Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Grexit λόγω βλακείας…

Του Κώστα Στούπα

Το τελευταίο δείγμα της μνημειώδους άγνοιας της κυβέρνησης είναι οι προσδοκίες που καλλιεργούσαν τα στελέχη τις τελευταίες εβδομάδες πως στο Eurogroup της 22 Μαΐου θα ελάμβαναν κάποιο οδικό χάρτη για το χρέος ικανό να το επικοινωνήσουν στο εσωτερικό προκειμένου να αντιστρέψουν το κλίμα κατάρρευσης στις δημοσκοπήσεις αλλά κυρίως στην οικονομία. Πρόκειται για την περίφημη ατάκα του πρωθυπουργού για τη γραβάτα κλπ.

Όπως γράφαμε πριν λίγες μέρες συνεχίζει να είναι απίθανο να λάβουν οποιαδήποτε ουσιαστική λύση για το χρέος.
Όταν μας προταθεί κάποια λύση για το χρέος είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από εξώθηση σε Grexit.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ανέκρουσε πρύμναν και προχθές το μεσημέρι στο Υπουργείο Ανάπτυξης δήλωνε πως “μπορεί να αποδεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε” ενώ το βράδυ έκανε σκληρή επίθεση στο Γερμανό υπουργό.

Είναι φανερό πως μπροστά στο αδιέξοδο η κυβέρνηση μελετά και το ενδεχόμενο να κάνει πίσω στο θέμα του χρέους, το οποίο ήταν και το τελευταίο “φύλλο συκής” του μνημονιακού της εξευτελισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σπείρει τα τελευταία χρόνια διχαστικό εμφυλιοπολεμικό κλίμα για ελαφρύτερες μνημονιακές και δεσμεύσεις και υποχωρήσεις άλλων κυβερνήσεων, ενώ η ίδια έχει παραδώσει όλη την περιουσία του δημοσίου στο Υπερταμείο για 100 χρόνια και έχει αποδεχτεί μέτρα για εξωπραγματικά πλεονάσματα για δεκαετίες τα οποία αφαιρούν κάθε δυνατότητα για ανάπτυξη της οικονομίας και μέσω της υπερφορολόγησης ισοδυναμούν με τη δήμευση της περιουσίας και των ιδιωτών.

Καμία κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Παπανδρέου δεν θα τολμούσε να αποδεχτεί τέτοια μέτρα…

Είναι φανερό πως στην κυβέρνηση κινούνται με βάση την άγνοια αλλά και με βραχυπρόθεσμα ιδιοτελή συμφέροντα των ιδίων και ενός κρατικοδίαιτου τμήματος της εκλογικής βάσης που “λιβανίζει” δημοσκοπικά και εκλογικά όποιον έχει την “κουτάλα” και αναδεύει τη χύτρα του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποτελεί ερώτημα πως ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο τους τελευταίους μήνες δεν έβλεπε το αυτονόητο ότι πριν τις γερμανικές εκλογές οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή της στάσης των δανειστών για το χρέος είναι απίθανη.

Η προχθεσινή αναδίπλωση, πως μπορεί να δεχτεί το σχέδιο Σόιμπλε, αποτελεί ένδειξη πως αντελήφθησαν το μέχρι χθες αυτονόητο, ότι δηλ. η Γερμανία μετά τις εκλογές θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια για κάποιες παραχωρήσεις που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση επικοινωνιακούς χειρισμούς.

Θα το έχει όμως;

Το σενάριο αρχίζει να “μπάζει νερά”.

Αυτά ίσχυαν όσο στη Γερμανία κυβερνούσε ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Αυτό συνέβη γιατί στις εκλογές του 2013 το FDP (Κόμμα των Φιλελευθέρων) έμεινε εκτός Βουλής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα πως το Κόμμα των Φιλελευθέρων θα διπλασιάσει τα ποσοστά του και θα εισέλθει στη Βουλή.

Ένας πιθανός κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ CDU/CSU και FDP θα μετατοπίσει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης προς ένα πιο αυστηρό, έναντι της Ελλάδας, πλαίσιο.

Όλοι θυμόμαστε πως το πρώτο μνημόνιο ήταν με τιμωρητικά επιτόκια και ότι το ρεύμα Σόιμπλε που υποδείκνυε την εξώθηση της Ελλάδας από το ευρώ αποδυναμώθηκε κατά την περίοδο συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Το FDP ήδη έχει εμφανίσει δείγματα πως οι θέσεις του απέναντι στην Ελλάδα μεταβάλλονται υπέρ του Grexit. Πριν λίγες μέρες το FDP άσκησε κριτική στο SPD πως “Η πρόταση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (σημ: Υπ. Εξ της Γερμανίας και κορυφαίος του SPD) για κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι εντελώς λάθος όσο η Ελλάδα παραμένει μέσα στο Ευρώ. Τόσο ο Γερμανός φορολογούμενος όσο και οι ΄Έλληνες απαιτούν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση”.

Η θέση του FDP είναι επανεκκίνηση της Ελλάδας εκτός του Ευρώ…

Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ίσως διάγει την τελευταία περίοδο απόλαυσης της παράδοξης θαλπωρής των δανειστών. Το ίδιο ισχύει και για τη χώρα.

Αν προκύψει κυβέρνηση χωρίς το SPD ίσως η στάση των δανειστών μεταβληθεί ριζικά…

Το χειρότερο όλων είναι πως η χώρα δεν διαθέτει ούτε την απαιτούμενη ωριμότητα της κοινωνίας να διαχειριστεί μια κρίση τύπου Grexit με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες αλλά ούτε την πολιτική ηγεσία που θα μπορούσε να την χειριστεί…

Το θέμα του Grexit ετέθη το 2010, το 2012 και το 2015. Το θέμα θα επανέρχεται όσο η χώρα δεν μεταρρυθμίζεται και κυριαρχούν οι πολιτικές, συνδικαλιστικές, επιχειρηματικές συντεχνίες που προτιμούν μια κλειστή βαλκανική οικονομία την οποία νέμονται προνομιακά.

Οι συνέπειες ενός Grexit όμως θα είναι καταστροφικές και για τους πρωταγωνιστές του και για τη χώρα. Αυτό το κατάλαβε μέχρι και το “τσίρκο” του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος φέρεται να μίλησε στον κ. Βαρουφάκη για το σενάριο “Γουδή” σε περίπτωση κατάρρευσης.

Τουτέστιν το Grexit παίζει ως σενάριο ατυχήματος λόγω βλακείας…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 Ο Παύλος στριμώχνεται στο δείπνο τόσο από τον Βρεττό, όσο και από τον Νικόλα. Ο...