Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νησιά…στο σφυρί λόγω ΕΝΦΙΑ και υψηλής φορολογίας

Στο σφυρί βγάζουν τα νησιά τους πολλοί ιδιοκτήτες λόγω ΕΝΦΙΑ και υψηλής φορολογίας. Οι μειωμένες τιμές αναπτερώνουν το ενδιαφέρον των αγοραστών που επιθυμούν να περάσει στην κατοχή του ένας μικρός παράδεισος στο Αιγαίο ή το Ιόνιο.

Δεν θέλουν να μείνουν θεατές στο όνειρο που πραγματοποίησε η Κατερίνα Ριμπολόβλεβα, με την αγορά του Σκορπιού, και αρκετοί είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ιδιωτικών νησιών στην Ελλάδα.

Για να αγοράσει κάποιος ένα ιδιωτικό ελληνικό νησί, πρέπει να περάσει από τα σαράντα κύματα της γραφειοκρατίας, όμως ο ΕΝΦΙΑ και η υψηλή φορολογία κάνουν δελεαστικές πλέον τις τιμές πώλησης. Οι ιδιοκτήτες νησιών έχουν κάνει γενναίες μειώσεις, προκειμένου να βρουν αγοραστή. Σύμφωνα με στοιχεία, η πτώση στις τιμές αγγίζει το 10 έως και το 30%.

Ελληνικές νησίδες έχουν ήδη… κρεμαστεί σε διεθνείς ιστοσελίδες real estate. Το Business Insider αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εδώ είναι τα 7 φθηνότερα Ελληνικά νησιά που πωλούνται άμεσα». Με φωτογραφίες των νησίδων που παρουσιάζονται ως φιλέτα της μεσογείου, προσπαθούν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών. Για παράδειγμα, το νησί «Στρογγυλό» πωλείται 4,5 εκατομμύρια ευρώ, το «Λυχνάρι» 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η νησίδα «Κύθνος» 2.900.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Οξυάς, με τον Εμίρη του Κατάρ να έχει αγοράσει το νησί, αλλά τα σχέδιά του για εκμετάλλευση να παραμένουν στα χαρτιά, ενώ τον κυνηγούν Δασαρχείο, Εφορία, Εκκλησία, Πολεοδομία, μέχρι και το… Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Πολλά νησιά προς πώληση είναι ενταγμένα στο δίκτυο Natura, ενώ σε άλλα δεν επιτρέπεται να χτιστούν παρά ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα κτιρίων. Παρ’ ολ’ αυτά, οι ιδιοκτήτες, μπροστά στη φορολογική αφαίμαξη,προσδοκούν σε μια καλή τιμή πώλησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κομισιόν: Παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τις καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία

Τι αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της για την παραπομπή της χώρας μας. Αντιμέτωπη με το ευρωπαϊκό δικαστήριο θα βρεθεί η χώρα μας για...