Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι γιαγιάδες αντιλαμβάνονται πρώτες τα σημάδια του αυτισμού ενός παιδιού – Δείτε γιατί!

Επιμέλεια κειμένου: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Οι γονείς ξέρουν τα πάντα για τα παιδιά τους, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι οι γιαγιάδες ξέρουν λιγότερα!

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα οι γονείς δεν είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται τα πρώτα συμπτώματα του αυτισμού του παιδιού τους. Αυτή που αντιλαμβάνεται πρώτη οτι κάτι δεν πάει καλά, είναι η γιαγιά!

Μια ομάδα γιατρών της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν οτι στα παιδιά που έχουν συχνές επαφές με τη γιαγιά και τον παππού τους ο αυτισμός εντοπίζεται νωρίτερα – περίπου 5 μήνες. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί έτσι γίνεται δυνατή η έγκαιρη «θεραπεία».

Το 50% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα (γονείς, οικογενειακό περιβάλλον και φίλοι της οικογένειας) παραδέχτηκαν οτι είχαν συνειδητοποιήσει τη συμπεριφορά του παιδιού η οποία έδειχνε οτι το παιδί ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, πριν από τους γονείς. Μολονότι οι γιαγιάδες ήταν αυτές που εντόπιζαν πρώτες οτι κάτι δεν πάει καλά, μόνο το 25% εκδήλωσαν στους γονείς τις ανησυχίες τους.

«Πολλοί γονείς αποφεύγουν να παραδεχτούν οτι κάτι συμβαίνει και αρνούνται να επισκεφτούν κάποιον ειδικό για διάγνωση, παρά το γεγονός οτι έχουν την αίσθηση πως κάτι δεν πάει καλά.«, δήλωσε στο Futurity ο Dr Nachum Sicherman, καθηγητής στο Columbia Business School. »

«Συνήθως αγνοούν τα σημάδια ενός μεγαλύτερου προβλήματος και τα αποφεύγουν, κάνοντας έτσι τον ρόλο του οικογενειακού περιβάλλοντος απαραίτητο για να βοηθηθεί το παιδί. «

Η έρευνα βρήκε επίσης οτι η επαφή και η επικοινωνία με τις γιαγιάδες και τους παππούδες μπορεί να μειώσει την ηλικία διάγνωσης του αυτισμού ακόμη και 4 μήνες. Επίσης, στα μοναχοπαίδια συνήθως γίνεται διάγνωση περίπου 6-8 μήνες νωρίτερα από το μέσο όρο ενώ στα μικρότερα αδέρφια γίνεται διάγνωση έως και 10 μήνες νωριτερα από τα μεγαλύτερα.

 babyradio.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ