Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μυστήριο με σύλληψη Έλληνα στην Τουρκία- Φέρεται να είναι μέλος του ISIS

Ένα ενδιαφέρον κείμενο δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian μέσα από το οποίο αναφέρεται στη «μυστηριώδη» εξαφάνιση και ενός ελληνικής καταγωγής νέου πριν από δύο χρόνια και στην σύλληψή του στην Τουρκία πριν από λίγες μέρες.

Μέσα από το κείμενο γίνεται σαφές πως ο νεαρός είχε ενταχθεί στις τάξεις του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) και πως ενδεχομένως ο νεαρός να έφυγε από τις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον Guardian ο βρετανικής υπηκοότητας Στέφανος Αριστείδου, στις 5 Απριλίου 2015 προσγειώθηκε από την Αγγλία στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο και 7 μέρες αργότερα τα ίχνη του εξαφανίστηκαν.

Η οικογένεια του που βρίσκεται στην Βρετανία, για τα επόμενα δυο χρόνια δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί του, αν και προσπαθούσε απεγνωσμένα να τον εντοπίσει.

Ωστόσο, τα ίχνη του Βρετανού εντοπίστηκαν στην Τουρκική πόλη της Κιλίς η οποία απέχει 4 χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα και περίπου 70 χιλιόμετρα από το μαρτυρικό Χαλέπι.

Ο Αριστείδου, ο οποίος μεγάλωσε στο βόρειο Λονδίνο, σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Guardian, φέρεται να είπε στις τουρκικές αρχές πως δεν είχε ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσει με τον ISIS, αλλά για να μείνει στη Ράκα, την de facto πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Μαζί του συνελήφθησαν μια γυναίκα από το Μπαγκλαντές, η οποία πιστεύεται πως είναι η γυναίκα του, καθώς και ένας Αμερικανός.

«Είμαστε σε επικοινωνία με την τουρκικές αρχές ύστερα από την σύλληψη και κράτηση ενός Βρετανού στα τουρκο-συριακά σύνορα», δήλωσε εκπρόσωπος τύπου του Φόρειν Όφις

Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων του Αριστείδου στον Guardian, πολύ πριν την «εξαφάνισή» του, είχε αλλάξει τον τρόπο που ντυνόταν και είχε αρχίσει να πηγαίνει σε τζαμί για να προσευχηθεί.

Περίπου 850 ξένοι μαχητές έχουν ταξιδέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο για να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS στη Συρία και το Ιράκ καθώς και σε άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Το ζήτημα βρίσκεται υπό πλήρη διερεύνηση, καθότι πριν από λίγους μήνες ο ηγέτης του ISIS Αμπού αλ Μπαγκντάντι εξαιτίας των πολλών εδαφικών απωλειών που σημείωσε στα εδάφη που κατείχε η οργάνωση, έδωσε εντολή σε όλους τους ξένους μαχητές που βρίσκονται στις τάξεις της οργάνωσης να φύγουν από τη Συρία και το Ιράκ και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ώστε «να πεθάνουν εκεί , σκοτώνοντας όσους περισσότερους άπιστους μπορούν».

topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ