Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ο τροχός γυρίζει, η πλειοψηφία θα αλλάξει…» ( Άδωνις Γεωργιάδης)

Ολόκληρη η πρόταση του Άδ.Γεωργιάδη προς τον υπουργό Υγείας Π. Πολάκη είναι η εξής: «ο τροχός γυρίζει. Η πλειοψηφία θα αλλάξει και όλα αυτά θα ερευνηθούν. Καλύτερα για εσάς να ερευνηθούν τώρα, παρά τότε». Και η απάντηση του Συριζαίου υπουργού ήταν: «δεν μοιάζουμε ρε κουμπάρε. Γι΄αυτό δεν δεχόμαστε εξεταστική επιτροπή για εμάς.»

Από το ύφος των δύο προτάσεων φαίνεται και η διαφορά ήθους που χωρίζει τους δύο πολιτικούς άνδρες. Ο Άδωνις Γεωργιάδης πρότεινε κάτι απλό και λογικό. Να επεκταθεί η υπό εξέταση περίοδος και στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για τους Ξάνθο-Κουρουμπλή-Πολάκη.

Ο τελευταίος, αυτοαπάλλαξε τον εαυτό του και την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εισάγοντας νέα ήθη όχι μόνον στην κοινοβουλευτική ζωή, αλλά και γενικότερα στην πολιτική τάξη της χώρας. Πολύ απλά, σύμφωνα με την Πολάκειο λογική, όλες οι κυβερνήσεις μπορούν πλέον, να αυτοχαρακτηρίζονται πως διαθέτουν ήθος υψηλότερου επιπέδου από τις προηγούμενες, κι έτσι να εξαιρείται η περίοδος διακυβέρνησης τους απο τις εξεταστικές επιτροπές.

Αυτό, αν δεν απορρέει από την απόπειρα απόκρυψης συγκεκριμένων ευθυνών, είναι ο ορισμός του πολιτικού ναρκισσισμού. Με δογματικό τρόπο αποφαίνονται πως «επειδή πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από εσάς, δεν μπορεί να κάναμε ό,τι κάνετε εσείς.» Και αν τυχόν έκαναν τα ίδια και πολύ χειρότερα, φταίει η πραγματικότητα που δεν υπακούει στο δόγμα. Ο αναγνώστης θα μπορούσε με ευκολία να πει πως πρόκειται για παραλογισμό. Για ένα αυτοαναφορικό σχήμα.

Είναι όμως, κάτι πιο απλό και πιο χυδαίο, ταυτόχρονα. Πρόκειται για καραμπινάτη απόπειρα συγκάλυψης ποινικών ευθυνών των υπουργών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αξιόποινες πράξεις τους έχουν παρουσιασθεί εξαντλητικά και δεν χρειάζεται η επανάληψη τους.

Συγχρόνως, η συγκεκριμένη φράση του Π.Πολάκη προδίδει την αλαζονεία ενός πολιτικού, που δεν διανοείται πως μπορεί να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων, και να ελεγχθούν και τα δικά του πεπραγμένα. Η αίσθηση του ακαταδίωκτου είναι η άλλη όψη της αυθαιρεσίας, δηλαδή του μη σεβασμού των θεσπισμένων κανόνων λειτουργίας του πολιτεύματος. Αυτό που λέμε περιφρόνηση των θεσμών.

Και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν πιστεύουν στους θεσμούς και στις λειτουργίες της φιλελεύθερης-αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, τους καταπατούν συστηματικά. Με την Πολάκειο λογική, οι πράξεις των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται εσαεί υπεράνω ελέγχου και κριτικής, καθώς διεπράχθησαν από «ανώτερα, ηθικώς, όντα».

Βέβαια, επειδή στην πολιτική πραγματικότητα, τα πάντα υπόκεινται στον αμείλικτο συσχετισμό των δυνάμεων, ορθώς υπενθύμισε ο Α.Γεωργιάδης στον υπερφίαλο υπουργό πως «έχει η ζωή γυρίσματα». Η ιστορία αποδεικνύει πως πλήθος πολιτικών που αισθανόταν θωρακισμένοι πίσω από την δύναμη τους, ξαφνικά βρέθηκαν με χειροπέδες. Η αίσθηση της παντοδυναμίας και την «ηθικής υπεροχής» είναι κακοί σύμβουλοι και εξωθούν τα δημόσια πρόσωπα σε αλαζονικές και έκνομες συμπεριφορές.

Συνήθως οι αλαζόνες, μέσα στον μουσολινισμό τους, είναι και ανόητοι. Μάταια ο Άδ.Γεωργιάδης τους προειδοποιεί: «αυτά θα ερευνηθούν. Καλύτερα για εσάς τώρα, παρά τότε.» Είναι μια γενναιόδωρη πρόταση που η έπαρση και η βλακεία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ δεν την εκτίμησε ως έπρεπε.

Θα έρθει η στιγμή που θα μετανιώσουν γι΄αυτό.

Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ