
Ομαλοποίηση της διαδικασίας εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με πόρους και θεσμικές αλλαγές
Επένδυση στην έρευνα και στην τεχνογνωσία

Βασικός άξονας των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας.

Οπως, εξάλλου, διατυπώθηκε ”δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό”.
Όλα τα δημοτικά της χώρας ολοήμερα

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επεκτείνεται το ολοήμερο δημοτικό σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας και στα μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια σχολεία, ενώ εντάσσονται 800 σχολικές μονάδες με πάνω από 10.000 μαθητές.

Επίσης, μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε σε δυο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.
Τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης θα σχολάνε 1.15 και όχι 12.25 όπως μέχρι σήμερα, ενώ θα δίνεται πλέον πρόσβαση παιδιών ΑμΕΑ και στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ειδικά σχολεία.
Κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων

Η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, κάτι που θα γίνει σε βάθος διετίας. Εξάλλου, πλέον τα πενταετή προγράμματα σπουδών θα αναγνωρίζονται ως master.
Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά γίνονται Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αρχίσει να υλοποιείται εντός 3ετίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της καθημερινής σειράς του OPEN ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8 Η Βάσω κάνει τα πάντα για να διώξει τον Σταύρο από την εταιρία του...