Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημοψήφισμα Τουρκία: Υποψίες για χειραγώγηση 2,5 εκατομμυρίων ψήφων – Αρνείται τη νοθεία ο Ερντογάν

Καταπέλτης για το Τουρκικό δημοψήφισμα, λίγες ώρες μετά τα πρώτα αποτελέσματα είναι μια έκθεση των παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς, σύμφωνα με αυτήν ”το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς έγινε σε ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων”.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση σημειώνει πως η ψηφοφορία έλαβε χώρα σε ένα «άνισο» περιβάλλον, καθώς τα δύο στρατόπεδα δεν είχαν «ίσες ευκαιρίες». Κατά την προεκλογική περίοδο, αναφέρουν οι παρατηρητές, οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν αμερόληπτα για ζητήματα-κλειδιά. Παράλληλα, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε θεμελιώδεις ελευθερίες, οι συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην πλουραλιστική ενημέρωση των πολιτών.

«Σε γενικές γραμμές, το δημοψήφισμα δεν στάθηκε επάξια στα στάνταρ του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για μία αυθεντικά δημοκρατική διαδικασία», είπε ο επικεφαλής της αποστολής, Σέζαρ Φλορίν Πρέδα.
Αρνείται τη νοθεία ο Ερντογάν και κατηγορεί την Ευρώπη για προκατάληψη

Στη ρητορική της ξενοφοβίας και της οπισθοδρομικής εσωστρέφειας κατέφυγε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αποκρούσει τις διεθνείς επικρίσεις που αμφισβητούν ως αναξιόπιστο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

«Να μιλήσετε στο χέρι που ψήφισε και να μάθετε τα όριά σας» ήταν η πιο χαρακτηριστική αποστροφή του Ερντογάν καθώς σχολίαζε τις αναφορές ξένων παρατηρητών. «Σε αυτή τη χώρα έγιναν οι πλέον δημοκρατικές εκλογές, τέτοιες που κανείς δεν θα πουθενά στη Δύση» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. Και κατέληξε λέγοντας ότι «η νοοτροπία του σταυροφόρου της Δύσης και των εδώ υπηρετών της μάς έχουν επιτεθεί. Αλλά εμείς ούτε βλέπουμε, ούτε ακούμε, ούτε αναγνωρίζουμε τις πολιτικές αναφορές που ετοιμάζετε. Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας».

Οι εκλογικές ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν στο τουρκικό δημοψήφισμα θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε ο Αλεφ Κόρουν, Αυστριακός βουλευτής, μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF.

«Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν. Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφαγίδα θα γίνουν δεκτοί», εξήγησε ο Κόρουν.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι εκτιμήσεις στερούνται αμεροληψίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε τις επικρίσεις των παρατηρητών του δημοψηφίσματος ότι η όλη διαδικασία δεν ανταποκρίθηκε στις διεθνείς προδιαγραφές κι απάντησε ότι οι εκτιμήσεις τους στερούνται αντικειμενικότητας και αμεροληψίας.

Η αποστολή των παρατηρητών από το 47μελές Συμβούλιο της Ευρώπης επισήμανε ότι το δημοψήφισμα ήταν μια άνιση εκλογική αναμέτρηση.

«Το να λένε ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών προδιαγραφών είναι απαράδεκτο» επισήμανε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι τα «πολιτικά φορτισμένα» σχόλια των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδεικνύουν ότι η αποστολή που εστάλη στην Τουρκία ήταν προκατειλημμένη και δεν έλαβε υπόψη της τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.
Αμερικανικό ΥΠΕΞ: Κανένο σχόλιο μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους αξιολόγησης

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι δίνει προσοχή στις ανησυχίες που διατύπωσαν Ευρωπαίοι παρατηρητές για το δημοψήφισμα στην Τουρκία και ανυπομονεί για την τελική έκθεσή τους, υπονοώντας ότι δεν θα προβεί σε κανένα σχόλιο μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους αξιολόγησης.

Σε μια πρώτη εκτίμηση, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE ) αναφέρει ότι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου δεν ανταποκρίθηκε στις δημοκρατικές νόρμες.

«Ανυπομονούμε για την τελική έκθεση του OSCE, η οποία, όπως καταλαβαίνουμε, θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες» να ολοκληρωθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Μαρκ Τόνερ σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Την ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία ζήτησε χθεςτην ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και είπε πως το κόμμα θα προσφύγει αν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Μπουλέντ Τεζτσάν, αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), είπε πως το κόμμα έχει λάβει παράπονα από πολλές περιοχές πως δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και είπε πως ορισμένα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν μυστικά.

Είπε επίσης πως η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να δεχθεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες τέτοιες ψήφοι υπάρχουν και πόσες σφραγίστηκαν αργότερα. Αυτός είναι ο λόγος που η μόνη απόφαση που θα θέσει τέρμα στη συζήτηση για τη νομιμότητα (της ψηφοφορίας) και θα καθησυχάσει τις νόμιμες ανησυχίες του κόσμου είναι η ακύρωση αυτής της ψηφοφορίας από τη YSK», δήλωσε ο Τεζτσάν σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως το CHP θα προσφύγει σε δημοτικές εκλογικές αρχές και στη YSK και, ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών, θα καταφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε οποιαδήποτε σχετική αρχή.
Φερχόφστατ: Οι κατηγορίες για το δημοψήφισμα στην Τουρκία «είναι πολύ σοβαρές»

Οι κατηγορίες που διατύπωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης για το (μη) αδιάβλητο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι «πολύ σοβαρές» και αποτελούν αιτία να διακοπούν οι ενταξιακές συνομιλίες της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι προταθείσες συνταγματικές αλλαγές δεν παρέχουν μόνον απολυταρχικές εξουσίες στονΕρντογάν, αλλά έχουν διαταράξει και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Τουρκία και το δημοψήφισμα στο οποίο στηρίχθηκαν δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρ του Συμβουλίου της Ευρώπης», ανακοίνωσε ο κ. Φερχόφστατ.

«Η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε μια έντιμη εκστρατεία, καθώς εκφόβισε την πλευρά του “όχι” και φυλάκισε δεκάδες δημοσιογράφους. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιβεβαιώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση μποϊκοτάρησε τόσο τα ΜΜΕ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκαταλαμβάνοντας το επίπεδο του παιγνιδιού μεταξύ του “ναι” και του “όχι”».

«Επιπλέον», λέει καταλήγοντας, «το αποτέλεσμα ήταν πολύ οριακό. Οι μεγάλες τουρκικές πόλεις, για παράδειγμα, ψήφισαν καθαρά εναντίον της αλλαγής του Συντάγματος. Το μόνο λογικό συμπέρασμα όλων αυτών είναι να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αμέσως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ξανασκεφτεί τις σχέσεις της με την Τουρκία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 Ο Παύλος στριμώχνεται στο δείπνο τόσο από τον Βρεττό, όσο και από τον Νικόλα. Ο...