Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η μεσαία τάξη πλήρωσε το «μάρμαρο» στους φόρους – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2016

Επτά δισεκατομμύρια πρόσθετων εισοδημάτων αποκάλυψαν πέρυσι τα τεκμήρια, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων τα οποία αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, 6,1 εκατομμύρια νοικοκυριά δήλωσαν πέρυσι στην εφορία 75,1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο διογκώθηκε σε 82,1 δισ. ευρώ μετά την εφαρμογή των τεκμηρίων.

Το μεγαλύτερο ποσό το πλήρωσαν φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ δηλαδή όσοι ανήκουν στην αποδεκατισμένη μεσαία τάξη. Αυτοί πλήρωσαν 7 στα 10 ευρώ των 8 δισ. ευρώ του συνόλου της φορολογικής επιβάρυνσης σε αυτή την κατηγορία.

Ο κλοιός ασφυξίας για τα μεσαία στρώματα που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα έχει ως αποτέλεσμα ότι 2 στους 10 Έλληνες (18%) πληρώνουν 8 στα 10 ευρώ της φορολογίας εισοδήματος. Πρόκειται για 1.089.920 νοικοκυριά με δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ στις πλάτες των οποίων έπεσαν φόροι 6,192 δισ. ευρώ.

Οι πλούσιοι στην Ελλάδα, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ φαίνεται ότι είτε δεν υπάρχουν είτε είναι αόρατοι για την εφορία καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι λιγότεροι από ένας στους διακόσιους (0,4%) ή 24.695 νοικοκυριά.

Για ακόμα μια φορά την “πληρώνουν” και μάλιστα καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά σε φόρους όσοι είναι συνεπείς και δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Η μεσαία τάξη με την συνεχιζόμενη φορολογική πολιτική συρρικνώνεται, και έχουμε τις χρόνιες αδικίες ενός φορολογικού συστήματος που αντιμετωπίζει τους ειλικρινείς φορολογούμενους ως “θύματα”, την ώρα που δεν κάνει κάτι να για περιορίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ