Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανάκληση λειτουργίας της International Life -Χιλιάδες συμβόλαια στον «αέρα»

Στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με την επωνυμία «INTERNATIONAL LIFE Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζωής» και «INTERNATIONAL LIFE Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων» και τη θέση αυτών σε ασφαλιστική εκκαθάριση, προέβη η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος σε δύο ξεχωριστές αποφάσεις της σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο newpost.gr.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΤτΕ οι δύο επιχειρήσεις δεν διέθεταν επαρκή ίδια κεφάλαια για την κάλυψη των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων Φερεγγυότητάς της, οι οποίες, σύμφωνα με τον νόμο, είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, και δεν κατέστη εφικτή η απαιτούμενη αύξηση των μετοχικών κεφαλαών τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για κάθε εταιρία:
INTERNATIONAL LIFE Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζωής

Στην περίπτωση της «INTERNATIONAL LIFE Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζωής» οι προσπάθειες για την προστασία των ασφαλισμένων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, καρποφόρησαν επιτυγχάνοντας συμφωνία για τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου στην ασφαλιστική επιχείρηση «Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών «Η ΕΘΝΙΚΗ»». Διασφαλίστηκαν έτσι τα συμφέροντα ευάλωτων ασφαλισμένων, οι οποίοι δεν θα είχαν, λόγω ζητημάτων υγείας, τη δυνατότητα συνέχισης της ασφάλισης. Οι προσπάθειες, ωστόσο, για περαιτέρω εξυγίανση της επιχείρησης απέβησαν άκαρπες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ενεργοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων και των ασφαλισμένων των οποίων τα συμβόλαιαδεν μεταβιβάστηκαν. Για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών διορίστηκε ασφαλιστικός εκκαθαριστής ο κ. Σωτήριος Βασιλόπουλος του Ηλία, Δικηγόρος.

Ειδικότερες πληροφορίες:

– Από την ημερομηνία οριστικής ανάκλησης της άδειας λειτουργίας αναστέλλεται η υποχρέωση της επιχείρησης για καταβολή ασφαλισμάτων ή άλλων πληρωτέων παροχών και δεσμεύονται τα περιουσιακά της στοιχεία.

– Τριάντα ημέρες μετά την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης θεωρούνται αυτοδίκαια λυμένες οι ασφαλιστικές συμβάσεις που παραμένουν σε αυτήν.

– Οι έχοντες απαιτήσεις αποζημίωσης που προέκυψαν πριν τις 9.2.2017, όπως και απαιτήσεις από καταβληθέντα μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα (το μέρος των καταβληθέντων ασφαλίστρων που αφορά στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάκλησης έως τη λήξη ισχύος του συμβολαίου), θα ικανοποιηθούν, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής κατόπιν αναγγελίας της απαίτησής τους στον ασφαλιστικό εκκαθαριστή. Πληροφορίες για τη δυνατότητα των δικαιούχων να αναγγελθούν και για τις σχετικές προθεσμίες θα δοθούν στη δημοσιότητα από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή στο επόμενο χρονικό διάστημα.
INTERNATIONAL LIFE Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων

Αντιθέτως στην περίπτωση της «INTERNATIONAL LIFE Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων» οι προσπάθειες μεταβίβασης όλου ή μέρους του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου, απέβησαν άκαρπες από την ΤτΕ.

Από την ημερομηνία οριστικής ανάκλησης της άδειας λειτουργίας αναστέλλεται η υποχρέωση της επιχείρησης για καταβολή ασφαλισμάτων ή άλλων πληρωτέων παροχών και δεσμεύονται τα περιουσιακά της στοιχεία προς τον σκοπό της ικανοποίησης των προνομίων, όπως αυτά καθορίζονται στην ασφαλιστική εκκαθάριση, ιδίως η αποζημίωση των δικαιούχων από ασφάλιση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ενεργοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και κάθε άλλου προνομιούχου δανειστή. Για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών διορίστηκε ασφαλιστικός εκκαθαριστής ο κ.Σωτήριος Βασιλόπουλος του Ηλία, Δικηγόρος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ