Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΞΑΝΘΗ 2-0

Στο… ντέρμπι των πλέι οφ ο Πανιώνιος νίκησε 2-0 την Ξάνθη μπροστά σε πάνω από 5.000 οπαδούς του και συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, ισοβαθμώντας με τον ΠΑΟΚ στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας!

Υποτίθεται πως θα ήταν το ντέρμπι της αγωνιστικής για την δεύτερη θέση, αλλά ο Πανιώνιος το μετέτρεψε σε παράσταση για ένα ρόλο. Οι Νεοσμυρνιώτες επικράτησαν άνετα με 2-0 όντας ανώτεροι αποό τον αντίπαλό τους και θα μπορούσαν αν ήταν λίγο πιο προσεκτικοί να δώσουν στη νίκη τους διαστάσεις θριάμβου απέναντι σε μια Ξάνθη που ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Πως ξεκίνησαν

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς δεν είχε λόγο να αλλάξει πρόσωπα και σχήμα σε σχέση με το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης. Έτσι, οι έντεκα της προηγούμενης εβδομάδας ξεκίνησαν και κόντρα στην Ξάνθη. Γιαννιώτης κάτω από τα γκολπόστ με τους Βλάχο, Ρισβάνη, Οικονόμου και Τασουλή να αποτελούν τα δεξιά προς τα αριστερά την αμυντική τετράδα. Κόρμπος και Σιώπης ήταν τα δύο αμυντικά χαφ με τους Μασούρα (δεξιά), Φούντα (αριστερά) και Μασούντ (ελεύθερο ρόλο) να έχουν τις τρεις θέσεις πίσω από τον Μπεν σε σύστημα 4-2-3-1. Από την πλευρά της και ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα με τον πρώτο του σκόρερ τον Γιουνές να μένει στον πάγκο. Ο Ρουμάνος τεχνικός παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1 και τον Ζίβκοβιτς στο τέρμα με τους Φλίσκα (δεξί μπακ), Λισγάρα-Καρασαλίδη (κεντρικό αμυντικό δίδυμο) και Μπαξεβανίδη (αριστερό μπακ) να είναι η αμυντική τετράδα. Ο Λουσέρο με τον Ντε Λούκας ήταν τα δύο αμυντικά ενώ στην τριάδα μπροστά τους ήταν οι Λάζιτς, Βασιλακάκης και Σολτάνι με τον Ράνο στην κορυφή της επίθεσης.

Σφιχτή η Ξάνθη

Με τον κόσμο να έχει γεμίσει το γήπεδο της Νέας Σμύρνης ο Πανιώνιος προσπάθησε να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει σε κάθε εντός έδρας ματς. Να μπει δυνατά να πάρει την κατοχή της μπάλας και να αρχίσει να απειλεί. Η Ξάνθη όμως δεν άφηνε χώρους χώρους στους «κυανέρυθρους» και φάνηκε από την αρχή ότι κατέβηκε με αποκλειστικό σκοπό να σταματήσει τον Πανιώνιο. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο ο Μασούντ αποφάσισε να πάρει στις πλάτες του τον Πανιώνιο και να δείξει πόσο σπουδαίος ποδοσφαιριστής είναι. Με τον ίδιο να μοιράζει σακούλες και να κάνει γιογιο τους αντιπάλους του, οι γηπεδούχοι έστησαν το δικό τους πάρτι στον αγωνιστικό χώρο.

Μόνο Πανιώνιος, ανύπαρκτη Ξάνθη

Και αφού αρχικά στο 10′ ο Μπεν νικήθηκε από τον Ζίβκοβιτς, στο 22′ ο Κόρμπος σημείωσε το γκολ της αγωνιστικής, ίσως και της σεζόν. Ο αρχηγός του Πανιωνίου ως νέος Μέσι πέρασε όλη την άμυνα της Ξάνθης πριν πλασάρει εύστοχα. Μετά το γκολ η Ξάνθη κατέρρευσε. Οι Νεοσμυρνιώτες είχαν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού κι έκαναν ότι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο. Ανέβαζαν τον ρυθμό και την ένταση και δημιουργούσαν την μία φάση πίσω από την άλλη (28′, 36′ Φούντας), ενώ κατέβαζαν ταχύτητα όταν χρειαζόταν για να παγώσουν τον ρυθμό. Όταν ανέβαζαν ταχύτητα οι παίκτες του Μιλόγεβιτς απλά δνε παίζονταν και κάπως έτσι στο 42′ σε ένα ανέβασμα του Τασουλή από τα αριστερά κέρδισαν την αποβολή του Ντε Λούκας. Διαχείριση οι γηπεδούχοι Στην επανάληψη ο Λουτσέσκου έβγαλε τον Ράνο κι έβαλε ένα επιπλέον χαφ τον Μεχία για να μην επιτρέψει στον Πανιώνιο να εκμεταλλευτεί τους κενούς που χώρους που είχε δημιουργήσει η αποβολή. Οι γηπεδούχοι από την πλευρά τους έδειχναν να είναι λίγο πιο προσεκτικοί έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι έπρεπε να υπερασπιστούν το υπερ τους σκορ. Παρόλα αυτά στο 57′ μετά από ωραίο ομαδικό συνδυασμό ο Μασούρας παραλίγο να κάνει το 2-0. Πέναλτι και τέλος Τελικά αυτό έγινε στο 65′ όταν ο Μασούντ άδειασε τον Καρασαλίδη και αυτός τον ανέτρεψε με τον Σιδηρόπουλο να δείχνει μετά από υπόδειξη του βοηθού του πέναλτι σε μια οριακή φάση αφού φαίνεται πως για κατοστά η ανατροπή γίνεται εκτός περιοχής. Ο Μπεν ανέλαβε την εκτέλεση ευστόχησε και κάπου εκεί το ματς τελείωσε με την Ξάνθη να παραδίδει πνεύμα. Ο Πανιώνιος ροκάνισε τον χρόνο κι έφτασε δικαίως σε μια σπουδαία νίκη με τους παίκτες του Μιλόγεβιτς να γνωρίζουν την αποθέσωση από τον κόσμο

MVP: Παναγιώτης Κόρμπος. Τι να πεις για τον αρχηγό του Πανιωνίου. Για το γκολ άλα Μέσι που πέτυχε ή για την συγκλονιστική του παρουσία στο χώρο της μεσαίας γραμμής; Δεν έχασε μάχη κατάπιε όλους τους μέσους της Ξάνθης και δικαίως ήταν ο κορυφαίος.

Στο ύψος του: Μασούντ Σοτζαέι. Μπορεί να μην σκόραρε αλλά ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου. Ο Ιρανός μέσος έδειξε γιατί είναι ένας αρτίστας των γηπέδων. Οργάνωσε το παιχνίδι των γηπεδούχων υποδειγματικά και ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι.

Αδύναμος κρίκος: Η Ξάνθη. Με διαφορά η χειρότερή της εμφάνιση στο πρωτάθλημα. Οι παίκτες του Λουτσέσκου πολύ απλά δεν εμφανίστηκαν στη Νέα Σμύρνη σε ένα ματς που θεωρητικά ήταν ντέρμπι πριν την έναρξη και η ήττα ήταν απόλυτα δίκαιη. Δεν απείλησαν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού, επιθετικά ήταν ανύπαρκτη και γενικότερα έδειχνε έξω από τα νερά της.

Η γκάφα: Ο Πάμπλο Ντε Λούκας. Ο Ισπανός μέσος με την αποβολή του σκότωσε τις όποιες ελπίδες είχε η Ξάνθη για ένα θετικό αποτέλεσμα. Με το σκορ στο 1-0 υπέρ του Πανιωνίου και με παίκτη λιγότερο από το 42′ το ματς ουσιαστικά είχε τελειώσει για την ακριτική ομάδα.

Το στραγάλι: Ο Τάσος Σιδηρόπουλος είχε εν γένει μια καλή διαιτησία. Σωστή χρήση της κάρτας με τον Ντε Λούκας σωστά να αποβάλεται. Ελέγχεται για την φάση του πέναλτι, την οποία πάντως απόφαση την πήρε μετά από υπόδειξη του βοηθού.

Το ταμείο του Gazzetta: Στη Νέα Σμύρνη είχε στηθεί γιορτή από το πρωί. Ο κόσμος του Ιστορικού περίμενε πως και πως το ματς με την Ξάνθη και οι παίκτες του Μιλόγεβιτς δεν τους στενοχώρησαν. Οι «κυανέρυθροι» με μία από τις καλύτερες εμφανίσεις τους την φετινή σεζόν δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην ακριτική ομάδα στο υποτιθέμενο ντέρμπι της δεύτερης θέσης, επικράτησαν με 2-0 και συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν. Μασούντ και Κόρμπος ήταν ασταμάτητοι και πλέον ο Πανιώνιος μπορεί να λέει ότι το ευρωπαϊκό όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Από την πλευρά της η Ξάνθη ήταν κατώτερη των περιστάσεων, κατέβηκε με αποκλειστικό σκοπό να εμποδίσει τον Πανιώνιο να κάνει το παιχνίδι του με την ίδια εντελώς ακίνδυνη. Μετά το 1-0 έμεινε και με 10 κάνοντας πιο δύσκολα τα πράγματα με το πέναλτι να βάζει ταφόπλακα στα όποια όνειρά της.

gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ