Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέα φάση: Μυστρί, σκαμνί, διορισμοί…

Η φάση «αξιολόγηση-εκλογές» έκλεισε. Και όποιος περιμένει ότι κάποιοι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ) ή των ΑΝΕΛ (εδώ) θα καταψηφίσουν τα μέτρα, όταν έρθουν στη Βουλή, θα μείνει με την προσμονή.

Μετά το Πάσχα μπαίνουμε σε νέα φάση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις επόμενες εκλογές (τέλη του 2018, ίσως και το 2019). Αυτή η νέα φάση, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό, θα περιλαμβάνει:

1. Προβολή των έργων της κυβέρνησης. Οπως έγινε τις προάλλες με τις σήραγγες στα Τέμπη και όπως θα γίνει αυτή τη βδομάδα με το νέο δρόμο Κόρινθος – Πάτρα. Τώρα, θα μού πείτε ότι αυτά τα έργα τα σχεδίασαν και τα υλοποίησαν σε μεγάλο ποσοστό προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν έχει σημασία, οι κορδέλες να είναι καλά. Και τέτοιες θα κόψει πολλές ο Τσίπρας. Αλλωστε, ο σχεδιασμός προβλέπει και αμιγώς «δικά του» έργα. Θα ξεκινήσει από τα γήπεδα. Ο ίδιος θα εξαγγείλει του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ το αφήνει για τον ΑΕΚτζή Αλέκο Φλαμπουράρη. Πιθανότατα δεν θα προλάβουν σ’ αυτά να κόψουν κορδέλες, αλλά κάποιου είδους θεμελίωση (μυστρί) κοντά στις εκλογές προλαβαίνουν άνετα. Αυτά ενδεικτικά, υπάρχουν και πολλά άλλα, σε άλλους τομείς, που μέρα παρά μέρα θα βλέπουμε.

2. Θα πλημμυρίσει το ευρύτερο Δημόσιο με τα –διαχρονικά, άλλωστε– «δικά μας παιδιά». Και όπου χρειάζεται θα παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ, ήδη υπάρχουν τέτοια δείγματα. Αλλωστε, τα «πλεονάσματα» που ανακοινώνονται εδώ κι εκεί εξυπηρετούν και αυτόν τον σκοπό. Ακόμα και στη, χρεοκοπημένη ουσιαστικά, ΔΕΗ έβγαλαν «κέρδη». Επομένως, υπάρχουν περιθώρια να «τρουπώσουν» και εκεί κάμποσοι. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί να είναι καλά, μαζί με όσους (τα κορόιδα…) ακόμα πληρώνουν (εδώ).

3. Τα θεάματα θα συμπληρωθούν με Εξεταστικές Επιτροπές και, αν τους κάτσει, με δικαστήρια. Και όχι μόνο με προεξοφλημένους κατηγορουμένους (π.χ Παπαντωνίου). Στη σειρά υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις (ΚΕΛΠΝΟ, Novartis, νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν κ.α). Κι ας προετοιμάζονται στη ΝΔ να δουν στο «πάλκο» και δικά της στελέχη, πρώην υπουργούς. Θέαμα θα υπάρχει (Εξεταστικές στη Βουλή), για παραπέρα δεν γνωρίζουμε ακόμα. Ούτε οι ίδιοι που τα σχεδιάζουν ξέρουν ακόμα μέχρι πού θα το πάνε.

Κάπως έτσι θα κυλήσει η μετά την αξιολόγηση περίοδος. Για την ακρίβεια, έτσι είναι ο σχεδιασμός. Εκτός αν χαλάσει από απρόβλεπτα γεγονότα.

«Αρτον και θεάματα», λοιπόν. Αλλά επειδή ο άρτος δεν είναι πλέον αγαθό εν πλήρει επαρκεία για όλους, θα κυριαρχήσουν τα θεάματα. Για όσους έχουν το κουράγιο να τα παρακολουθήσουν…

Γιώργος Καρελιάς
protagon.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ