Γράφει ο Στέλιος Φενέκος*

Η υπόθεση των επεισοδίων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει τις εξής διαστάσεις!

1. Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ OI ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ “ΑΥΤΟΔΙΚΙΑΣ” & ΤΗΣ “ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ”.
- Η αφισοκόλληση είναι παράνομη (νόμοι 2946/2001και 1491/1984) και προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα από 1.467 έως 29.000 ευρώ. Ειδικότερα απαγορεύει η αφισοκόλληση: “ Σε κτίρια στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου”.
- Η εφαρμογή του νόμου ανήκει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Οι αρχές διαχείρισης των δημόσιων κτιρίων οφείλουν να τηρήσουν τους νόμους και να ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές την εφαρμογή τους.
- Η αντίδραση οιουδήποτε πολίτη όταν κάποιος παρανομεί, υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να ενταχθεί στον νομικό ορισμό της άμυνας, ο οποίος δίνεται στο άρθρο 22 του ΠΚ παρ.2: “ Άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου στην οποία προβαίνει το άτομο, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους.
- Η άμυνα αποτελεί λόγο άρσης του άδικου χαρακτήρα μιας πράξης, γιατί ο νομοθέτης θεωρεί ότι «το δίκαιο δεν είναι υποχρεωμένο να υποχωρεί μπροστά στο άδικο». Ο αμυνόμενος δικαιούται να υπερασπίσει τα δικά του έννομα αγαθά.
- Οι λέξεις κλειδιά στον παραπάνω ορισμό είναι η «άδικη» και «παρούσα» επίθεση. “Άδικη” είναι μια επίθεση που αντιβαίνει την διάταξη κάποιου νόμου. “Παρούσα” είναι η επίθεση που επίκειται ή άρχισε και διαρκεί. Ο ποινικός κώδικας νομιμοποιεί την άμυνα υπέρ τρίτου ατόμου, δίνοντας το δικαίωμα σε κάθε πολίτη να βοηθήσει (αν θέλει) οποιονδήποτε δέχεται επίθεση (εδώ δεν βρέθηκε ούτε ένας να παρέμβει ούτε καν κατευναστικά). Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από τον βαθμό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις.

- Αυτοδικία διαπράττει εκείνος που έχει πραγματικά ένα νόμιμο δικαίωμα ή πιστεύει ότι το έχει και στη περίπτωση προσβολής ή αμφισβητήσεώς του (προκειμένου να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του από το δικαίωμα αυτό), δεν προσφεύγει στη δικαστική αρχή, αλλά προσπαθεί ενεργώντας αυθαίρετα και αυτοδυνάμως να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, παραλείποντας τη νόμιμη δικαστική οδό. Η αυτοδικία τιμωρείται. Η ποινική δίωξη για την αυτοδικία ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση.

2. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
• Στην συγκεκριμένη περίπτωση, και με δεδομένο ότι κάτι ανάλογο είχε δημιουργηθεί και στο παρελθόν (είχε μάλιστα προπηλακισθεί πάλι), θα μπορούσε ο Θ. Τζήμερος να καταγγείλει τους υπεύθυνους για την τήρηση των νόμων εντός των δημοσίων κτιρίων και να τους μηνύσει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, πέραν των δημόσιων καταγγελιών τις οποίες μπορούσε να κάνει ως προβεβλημένος πρόεδρος γνωστού πολιτικού σχηματισμού.
• Επίσης εφόσον είχε ήδη προβεί στην αρχική αφαίρεση των αφισών από τους προθαλάμους, δεν είχε κανένα λόγο να σηκωθεί εκ νέου και να ξανασκίσει επιδεικτικά τις αποκολλημένες αφίσες που μεταφέρθηκαν χωρίς να κολληθούν εντός της κύριας αίθουσας.
• Όπως επίσης είναι προφανές ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα όταν του επιτέθηκαν ομαδικά.
• Η ενέργεια των αφισοκολλητών που κόλλησαν τις αφίσες σε δημόσιο κτίριο ενώ γνωρίζουν ότι είναι παράνομο, όπως και η εμμονή τους να φέρουν τις αποκολλημένες αφίσες και να τις βάλουν επιδεικτικά μπροστά στον κ. Τζήμερο, έχει σαφώς χαρακτήρα πρόκλησης αντιπαλότητας, όπως ως τέτοια ερμηνεύεται και η δεύτερη ενέργεια του Θ. Τζήμερου ο οποίος επιδεικτικά σκίζει μπροστά σε όλους τις αφίσες, κλιμακώνοντας στην ουσία αυτήν την αντιπαλότητα.

3. Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ & Η ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ Θ. ΤΖΗΜΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΚΕ.
Είναι καταφανής η παραβίαση των διαδικασιών από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, όχι μόνο γιατί ενώ γνωρίζει και έχει δεχθεί την καταγγελία εκ μέρους του Θ. Τζήμερου για τις παράνομες αφισοκολλήσεις δεν έχει κάνει τίποτε, όσο και για την διαδικασία που κατέληξε σε προπηλακισμούς και βίαιη αποβολή του από την αίθουσα. Οι ενέργειες αυτές προσομοιάζουν με λαϊκά δικαστήρια και όχι με αποφάσεις θεσμικών οργάνων που λειτουργούν με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.

4. Η ΕΛΛΙΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ.
Ο τρόπος που παρουσιάσθηκε αρχικά το θέμα από πληθώρα ΜΜΕ στερείται αντικειμενικότητας, αφού δεν στηρίχθηκε σε οπτικό υλικό που να επιβεβαιώνει τις κατηγορίες περί γρονθοκόπησης της περιφερειακής συμβούλου του ΚΚΕ Αλεξάνδρας Μπαλού. Το οπτικό αποδεικτικό υλικό που υπάρχει δείχνει τον Θ. Τζήμερο να προπηλακίζεται, να ρίπτεται στο έδαφος και να σύρεται βίαια από πολλούς περιφερειακούς συμβούλους. Αναμένουμε να δούμε εάν υπάρχει αντίστοιχο οπτικό υλικό που να δείχνει τα όσα του καταμαρτυρούν ή άλλο αποδεικτικό μέσο (οπτικοακουστικό υλικό, επίσημες έγκυρες μαρτυρίες κλπ).

5. Η ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, στην αντίληψη ότι οι αριστεροί δικαιούνται να καταστρατηγούν τον νόμο, να τραμπουκίζουν πότε δέρνοντας, πότε καταστρέφοντας, πότε προπηλακίζοντας στο όνομα των αγώνων τους. Το είδαμε και πρόσφατα με τον ξυλοδαρμό καθηγητών στον πανεπιστημιακό χώρο από αφισοκολλητές. Γίνεται ακόμη πιο κραυγαλέο με την δήλωση της κ. Μπαλού η οποία δήλωσε ότι επειδή ανήκει στο ΚΚΕ πρέπει να της αναγνωρίσουμε το τεκμήριο της αλήθειας και της αξιοπιστίας.
- Η βίαια αποβολή από την αίθουσα του Θ. Τζήμερου, από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου που ανήκουν στην αριστερά, όπως την βλέπουμε ξεκάθαρα στο Βίντεο που κυκλοφόρησε, παραπέμπει σε άλλες εποχές, όπου οι Σταμουλοκολάδες έδερναν και ξεβράκωναν οιονδήποτε δεν συμβιβαζόταν με τις φασιστικές τους αντιλήψεις. Μας δείχνει ξεκάθαρα την ομοιότητα των άκρων στις μεθόδους επιβολής της βούλησης τους.

6. Η ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ που καλλιεργείται στην πολιτική ζωή του τόπου δεν είναι καλός σύμβουλος για την Δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη. Τέτοιες ακραίες συμπεριφορές αυτοδικίας, προπηλακισμών και βίας διχάζουν την κοινωνία και καθίστανται εξαιρετικά επικίνδυνες για εκμετάλλευσή τους από ακραίους φανατικούς.
Και εδώ βρίσκεται η μεγάλη ευθύνη των αρχών για την τήρηση και εφαρμογή των νόμων προς κάθε κατεύθυνση.

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top