Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος η ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ»

Απαντήσεις στις αιτιάσεις κυβερνητικών βουλευτών για προαγωγές που έγιναν με παράτυπο τρόπο στην Τράπεζα της Ελλάδος, δίνει η Επιτροπή Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Κεντρικών Τραπεζών Ευρώπης. Στην επιστολή προς τον Σύλλογο Υπαλλήλων της ΤτΕ τονίζουν: «Με αφορμή την επερώτηση που κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Οικονομικών για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καταλογίζοντάς του ότι προχώρησε σε αδικαιολόγητες προαγωγές στελεχών και Διευθυντών στην Τράπεζα, βασιζόμενοι σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα, εμφανώς προερχόμενα από τους αυτόκλητους κυβερνητικούς τοποτηρητές στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της ΕΣΟΚΤΕ απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στον Πρόεδρο του ΣΥΤΕ:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)

ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Προς κον Ευάγγελο Γερανιωτάκη

Πρόεδρο Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδος

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψη της ΕΣΟΚΤΕ πως 46 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα υπέβαλαν Ερώτημα προς τον Έλληνα Υπουργό των Οικονομικών σχετικά με προαγωγές που διενεργήθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος στο τέλος του Νοεμβρίου του 2016 και πρόσφατες μεταθέσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Οι Έλληνες βουλευτές υπαινίσσονται ότι μπορεί να έχει υπάρξει συμπαιγνία από το Διοικητή και τον ΣΥΤΕ και ότι οι προαγωγές και μεταθέσεις ήταν πολιτικά προκατειλημμένες.

Η θέση της ΕΣΟΚΤΕ στο θέμα είναι ότι είναι απόλυτα απαράδεκτο για οποιαδήποτε κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας-μέλους της ΕΕ να επιχειρεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της κεντρικής της τράπεζας, όπως είναι η διαχείριση των θεμάτων του προσωπικού. Η διαδικασία προαγωγών στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι μεταθέσεις Διευθυντών ή άλλων υπαλλήλων βρίσκονται στην απόλυτη δικαιοδοσία του Διοικητή και θα πρέπει να παρακολουθούνται και αν κρίνεται απαραίτητο να είναι αντικείμενο κριτικής μόνο από τον ΣΥΤΕ.

Ενέργειες όπως αυτή των 46 βουλευτών στην Ελλάδα υπονομεύουν άμεσα την Ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας τόσο στο επίπεδο της επιχειρησιακής λειτουργίας όσο και στο επίπεδο της διαχείρισης των θεμάτων του προσωπικού, παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του Ευρωσυστήματος και διακινδυνεύοντας την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του.

Η ΕΣΟΚΤΕ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοια θέματα, ειδικότερα όταν τείνουν να συμβαίνουν κατ’ επανάληψη, όπως η περίπτωση του Σεπτεμβρίου του 2016, όταν εκδόθηκε μία Κοινή Διακήρυξη, υπερασπιζόμενη την Ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και την αξιοπρέπεια και τις προσπάθειες των Ελλήνων συναδέλφων μας.

Η ΕΣΟΚΤΕ θα πληροφορήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σχετικά με αυτό το τελευταίο συμβάν.

imerisia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ