Το γερμανικό περιοδικό Spiegel με σημερινό του δημοσίευμα κρίνει ως αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, κυρίως επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν απέσπασε χειροπιαστά ανταλλάγματα στη Μάλτα.

Το περιοδικό υποστηρίζει σχετικά: «είναι ασαφές εάν και ποιος θα υλοποιήσει τελικά τα νέα μέτρα. Για την εκλογική χρονιά του 2019 ο Τσίπρας ήθελε να αποφύγει περικοπές συντάξεων. Δεδομένου ότι έπρεπε εν τέλει να συναινέσει σε αυτές, γίνεται πιο πιθανό να καλέσει τους πολίτες νωρίτερα στις κάλπες. Οι πρόωρες εκλογές όμως θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Ακόμη κι αν η συντηρητική και φιλική προς τις μεταρρυθμίσεις ΝΔ αποσπάσει μια σαφή πλειοψηφία, τα πράγματα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν. Διότι οι συντηρητικοί δεν θέλουν να συναινέσουν στις νέες περικοπές. Για την περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα επαναδιαπραγματευτούν την πρόσφατη συμφωνία με το Eurogroup».

Το επίμαχο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού έχει τίτλο: «Η επώδυνη συμφωνία του Τσίπρα» και αναφέρει ότι η συμφωνία της Μάλτας ναι μεν προκάλεσε ανακούφιση, διότι ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο το γεγονός ότι η συμφωνία δεν είναι τελική, θέτει τα πάντα σε αμφισβήτηση.
Ειδικότερα το εν λόγω δημοσίευμα επισημαίνει ότι: «Οι επιθεωρητές θα επιστρέψουν στην Αθήνα μόλις μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου και στη συνέχεια θα πρέπει να συγκληθεί εκ νέου και το Eurogroup, πιθανότατα το Μάιο». Ακολούθως θέτει τα εξής ερωτήματα: «Για πόσο χρόνο θα πρέπει η Ελλάδα να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα; Και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους; Την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα υλοποιήσει τη συμφωνία μόνον όταν διευθετηθούν και τα δυο ζητήματα».

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Β.Σόιμπλε πρότεινε να είναι δεκαετές το «μεσοπρόθεσμο διάστημα» για τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, επειδή όσο μεγαλύτερο το διάστημα αυτό, τόσο μικρότερη θα είναι τελικά η ελάφρυνση του χρέους που θα χρειαστεί η Ελλάδα.
«Για τον Τσίπρα είναι σημαντικό να συμφωνηθούν τώρα οι προϋποθέσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εσωπολιτικά θα ήταν μια σημαντική νίκη για την δοκιμαζόμενη πολιτικά κυβέρνησή του. Πέραν τούτου η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει επιτέλους μέρος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ».

Μέχρι να γίνει αυτό όμως, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να ζήσουν με περαιτέρω μείωση του εισοδήματός του. Έτσι, οι υπερφορολογημένοι πολίτες επωμίζονται ακόμη μεγαλύτερα βάρη , χωρίς όμως να αντιμετωπίζονται τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. «Μπορεί σε μια χώρα που έχει τις μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές δαπάνες σε όλη την ΕΕ η μείωση των εν λόγω δαπανών κατά 1% μέχρι το 2019 να ακούγεται σαν αναγκαιότητα. Αλλά δύσκολα μπορεί να το καταλάβουν άνθρωποι όπως η 75χρονη που μετά από 35 χρόνια εργασίας παίρνει λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα. Οι ήδη 12 μειώσεις έχουν ελαχιστοποιήσει την αρχική σύνταξη των 1.600 ευρώ».

Το Spiegel εξάλλου σχολιάζει ότι παρά το «όργιο περικοπών», δεν κατέστη δυνατόν να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό όμως «δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Διότι (για να γίνει αυτό) θα έπρεπε να δουλεύουν περισσότεροι άνθρωποι. Μετά από επτά χρόνια μεταρρυθμίσεων όμως ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έχει δουλειά, την ώρα που η ανεργία στην EE βρίσκεται με 8% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών». Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η μείωση του αφορολόγητου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο η φορολογική επιβάρυνση που βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top