Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο λογαριασμός Τσίπρα: Αντί για παροχές 12 δισ. ευρώ… 12,5 δισ. νέα μέτρα

Υπερασπίσιμη χαρακτήρισε, χθες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία με τους θεσμούς, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της, πάντως, η Νέα Δημοκρατία ουδεμία διάθεση έχει να επιτρέψει στον Πρωθυπουργό όχι μόνον να υπερασπιστεί τη συμφωνία αλλά ούτε καν να διανοηθεί να επιχειρηματολογήσει υπέρ της.

Η Πειραιώς παίρνει χαρτί και μολύβι με στόχο να φέρνει, σε κάθε ευκαιρία, τα κυβερνητικά στελέχη αντιμέτωπα με τα λόγια και τις πράξεις τους. Άλλωστε, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του έχουν προσφέρει ουκ ολίγες αφορμές για να τους ασκηθεί δίκαια κριτική.

Πολύ πρόσφατα, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και άλλοι κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρηματολογούσαν ότι το πακέτο μέτρων είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Χρειάστηκε να παραδεχθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι «κάποιες αποφάσεις θα δυσαρεστήσουν τους πολίτες», για να έρθει χθες ο κ. Τσίπρας να σημειώσει ότι ο στόχος για δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα προϋποθέτει ότι θα επιτευχθεί, νωρίτερα, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Λίγες εβδομάδες πίσω, πάλι, ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι δεν πρόκειται να προνομοθετήσει το ελάχιστο νέο μέτρο, πολλώ δε μάλλον για την περίοδο μετά το 2018. Η πραγματικότητα, όπως σημειώνουν στην Πειραιώς, είναι πολύ διαφορετική: ο Πρωθυπουργός όχι μόνον προνομοθετεί τα μέτρα των επόμενων ετών (και μάλιστα χωρίς δικλείδα μη εφαρμογής τους, αφού ακόμη κι αν εξελιχθούν εξαιρετικά τα δημοσιονομικά οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο θα επιβληθούν) αλλά δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση.

Το κύριο, ωστόσο, επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην επικοινωνιακή τακτική του Πρωθυπουργού αφορά στον ίδιο το λογαριασμό των μέτρων. Ανατρέχοντας στις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπογράμμιζαν χθες: «Τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για το 2019 και το 2020 είναι ύψους 3,6 δις ευρώ. Αυτά προστίθενται στα 9 δις ευρώ μέτρα, που έχει ήδη πάρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τελικά, αντί για τα 12 δισ. παροχές που έταζε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, επέβαλλε 12,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα!»

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 136 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του β κύκλου της δραματικής σειράς εποχής Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ 136 Ο Σίμος, θα προτείνει στην Αμαλία να...