Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

DiEM25: Ο Βαρουφάκης συγκέντρωσε 10.000 ευρώ από δωρεές υποστηρικτών

Ήταν πριν από έναν χρόνο όταν ο πρώην υπουργός Οικονοµίας, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε στο Βερολίνο το µανιφέστο του κινήµατος που δηµιούργησε, προκειµένου να µπει ξανά ενεργά και µε τον δικό του, µοναδικό τρόπο στην πολιτική σκηνή όχι µόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τότε στη Volksbuhne (Λαϊκή Σκηνή) του Βερολίνου, χαρακτήριζε την «Κίνηση για τη ∆ηµοκρατία στην Ευρώπη 2025 (DiEM25)» ως µια απαραίτητη ουτοπία στην προσπάθεια αποτροπής της διάλυσης της Ευρώπης, ενώ τόνιζε πως το DiEM25 είναι ανοιχτό σε όλους τους δηµοκρατικούς πολίτες, «σε όλους εκείνους που θέλουν να βάλουν και πάλι τον “δήµο” στη ∆ηµοκρατία».
Περισσότερο από έναν χρόνο µετά, όµως, ο Γιάνης Βαρουφάκης διοργάνωσε χθες µια νέα µεγάλη συγκέντρωση για το κίνηµά του, στην οποία ανακοινώθηκε πως αυτό εξελίσσεται σε κόµµα που θα συµµετάσχει στις ευρωεκλογές.
«Στις 25 Μαΐου ξαναγυρνάµε στη Volksbuhne του Βερολίνου, εκεί όπου το DiEM25 ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο. Χωρίς αµφιβολία, αυτή θα είναι η πιο σηµαντική συνάντησή µας µέχρι τώρα, καθώς θα ανακοινώσουµε την πρόθεσή µας να δραστηριοποιηθούµε πολιτικά και να αντιµετωπίσουµε το κατεστηµένο κατά µέτωπο», τονίζεται στο κάλεσµα που έλαβαν τα µέλη του κινήµατος µέσω e-mail.
Μέσω δωρεών τα έξοδα
Το e-mail αυτό, όµως, δεν συνιστά µόνο πρόσκληση για την εκδήλωση, αλλά κυρίως κάλεσµα για οικονοµική δωρεά, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για τη διεξαγωγή της. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ποντάρει πολλά στην απήχηση της συγκεκριµένης εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στην «καρδιά» του Βερολίνου – την πραγµατική πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως έχει υποστηρίξει ο πρώην υπουργός Οικονοµικών – αλλά ο ίδιος και τα στελέχη του αδυνατούσαν να συγκεντρώσουν το απαιτούµενο ποσό των 8.500 ευρώ για την υλοποίησή της.
Οπως εξηγείται στην ιστοσελίδα του κόµµατος, χρειάζονται 3.000 ευρώ για τις πτήσεις κάποιων εκ των οµιλητών, 1.000 ευρώ για φαγητό και αναψυκτικά, 3.500 ευρώ για αφίσες, φυλλάδια και τα έξοδα της επικοινωνιακής οµάδας, ενώ άλλα 1.000 ευρώ θα στοιχίσει µία «καλλιτεχνική παρέµβαση» από το DiEM25 Voice, µία πλατφόρµα έκφρασης του DiEM µέσω της Τέχνης, που επιµελούνται ο µουσικός Brian Eno και η ζωγράφος και σύντροφος του Γιάνη Βαρουφάκη, ∆ανάη Στράτου.
Η ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσµα αποδείχθηκε άµεση και µεγάλη, καθώς µέσα σε δύο ηµέρες τα 1.500 ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί αρχικά ξεπέρασαν τα 8.700, πιάνοντας τον απαιτούµενο στόχο, χάρη σε χιλιάδες δωρεές από 5 µέχρι 100 ευρώ.
Μέχρι τις 25 Μαΐου, ημέρα της εκδήλωσης, συγκεντρώθηκαν 10.485 ευρώ από τις δωρέες.
Βέβαια, πουθενά δεν αναφέρεται τι θα γίνει τώρα που συγκεντρωθούν περισσότερα από τα 8.500 ευρώ που χρειάζονται για την εν λόγω εκδήλωση και αν οι συνεισφέροντες θα λάβουν κάποια απόδειξη ή θα µπορούν να ελέγχουν ανά πάσα ώρα και στιγµή ότι τα χρήµατά τους χρησιµοποιήθηκαν για τον συγκεκριµένο σκοπό ή αν, για παράδειγµα, κάποιος από τους επικεφαλής τα ξόδεψε για προσωπικό του όφελος.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι το οικονοµικό ζήτηµα δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί το DiEM25. Ηδη στην ιδρυτική του εκδήλωση στο Βερολίνο, το 2016, το κίνηµα είχε δεχθεί έντονη κριτική από µερίδα ακτιβιστών, καθώς χρέωνε για την είσοδο 12 ευρώ.
Η παρουσία στις ευρωεκλογές του 2019 και η πιθανότητα να μην είναι υποψήφιος
Αν και το µέλλον του DiEM25 κρίνεται στο Βερολίνο, το παρόν του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται στην Αθήνα, όπου ο πρώην υπουργός διδάσκει στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, κάνοντας ένα προσωρινό διάλειµµα από την πολιτική µάχη για τη µεταρρύθµιση στην Ε.Ε.
«Αυτό που σου επιτρέπουν να κάνεις τα πανεπιστήµια είναι κάτι που απαγορεύουν το Eurogroup και οι άλλοι διάδροµοι εξουσίας, δηλαδή να ηγείσαι µε ιδέες», δήλωσε πριν από λίγες ηµέρες στο «Spiegel», στο οποίο έδωσε συνέντευξη από τον χώρο του πανεπιστηµίου. Στην ίδια συνέντευξη ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε για το DiEM25 και τις ευρωεκλογές, επιβεβαιώνοντας πως το κόµµα του θα συµµετάσχει, αλλά το δικό του όνοµα ίσως να µη βρίσκεται στα ψηφοδέλτια. «Στην 6η επέτειο της Συνθήκης της Ρώµης, το DiEM25 λάνσαρε το ευρωπαϊκό Νew Deal, την πολιτική µας για τη σωτηρία της Ευρώπης και αυτών που αξίζει να σώσουν την Ευρώπη. Είµαστε πολλοί που εµπλεκόµαστε.
Ανακοινώσαµε ότι θα έχουµε παρουσία στις ευρωεκλογές του 2019 χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι εγώ θα κατέβω. Μπορεί ναι, µπορεί και όχι. Η ουσία είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει στην Ευρώπη, στη Γερµανία, στην Ελλάδα. Αν χρειαστεί τα µέλη του DiEM25 να παραστούµε στις εκλογές, θα το κάνουµε, αλλά κάθε µέρα βυθιζόµαστε σε πολιτική δουλεία», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

parapolitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ