Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μπροστά σε παλιά εγκλήματα, ο Ιβάν και οι λοιποί πειρατές μοιάζουν με «άπειρες» κορασίδες

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Το σημερινό σημείωμα είναι ελαφρώς αιρετικό, γι’ αυτό προειδοποιώ, αγαπητοί αναγνώστες: Οσοι δεν αντέχετε τις δυνατές συγκινήσεις καλό είναι να αποφύγετε την ανάγνωσή του. Το θέμα μου είναι η διαπλοκή. Νέα και παλιά. Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με την πολιτική της Ν.Δ. να καταγγέλλει τη διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του εργολάβου επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα χθες, του προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη σήμερα.

Πρώτον, για λόγους πολιτικής ισότητας. Τι σημαίνει «καταγγέλλω την αντίπαλη παράταξη για προνομιακές σχέσεις και επιλεκτικές συμπάθειες»; Φυσικό είναι οι χθεσινοί παρίες του πολιτικού συστήματος να αναζητούν ερείσματα στα ΜΜΕ. Οταν ο χώρος του εκσυγχρονισμού (κυρίως) και της Κεντροδεξιάς (με εξαίρεση την περίοδο 2004-2009) έχουν πάντα στο πλευρό τους το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, γιατί άραγε μας κάνει εντύπωση που η Αριστερά επιδιώκει να αποκτήσει δικά της ταμπούρια; Με την «Αυγή» θα μείνει; Αντιδρώντας σφοδρά στη διαπλοκή Αριστεράς – ΜΜΕ, η Ν.Δ. δίνει την εντύπωση κόμματος που θεωρεί την ενημέρωση απάτητο έδαφος για κάθε τρίτο πέραν αυτής.

Δεύτερον, διαφωνώ με τη Ν.Δ. γιατί η ήττα της Αριστεράς προϋποθέτει την ενσωμάτωσή της στις δομές του συστήματος. Οσο καιρό εμφανίζεται ως ριζοσπαστική και ασυμβίβαστη διαθέτει αφήγημα για να συσπειρώνει. Αλλά από τη στιγμή που θα αποκτήσει τη δική της διαπλοκή και τους δικούς της νταβατζήδες, τότε ναι, θα είναι θέμα χρόνου η πτώση της από την εξουσία. Αν η επιθυμία τους, αγαπητοί της Ν.Δ., είναι να γίνουν διαπλεκόμενοι, αφήστε τους! Στρατηγικά, εις βάρος τους είναι!

Τρίτον, διαφωνώ με τη Ν.Δ. διότι η ιστορία απέδειξε ότι αν δεν έχεις πολιτική, τι να την κάνεις τη διαπλοκή; Ο Σημίτης που την είχε έφερε και τα δέντρα του Καυκάσου να ψηφίσουν για να κερδίσει τον Καραμανλή το 2000, ενώ στις εκλογές του 2004 παρέδωσε ταπεινωμένος το δαχτυλίδι. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις είχαν μαζί τους όλα τα κανάλια στο δημοψήφισμα, αλλά στην κάλπη έλαβαν όσο η Λεπέν στη Γαλλία.

Tέταρτον, διαφωνώ με τη Ν.Δ. γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι αυτός που χτίζει διαπλοκή τη «βρίσκει» από τη διαπλοκή. Νόμος! Τέλος, διαφωνώ γιατί βρίσκω τη συζήτηση για τον Σαββίδη βολική. Προσπερνά την ανάγκη να συζητήσουμε την εθνική ζημιά που έκανε η παλαιά -λιγότερο θορυβώδης- διαπλοκή διαχρονικά στον τόπο. Τα συγκροτήματα μετείχαν ενεργά στην τραγωδία της Κύπρου, στην οικία Λαμπράκη ελήφθη η απόφαση για την ανατροπή του Μακαρίου.

Τα συγκροτήματα πρωταγωνίστησαν τέσσερις φορές στην ανατροπή εκλεγμένων κυβερνήσεων: 1965, Γεώργιος Παπανδρέου, 1989, Ανδρέας Παπανδρέου (λόγω Κοσκωτά), 1993, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και 2009, Κώστας Καραμανλής. Τα συγκροτήματα πρωταγωνίστησαν στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε καιρό ευημερίας (Χρηματιστήριο) και έχουν μεγάλη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Σιώπησαν -με το αζημίωτο- όταν ο Σημίτης δέσμευε το μέλλον με αβάστακτες δαπάνες εξοπλισμών και αμαρτωλά swaps. Γι’ αυτά δεν θα ειπωθεί τίποτε; Μόνο Ιβάν; Μπροστά σε αυτά τα εγκλήματα, ο Σαββίδης και οι λοιποί πειρατές μοιάζουν με «άπειρες» κορασίδες. Κι ας θορυβούν ανοήτως.

*Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Δημοκρατία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ