Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Hic Rhodus, hic saltus*

Ως γνωστόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζουν σε ένα άλλο Σύμπαν. Παράλληλο με το δικό μας, με πολλές διαστάσεις, που όλοι εμείς οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Μόνον έτσι εξηγούνται οι ομαδικοί πανηγυρισμοί για τα αντίμετρα που, ειρήσθω εν παρόδω, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής τα θεώρησε, με γνωμάτευσή της, κενό γράμμα. Δηλαδή, οι Συριζαίοι αποθεώνουν μια τρύπα στο νερό.

Τους αποτελείωσε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για άμεση διανομή στην κοινωνία του 0,5% του υπερπλεονάσματος, και μάλιστα με τρόπο στοχευμένο. Οπως έχει αναλυθεί εξαντλητικά χθες, προτείνει την κατάργηση του ΕΦΚ, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, την επαναφορά στα αγροτικά προϊόντα του συντελεστή 13% και να ληφθεί πρόνοια για τη διεύρυνση και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών των βρεφονηπιακών σταθμών.

Η πρόκληση για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μεγάλη. Αν η πρότασή τους για τα αντίμετρα, που θα υλοποιηθεί υπό ακραίες προϋποθέσεις στο άγνωστο μέλλον, είναι ειλικρινής, τότε ας υιοθετήσουν αμέσως την παραπάνω πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Το συνολικό κόστος της έχει εκτιμηθεί στα 865 εκατομμύρια ευρώ και κινείται εντός των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Επιπλέον θα ανακουφίσει, εδώ και τώρα, εκατομμύρια πολίτες.

Το αδιέξοδο της συγκυβέρνησης είναι μεγάλο, καθώς ο κόσμος έχει να συγκρίνει τη δική της πρόταση των αντιμέτρων, που είναι μελλοντική και αβέβαιη, με τη συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που είναι άμεσα εφαρμόσιμη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε μια πολύ επιτυχημένη κίνηση. Πέραν της επικοινωνιακής διάστασης, η συγκεκριμένη πρόταση έχει και μια πολιτική ουσία. Επιστρέφει στην κοινωνία ένα μέρος του υπερπλεονάσματος, που επιτεύχθηκε με την υπερφορολόγηση και την στάση πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου, αναδεικνύοντας έτσι, την αντίληψη που θα διακατέχει τη μελλοντική κυβερνητική της πρακτική.

Μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία, δικαιολογημένα, δεν συγκεκριμενοποίησε τις θέσεις της για τους επιμέρους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας. Αυτή είναι η πρώτη φορά και υποθέτω πως θα υπάρχει και συνέχεια, γιατί αυτό ακριβώς επιζητεί ο πολίτης.

Οχι εκθέσεις ιδεών και γενικόλογες προτάσεις, που και ένας μαθητής του λυκείου θα τις έγραφε, αλλά θέσεις που πείθουν για τη σοβαρότητά τους και τη δυνατότητα υλοποίησης τους. Η εποχή που οι πολιτικοί έταζαν τα πάντα στους πάντες, πέρασε ανεπιστρεπτί, καθώς οι πολίτες είναι πλέον υποψιασμένοι. Αυτό είναι ένα από τα θετικά της μνημονιακής περιόδου.

Υποθέτω, πως η Νέα Δημοκρατία θα συντηρήσει στην επικαιρότητα αυτές τις προτάσεις της στριμώχνοντας στην γωνία τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διανομή κοινωνικού μερίσματος δεν είναι πράξη ελεημοσύνης, αλλά στοχευμένη πολιτική παρέμβαση.

* Τον τίτλο τον έγραψα στα λατινικά, για να μην κατηγορηθώ για «σεξισμό», όπως είναι της μόδας τώρα τελευταία.

Του Σάκη Μουμτζή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για...