Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έρευνα: Τα σκυλιά κάνουν καλό στην υγεία των παιδιών!

Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί έρευνες που έχουν αποδείξει ότι τα σκυλιά κάνουν πολύ καλό στην υγεία ενός παιδιού. Μία νέα μελέτη από το καναδικό Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα έρχεται να τις επιβεβαιώσει με το παραπάνω! Μπορεί λοιπόν ένα σκυλί να κάνει καλό στην κοινωνικοποίηση ενός παιδιού ωστόσο θωρακίζει τον οργανισμό του, τονώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα και το προστατεύει από αλλεργίες και την παχυσαρκία!

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν με χαρά ότι τα παιδιά που εκτίθονταν σε κατοικίδια τόσο προγεννητικά, μέσω της μητέρας τους, όσο και μεταγεννητικά «κουβαλούσαν» δύο επιπλέον τύπους βακτηρίων στο εντερικό τους σύστημα από μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην μελέτη πήραν μέρος 700 μωρά. Οι μητέρες είχαν ερωτηθεί τότε να δηλώσουν αν είχαν κατοικίδιο κατά την εγγραφή τους στη μελέτη, δηλαδή στην αρχή της κύησής τους, ή αν απέκτησαν ένα ζωάκι κατά το δεύτερο, τρίτο τρίμηνο ή ακόμα τρεις μήνες μετά τον τοκετό.
Διαφήμιση

Συμπεράσματα: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά που έλαβαν μέρος στη μελέτη είχαν εκτεθεί τουλάχιστον σε ένα κατοικίδιο πριν ή μετά τη γέννησή τους, και μάλιστα το 70% των περιπτώσεων αυτών αφορούσε σκύλο. Κάτι τέτοιο φάνηκε να ευθύνεται για τον εντοπισμό δύο επιπλέον τύπων βακτηρίων στο εντερικό τους σύστημα το οποίο θωράκιζε το ανοσοποιητικό τους.

Τα βακτήρια Ruminococcus και Oscillospira έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο αλλεργιών και παχυσαρκίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. «Και τα δύο αυτά βακτήρια εντοπίζονταν σε διπλάσια επίπεδα στις περιπτώσεις των παιδιών που είχαν μεγαλώσει με ένα ζωάκι στο σπίτι» αναφέρει χαρακτηριστικά η παιδίατρος-επιδημιολόγος δρ Ανίτα Κοζίρσκι από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. «Δεν αποκλείεται μάλιστα οι φαρμακοβιομηχανίες να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν το διατροφικό συμπλήρωμα των συγκεκριμένων μικροβιωμάτων, που θα λαμβάνεται όπως τα προβιοτικά».

evros24.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ