Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πανελλαδικές: Αύξηση των εισακτέων από τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου

Με νέα μικρή αύξηση εισακτέων εφέτος κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο παιδείας η τροπολογία για τις «δευτερες» πανελλαδικες εξετασεις του Σεπτεμβρίου που θα γίνουν για τους μαθητές με προβλήματα υγείας τον Ιούνιο.

Νέο στοιχείο ότι οι υποψήφιοι αυτοί θα καταλάβουν ενα 0,5% επιπλεον των θέσεων που προσφέρονται φέτος σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ όπως είναι γνωστό, ανεξαρτήτως των μαθημάτων στα οποία απουσίασαν θα εξεταστούν σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα από την αρχή. Το υπουργείο Παιδείας δίνει έτσι 0,5% αύξηση θέσεων που προορίζονται για όσους διαγωνιστούν επιτυχώς τον Σεπτέμβρη.

Βέβαια το υπουργείο Παιδειας την απόφαση για διενέργεια εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα που μπορεί να δημιουργήσει σύμφωνα με νομικούς θέματα ισότητας ανάμεσα στους υποψήφιους Ιουνίου και Σεπτεμβρίου,την χαρακτηρίζει ως «αυστηροποίηση της διαδικασιας».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του «αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των μαθητών στις επαναληπτικές εξετάσεις ώστε να διασφαλιστεί η ισονομία όλων των υποψηφίων αλλά και να κάνουν χρήση της διάταξης όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη».

Η τροπολογία για τη διενέργεια επαναληπτικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προβλέπει συγκεκριμένα ότι:

1. Στις επαναληπτικές εξετάσεις μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που δεν έλαβαν μέρος στην εξέταση ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων της τακτικής εξεταστικής περιόδου είτε εξαιτίας σοβαρού λόγου υγείας είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς Α βαθμού εξ αίματος ή Β βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή.

2. Οι υποψήφιοι εισάγονται σε ποσοστό θέσεων (0,5%) επιπλέον του αριθμού εισακτέων της τακτικής εξεταστικής περιόδου και εφ όσον λάβουν βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτή του τελευταίου επιτυχόντα της τακτικής εξεταστικής περιόδου.

3. Οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά στο σύνολο των μαθημάτων στα οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή στην αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου.

4. Με υπουργική απόφαση θα οριστούν τα υπόλοιπα θέματα των επαναληπτικών εξετάσεων.

parapolitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ