Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πετυχαίνοντας στην ύπαιθρο – Μικροί «θρίαμβοι» στην Βόρεια Ελλάδα

Τρεις άνθρωποι που επέλεξαν την ύπαιθρο αντί για την πόλη εξηγούν ότι ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα

Η επιστροφή στο χωράφι αποτελεί για πολλούς την τελευταία απέλπιδα λύση για την κρίση που εδώ και αρκετά χρόνια πλέον έχει μπει σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα της χώρας μας, περικόπτοντας εισοδήματα και ευκαιρίες. Βέβαια το να δουλέψει κάποιος τη γη ή να έχει ζώα από το μηδέν, χωρίς εμπειρία, είναι ένα σοβαρό εμπόδιο όσον αφορά την επιστροφή του μέσου Έλληνα στην ύπαιθρο.

Υπήρξαν βέβαια ορισμένοι πρωτοπόροι και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, που επένδυσαν στην πρωτογενή παραγωγή, ακολουθώντας το όνειρό τους, όταν ακόμα οι περισσότεροι Έλληνες καλοέβλεπαν μια θέση στο δημόσιο. Τώρα πλέον, όταν και με τη βοήθεια του διαδικτύου τα επιτεύγματά τους έγιναν γνωστά στο πανελλήνιο, τρεις άνθρωποι που επέλεξαν την ύπαιθρο αντί για την πόλη εξηγούν ότι ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Προσωπικός μόχθος, χρήματα, γραφειοκρατία και συνεχείς σκέψεις για βελτίωση βοήθησαν ώστε να αγγίξουν την κορυφή που ήθελαν.


Ένα γάλα διαφορετικό από τα άλλα

Όταν ο Διογένης Παπλιάκας πριν από περίπου 30 χρόνια ξεκινούσε το όνειρο της δημιουργίας φάρμας γαϊδουριών στη Νιγρίτα Σερρών, φαινόταν κάτι εξαιρετικά πρωτόγνωρο. Σήμερα το γάλα γαϊδούρας είναι ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα παγκοσμίως, αφού χρησιμοποιείται για την κατασκευή καλλυντικών, ενώ οι ιδιότητές του φτάνουν μέχρι και την ιατρική. Ο ίδιος εξηγεί στην Thessnews ότι «η χώρα μπορεί να σωθεί χάρη σε αυτό το γάλα». Το πρόβλημά του βέβαια ήταν το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει το συγκεκριμένο πρωτοπόρο προϊόν.

«Είναι σημαντικό πρόβλημα το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη ενασχόληση. Για πάνω από 30 χρόνια προσπαθώ για τη δημιουργία σχετικού νομικού πλαισίου που να αφορά την παραγωγή του γαϊδουρινού γάλακτος. Δυστυχώς το υπουργείο δεν ανταποκρίνεται», λέει χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση για το πόσα γαϊδούρια έχει στη φάρμα του, που είναι και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, απαντά αφοπλιστικά «όσα και οι βουλευτές!». Όσο για το εάν έχει κάνει απόσβεση της επένδυσης, ο κ. Παπλιάκας επισημαίνει ότι αυτό δύσκολα μπορεί να γίνει, εάν το ελληνικό κράτος δεν προστατεύσει ένα προϊόν όπως το ελληνικό γάλα, που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να αποτελέσει τη ναυαρχίδα των κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας.

Κράνο το θαυματουργό

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το κράνο ήταν γνωστό για τη χρήση του στην αρχαία Ελλάδα, ενώ οι καρποί του, με πλούσια αντιοξειδωτική δράση, δεν υπήρχαν στο εμπόριο, καθώς αποτελούσε αυτοφυές δασικό προϊόν. Ο Κωνσταντίνος Ντούλιας ξεκίνησε για χόμπι να αναζητά κρανιές, με σκοπό να δημιουργήσει παραγωγή κράνου με γεωργικούς όρους. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια ώστε το συγκεκριμένο δέντρο να μπολιαστεί και να αρχίσει να αποδίδει. Οι δύο ποικιλίες που δημιούργησε ο κ. Ντούλιας φέρουν το όνομά του, αφού είναι πιστοποιημένες ως Ντούλια 1 και 2 στο Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στην Thessnews, η καλλιέργεια του κράνου θέλει ένα βασικό συστατικό: την υπομονή. «Το δέντρο πρέπει να το περιμένεις κάποια χρόνια για να μπορέσει να δώσει τον καρπό και να ξεκινήσει ουσιαστικά η παραγωγή. Εάν υπάρχει σωστό χωράφι, το δέντρο θα αναπτυχθεί γρήγορα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον ίδιο ήταν εκτός χωραφιού και επρόκειτο για την γραφειοκρατία. «Δεν περίμενα να συναντήσω τόσα εμπόδια για να καταφέρω αυτό που ήθελα», τονίζει ο κ. Ντούλιας.

Πιπεριά… αλλιώς

Πώς μπορεί ένα προϊόν που υπάρχει στη χώρα από τότε που οι σπόροι του ήρθαν από την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου να γίνει πρωταγωνιστής σε εξαγωγές; Την απάντηση έχει η οικογένεια Ναουμίδη στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας. Από ένα απλό εστιατόριο στην περιοχή, τα μέλη της οικογένειας δημιούργησαν ένα βιολογικό κτήμα παραγωγής πιπεριάς, η οποία στη συνέχεια μεταποιείται στο εργαστήριο και τα τυποποιημένα προϊόντα, όπως το πατέ πιπεριάς, ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Πέτρος Ναουμίδης, που είναι υπεύθυνος για την εμπορική διαχείριση της παραγωγής, εξηγεί στην Thessnews ότι για να πετύχει κάποιος στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται συγκεκριμένο και στοχευμένο επιχειρηματικό πλάνο. «Το κακό είναι πως στην Ελλάδα οι περισσότεροι θέλουν να κάνουν μια δουλειά που να αφορά τον πρωτογενή τομέα και να γίνουν πλούσιοι από τον πρώτο χρόνο. Αυτό αντικειμενικά δεν γίνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσο για τις εξαγωγές, τονίζει ότι μπορούν να «απογειώσουν» το προϊόν, αφού η ελληνική αγορά έχει αντικειμενικά και κάποια όρια.

Από το φύλλο της Εφημερίδας THESSNEWS #44 (11/03/2017-12/03/2017)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ