Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σάλος στη Σάμο: Αναισθησιολόγοι «απαγόρευσαν» τις αμβλώσεις

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στη Σάμο η απόφαση της διευθύντριας του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου του νησιού να μη συμμετέχει σε αμβλώσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», επικαλούμενη λόγους συνείδησης και κάνοντας χρήση διατάξεων νόμου του 2005, δηλώνει ότι δεν δέχεται να χορηγεί αναισθησία.

Αποκαλυπτικό είναι έγγραφο που απέστειλαν τον περασμένο Μάρτιο οι δύο ειδικευμένες αναισθησιολόγοι στον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου: «Δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε και κατ’ επέκταση να χορηγούμε αναισθησία ως ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι σε επεμβάσεις που σχετίζονται με τεχνητή διακοπή κύησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, παρά μόνον όταν αυστηρά συντρέχουν θεραπευτικοί ή κοινωνικοί λόγοι».

Το παράδοξο είναι ότι από την ψήφιση του νόμου που επικαλούνται έχουν γίνει από την ίδια ομάδα αναισθησιολόγων 550 αμβλώσεις στο νοσοκομείο. Τον ίδιο κιόλας χρόνο (2005) πραγματοποιήθηκαν 54 αμβλώσεις, το 2006 έφτασαν τις 46, το 2007 τις 56, πέρυσι έγιναν 24 και μέχρι τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν 10 τεχνητές διακοπές κύησης.

Με έγγραφό του ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κάνει λόγο για «σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την άρνηση των αναισθησιολόγων που συμμετέχουν σε επεμβάσεις τεχνητής διακοπής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης»… Γυναικείες οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί, ενώ πηγές από το νησί αναφέρουν ότι οι γυναίκες έχουν δύο επιλογές: να υποβληθούν σε άμβλωση σε χώρο εκτός νοσοκομείου, που είναι επικίνδυνο, ή να ταξιδέψουν σε άλλα νησιά.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Βαρνάβα, αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Μιλώντας στο «Εθνος», ο κ. Βαρνάβας κάνει λόγο για ταλαιπωρία και κινδύνους: «Οι Σαμιώτισσες, εάν θέλουν εφεξής να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση, θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλα νησιά ή να μετέρχονται αυτοσχέδιες μεθόδους, τις οποίες η ανθρωπότητα και η ιατρική κατάφεραν με πολλούς κόπους να απωθήσουν στη μνήμη τους ως σκοτεινό και εφιαλτικό παρελθόν».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που οι αναισθησιολόγοι έγιναν αντιρρησίες συνείδησης. Αφήνει, δε, αιχμές για τους λόγους που οδήγησαν τη διευθύντρια στην απόφασή της, σημειώνοντας ότι συμμετείχε κανονικά σε επεμβάσεις διακοπής ανεπιθύμητων κυήσεων όσο διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής ήταν ο σύζυγός της, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε. «Τι συνέβη και προέκυψαν λόγοι συνείδησης τον τελευταίο καιρό;», διερωτάται ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και σημειώνει: «Μήπως προσχώρησε πλέον σε θρησκευτικό δόγμα το οποίο της απαγορεύει να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες που θέλουν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση;».

Σε αυτήν την περίπτωση -όπως επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας- η διευθύντρια θα πρέπει να ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον Ιατρικό Σύλλογο και να πάψει να κρύβεται πίσω από αόριστους λόγους συνείδησης. Παράλληλα, καλεί όλους τους φορείς του νησιού να πάρουν θέση απέναντι σε ένα ζήτημα που μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις εάν κάποια απελπισμένη γυναίκα αποπειραθεί να διακόψει μόνη της μία ανεπιθύμητη κύηση. «Ως γιατροί σεβόμαστε τα συνειδησιακά προβλήματα των συναδέλφων μας. Ομως πάνω απ’ όλα σεβόμαστε την αξιοπρέπεια, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των ασθενών μας», αναφέρει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ