Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι δηλώσεις του 2016 “φέρνουν” νέο φιάσκο στο ασφαλιστικό “χαράτσι”

Σε έναν δεύτερο γύρο χαμηλής εισπραξιμότητας “οδηγούν” το ασφαλιστικό χαράτσι οι φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών για το έτος 2016, μετά το κραχ 35%-40% (100 εκατ. ευρώ) που έφερε στα έσοδα του ασφαλιστικού υπερταμείου από τις εισφορές των επαγγελματιών το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του νέου μέτρου.

Το νέο κραχ στο Υπερταμείο θα προέλθει από το ότι οι επαγγελματίες, τους επόμενους τρεις μήνες, αναμένεται να δηλώσουν στην Εφορία χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με εκείνο που δήλωσαν το 2015 και, έτσι, θα προκύψουν από τον Ιούλιο του 2017 και έπειτα 5%-10% χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με εκείνες που προέκυψαν με βάση το προπέρσινο δηλωθέν εισόδημά τους.

Ταυτόχρονα, λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οποία έχει μπει η οικονομία από το τέλος του 2016, μειώνονται τα εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων φέτος σε σχέση με πέρσι, μειώνοντας, έτσι, την τρέχουσα οικονομική δυνατότητα των επαγγελματιών να καταβάλουν γενικότερα τις εισφορές τους.

Έτσι, οι εισφορές τις οποίες είτε θα κληθούν είτε θα μπορέσουν πρακτικά να καταβάλουν μέχρι τέλος του 2017 αναμένεται να είναι σε μηνιαία βάση χαμηλότερες ακόμα και σε σχέση με εκείνες που κατέβαλαν κατά τον πρώτο μήνα επιβολής του “χαρατσιού”.

Επομένως, η εισπραξιμότητα 55%-60% (και, έτσι, η απόκλιση 35%-40% από τον στόχο) του ασφαλιστικού “χαρατσιού” στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2017, παρά τις δύο έως τώρα παρατάσεις στην προθεσμία καταβολής του, θα αποδειχθεί ότι δεν θα είναι “προσωρινή”, αλλά ήρθε για να μείνει.

“Νάρκη” το εισόδημα του 2016-2017

Υπενθυμίζεται πως οι νέες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του υπ. Εργασίας, αλλά και συνδικαλιστικών φορέων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι επαγγελματίες αναμένεται να δηλώσουν το χαμηλότερο δυνατό εισόδημα για το 2016 σε σχέση με εκείνο το οποίο δήλωσαν το 2015.

Η δήλωση χαμηλότερων εισοδημάτων το 2016 σε σχέση με το 2015 θα οφείλεται σε δύο λόγους:

1. Ο πρώτος είναι πως πράγματι το εισόδημα το οποίο απέκτησαν οι επαγγελματίες το 2016 ήταν κατά 5%-10% χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που απέκτησαν το 2015. Έτσι, κατά κανόνα, οι επαγγελματίες θα δηλώσουν αντιστοίχως χαμηλότερο εισόδημα στην Εφορία και, άρα, θα προκύψουν χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχικά προϋπολογισμένες εισφορές από τον ΕΦΚΑ.

2. Ο δεύτερος λόγος είναι πως μια μερίδα επαγγελματιών, “φορτωμένη” και φέτος από εξοντωτικούς φόρους, αλλά και από την οικονομική ύφεση (1,1% στο τέλος του 2016), είτε θα επιχειρήσουν να αποκρύψουν μέρος του αποκτηθέντος εισοδήματός τους από την Εφορία (και, έτσι, από τον ΕΦΚΑ) είτε απλώς δεν θα μπορούν να καταβάλουν τις προϋπολογισμένες εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων αναμένεται να οδηγήσει, και τους μήνες που θα ακολουθήσουν, τη δήλωση του εισοδήματος του 2016 (δηλαδή μετά τον Ιούλιο του 2017) στα ίδια χαμηλά, αν όχι ακόμα χαμηλότερα, 5% έως 10%, έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με εκείνα που σημειώθηκαν κατά το πρώτο δίμηνο είσπραξης του “χαρατσιού”.

Υπενθυμίζεται πως τα έσοδα του ΕΦΚΑ από την πρώτη δόση του “χαρατσιού” (αφορά εισφορές του μήνα Ιανουαρίου) ανέρχονται αυτήν τη στιγμή γύρω στα 160 εκατ. ευρώ, έναντι 260 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Το ποσό αυτό έχει συγκεντρωθεί έπειτα από δύο διαδοχικές παρατάσεις στις προθεσμίες καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου.

Η πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα του “χαρατσιού” έχει έως τώρα προκληθεί από την άδικη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, τις δραματικά καθυστερημένες και ελλιπείς εφαρμοστικές εγκυκλίους, αλλά και τις δηλώσεις στελεχών του υπ. Εργασίας. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 45 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ που βλέπουμε ατον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 45 Οι κυκλοθυμίες του Άλκη, αρχίζουν να ανησυχούν την Έλσα και την...