Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιλέγοντας κλιματιστικό για το σπίτι

Αν και μέσα Μαΐου, οι πρώτες καλοκαιρινές ζέστες έκαναν δυνατά την είσοδό τους. Για τους περισσότερους από εμάς, το καλοκαίρι είναι μια από τις καλύτερες περιόδους του χρόνου. Διακοπές, παραλία, χαλάρωση είναι μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές για τον καθένα μας. Όσο ευχάριστη και ωραία όμως μπορεί να φαντάζει η περίοδος αυτή, τόσο δύσκολη και επικίνδυνη μπορεί να γίνει με την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας…

Πως μπορούμε λοιπόν να προστατευτούμε από τις αρνητικές επιπτώσεις της ζέστης κατά τη διάρκεια που βρισκόμαστε στο σπίτι; Μα φυσικά επιλέγοντας το σωστό κλιματιστικό, το οποίο έχει πλέον αποκτήσει τη θέση του στις βασικές ανάγκες εξοπλισμού μιας κατοικίας.

Η επιλογή του κλιματιστικού για το σπίτι δεν είναι πάντα και για όλους μια εύκολη διαδικασία. Απαιτεί ορισμένες τεχνικές γνώσεις που καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πριν προβούμε στην αγορά του, δίνοντας πάντα έμφαση στα βασικά χαρακτηριστικά των συσκευών κλιματισμού.


Α) Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ

Ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους ενδιαφερόμενους στην επιλογή κλιματιστικού για το σπίτι τους είναι εάν θα επιλέξουν μια συσκευή Inverter ή ένα απλού τύπου (συμβατικό).

Για να μπορέσει κανείς να κάνει τη σωστή επιλογή βάση των δικών του αναγκών, καλό θα ήταν να διευκρινιστεί εν τάχει η διαφορά των δύο αυτών τύπων.

Τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter, λειτουργούν με έναν μεταβλητό ρυθμό, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο. Ξεκινώντας την λειτουργία τους αποδίδουν τη μέγιστη απόδοση έως ότου επικρατήσουν οι επιθυμητές συνθήκες θερμοκρασίας, ενώ αφού επιτευχθεί αυτό, λειτουργούν με έναν χαμηλό και σταθερό ρυθμό ώστε να διατηρήσουν τις συνθήκες αυτές.

Τα συμβατικά κλιματιστικά λειτουργούν μόνιμα σε σταθερό ρυθμό, ή απενεργοποιούν την λειτουργία τους όταν φτάσουν οι επιθυμητές συνθήκες . Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζονται αλλιώς και on/off.

Αφού κατανοήσατε την βασική διαφορά τους, πάμε να συγκρίνουμε τους δύο αυτούς τύπους ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε το καλύτερο δυνατόν για το σπίτι σας. Αρχικά η κατανάλωση ενός Inverter είναι αρκετά μικρότερη σε σύγκριση με της αντίστοιχης ισχύς συμβατικό, η θερμοκρασία του χώρου παραμένει σε σταθερά επίπεδα, ενώ ο θόρυβος που εκπέμπει είναι πολύ μικρότερος. Το μόνο αρνητικό ενός inverter, είναι η υψηλή τιμή αγοράς, κάτι το οποίος δεν θα έπρεπε να σας απασχολεί γνωρίζοντας ότι η απόσβεση των χρημάτων σας θα γίνει πολύ γρήγορα.


Β) Η ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ

Ένα από τα βασικότερα τεχνικά μιας συσκευής air condition είναι η ισχύς της. Με τον όρο ισχύ ορίζουμε την ποσότητα της ενέργειας που απορροφά ή εκλύει ένα κλιματιστικό, ώστε να μεταβάλει την τιμή της θερμοκρασίας από μια μονάδα σε μία άλλη. Η μονάδα μέτρησης είναι τα BTU, συντομογραφία για το British Thermal Unit. Η σωστή επιλογή της ισχύς πρέπει να γίνει αφού ληφθούν εις γνώση όλοι οι παράμετροι και οι παράγοντες του χώρου στον οποίο καλείται να τοποθετηθεί. Αν και αυτό αποτελεί μια διαδικασία που χρήζει επιστημονικής ανάλυσης και τεχνογνωσίας, μπορούμε να σας κατατοπίσουμε ως έναν μεγάλο βαθμό στο πως θα κάνετε τη σωστή επιλογή.
Οι βασικοί παράγοντες στους οποίους πρέπει να στηριχτεί η επιλογή ενός κλιματιστικού για το σπίτι, δεν είναι άλλοι από τον όγκο του χώρου που καλείται να καλύψει η λειτουργία του, η μόνωση, ο όροφος και ο προσανατολισμός του χώρου καθώς και τα άτομα και οι ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν εντός του χώρου αυτού.

Βασικός στόχος μας είναι η αποφυγή αγοράς ενός υπερβολικά μικρού ή μεγάλου κλιματιστικού συγκριτικά με το χώρο, κάτι που θα οδηγούσε στην αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την φθορά της συσκευής, ενώ οι επιθυμητές συνθήκες θερμοκρασίας δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθούν. Για να μην προβούμε στην επιστημονική ανάλυση του θέματος, καθότι η όλη διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη, μπορούμε να σας κατατοπίσουμε σε έναν ικανοποιητικό βαθμό ακολουθώντας τον παρακάτω οδηγό, ο οποίος αφορά την ψύξη ενός δωματίου.

Η συνιστώμενη ισχύς ενός κλιματιστικού ορίζεται κατά προσέγγιση στα 400 BTU ανά τετραγωνικό μέτρο του δωματίου. Η τιμή που θα προκύψει, πρέπει να αυξηθεί κατά 10% εάν το δωμάτιο είναι ορατό από τον ήλιο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κατά 600 BTU ανά άτομο το οποίο βρίσκεται εντός του δωματίου και κατά 4000 BTU αν υπάρχει ηλεκτρική κουζίνα σε λειτουργία εντός του χώρου.


Γ) Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ

Τα κλιματιστικά, όπως και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, χαρακτηρίζονται από την ενεργειακή τους κλάση, η οποία αποτυπώνεται πάνω σε αυτοκόλλητο χαρτί με ενδείξεις από «Α+++» η οποία αποτελεί και την καλύτερη επιλογή, έως και «G». Για το συγκεκριμένο θέμα δεν χρειάζεται να επεκταθούμε πολύ. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε ενδείξεις «Α» και από εκεί και πέρα όσο το δυνατόν περισσότερα «συν» ανάλογα πάντα και με το ποσό που έχετε να διαθέσετε για την αγορά του.


Δ) ΕΚΠΟΜΠΗ ΘΟΡΥΒΟΥ

Ένα θέμα που παραβλέπει πολύς κόσμος κατά την επιλογή ενός κλιματιστικού για το χώρο του σπιτιού και ιδιαίτερα για τα υπνοδωμάτια, είναι ο θόρυβος που εκπέμπει η εκάστοτε συσκευή κλιματισμού, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες επιπτώσεις. Όπως προαναφέραμε, ο θόρυβος που παράγεται από μια συσκευή inverter είναι μικρότερος από αυτόν ενός συμβατικού, αλλά μεταξύ ίδιου τύπου κλιματιστικών, καλό θα ήταν να μπορέσετε να προβείτε σε μια δοκιμή ώστε να σχηματίσετε προσωπική άποψη. Επιπρόσθετα, κάθε κατασκευαστής παρέχει την ποσότητα θορύβου που εκπέμπει η συσκευή τόσο για την εσωτερική όσο και την εξωτερική μονάδα. Η μονάδα μέτρησης του θορύβου είναι τα dB. Βάση των dB, μια μονάδα που παράγει περίπου 21 dB θεωρείτε αθόρυβη, ενώ όσο πλησιάζουμε τα 40 dB για την εσωτερική συσκευή και 50 dB για την εξωτερική, φτάνουμε στα μέγιστα επίπεδα θορύβου.

https://aircon.joomla.com/22-epilegontas-klimatistiko-gia-to-spiti

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ