Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φλερτάρει με την… τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα «φίδια έχουν αρχίσει να ζώνουν» τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Αιτία όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που παίρνουν στα χέρια τους, οι οποίες με μικρές αποκλίσεις δείχνουν ότι το δημοσκοπικό και πολιτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παγιώνεται.

Όλες οι μετρήσεις, παρά τις επιμέρους μικρές διαφορές, στέλνουν το ίδιο ακριβώς μήνυμα: Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει απολέσει τελείως το πολιτικό της κεφάλαιο αλλά τον προσανατολισμό της.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι εντός της ΝΔ βλέπουν πίσω από το κάλεσμα του κ.Τσιπρα περί αντεπίθεσης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, την μεγάλη ανησυχία που έχει προκληθεί εντός της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης από τα δυσμενή ποιοτικά στοιχεία που καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ο βαθμός ικανοποίησης από το έργο της Κυβέρνησης είναι συντριπτικά χαμηλός.

Στην έρευνα του ΠΑ.ΜΑΚ φτάνει μόλις το 3,5%, ενώ η διαπραγματευτική της τακτική θεωρείται καιροσκοπική καθώς είναι ενδεικτικό ότι το 73% θεωρεί ότι τον ενδιαφέρει μόνο το πώς θα μείνει στην εξουσία.

«Το χαρτί των παιδιών που προσπαθούν έχει καεί καθώς αυτό που κυριαρχεί είναι η αίσθηση αποτυχίας και της λάθος πορείας της χώρας» σημειώνει στέλεχος της ΝΔ που είναι επιφορτισμένο να βγάζει συμπεράσματα από τις μετρήσεις.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας υστερεί έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο ως προς τη δημοτικότητα όσο και ως προς την ικανότητα χειρισμού θεμάτων υψηλής σημασίας (οικονομία, επενδύσεις, κλπ.)

Οσο περνάει ο καιρός το χειρότερο στοιχείο για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δε φαίνεται να διαθέτει κάποιο «χαρτί», το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να κερδίσει τις εκλογές , όποτε αυτές έρθουν. Ακόμα και το προφίλ του κ.Τσιπρα δείχνει να έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, οι οποίες τείνουν να καταστούν ανεπανόρθωτες. Εάν μάλιστα επαληθευτεί και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο κανόνας που θέλει η φθορά του αρχηγού να παρασύρει το κόμμα συνολικά, τότε τα πράγματα «σκουραίνουν» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με διασταυρωμένες πληροφορίες, στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι σε διψήφια ποσοστά και φτάνει μέχρι και τις 17,5 μονάδες, στην πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Ποτέ άλλοτε αντιπολιτευόμενο κόμμα δεν κατέγραφε τόσο μεγάλο προβάδισμα, ακόμα και όταν η εκλογική του νίκη είχε προεξοφληθεί. Και ποτέ στην πορεία ενός εκλογικού κύκλου δεν έχουν ανατραπεί τέτοιες διάφορες» τόνιζε γαλάζιο στέλεχος που αναλύει σε μηνιαία βάση τις δημοσκοπήσεις.

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως ακόμα και μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά αρνητικά, κάτι που δείχνει ότι δεν μπορεί να περιμένει πολλά από αυτή τη δεξαμενή, την μέρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Νέα Δημοκρατία καταγράφει, σήμερα, ψηλότερα ποσοστά από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2014, όταν ήταν σε πορεία εξουσίας. Οι περισσότερες μετρήσεις της εποχής έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 25% με 27%. Η Νέα Δημοκρατία – σε περίοδο μάλιστα που δεν έχουν καν προκληθεί εκλογές καταγράφει υψηλότερα ποσοστά, γεγονός που καταδεικνύει το σαφώς υψηλότερο «ταβάνι» που διαθέτει.

Ένα από τα συμπεράσματα που φαίνεται να αναστατώνει ιδιαίτερα τους επιτελείς της κυβέρνησης είναι ότι η δημοσκοπική απόσταση που χωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ από το τρίτο κόμμα – μια θέση για την οποία δημοσκοπικά ανταγωνίζονται η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ – είναι πολύ μικρότερη από αυτή με τη Νέα Δημοκρατία.

Παρά τη δυσπιστία απέναντι στο σύνολο των κομμάτων, όπως καταγράφουν όλες οι μετρήσεις, το ποσοστό των ψηφοφόρων που θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση είναι πλειοψηφικό.Είναι ενδεικτικό το ερώτημα της έρευνας του ΠΑ.ΜΑΚ όπου η πλειοψηφία (51%) δηλώνει «δυσαρεστημένοι από την Κυβέρνηση και πιστεύει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν την αξία των δημοσκοπήσεων, οι οποίες προφανώς και μπορούν να πέφτουν και έξω, χωρίς αμφιβολία τα συμπεράσματα για την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Ακόμα και αν οι μετρήσεις αποτελούν απλώς μια «φωτογραφία» της στιγμής, πρόκειται για μια άσχημη «φωτογραφία», η οποία πλέον έχει λάβει διαστάσεις «μόνιμης αφίσας»…


Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 127 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 127 Η συμφιλίωση της Αριάδνης με τη Βασιλική κάνει...