Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο τελικός λογαριασμός θα κρίνει το «αντάρτικο» στον ΣΥΡΙΖΑ

Αγωνία στο Μαξίμου και γενικευμένη γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί η παράταση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στην κυβέρνηση έχουν πειστεί πλέον ότι η επίτευξη μιας επί της αρχής -τουλάχιστον- συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας είναι επιβεβλημένη και υπό την πίεση των υποχωρήσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει αυτή η εξέλιξη, αναζητούν το επικοινωνιακό αφήγημα που θα μετριάσει τις αντιδράσεις στην κοινωνία αλλά και στους βουλευτές του κόμματος, σύμφωνα με την imerisia.gr.

Στο πλαίσιο αυτό, η επαναφορά τα τελευταία 24ωρα, της ρητορικής περί μη αποδοχής μέτρων «ούτε ενός ευρώ», αλλά και οι δημόσιες αναφορές στελεχών σε «συμφωνία – πακέτο» κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Με απλά λόγια στο Μαξίμου ελπίζουν -με δεδομένο ότι ο χρόνος δεν πιέζει μόνο την ελληνική πλευρά αλλά και τους Eυρωπαίους- καθώς ξεκινά το προσεχές διάστημα εκλογικός κύκλος σε σειρά κρατών – ότι τελικώς θα βρεθεί η χρυσή τομή σε μια συμφωνία που θα περιέχει μεν βασικές παραχωρήσεις από την Αθήνα, αλλά και θα προσφέρει και «ανταλλάγματα» τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επικοινωνιακό αντίβαρο.

Το μείγμα που θα συγκροτήσει το «φύλλο συκής» είναι αυτό που έχει τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, αν η επικείμενη μείωση του αφορολόγητου μπορούσε να συνδυαστεί με φοροελαφρύνσεις (μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) ή ακόμη και με ορισμένες παραχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών στα εργασιακά, τότε, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, ο τελικός «λογαριασμός» θα ήταν ευκολότερο να δικαιολογηθεί στην κοινή γνώμη και να επιβεβαιωθεί η δέσμευση περί συμφωνίας «χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Κατά συνέπεια, το μόνο που απομένει να ελπίζει το Μαξίμου είναι μια πολιτική συμφωνία, ώστε να δρομολογηθεί η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, τότε είναι φανερό ότι θα έχει ξεπεραστεί ένας εξαιρετικά δύσκολος κάβος ανανεώνοντας τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης και απομακρύνοντας προσώρας τα σενάρια πρόωρων εκλογών και πολιτικής αστάθειας.

Παραφωνίες στο εσωτερικό
Την ίδια ώρα πάντως που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Ευρώπη, στο εσωτερικό μέτωπο τα προβλήματα και οι γκρίνιες παραμένουν, καθώς οι διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ όπως όλα δείχνουν ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν και σε κάθε κρίσιμη περίσταση αναβιώνουν με έντονο τρόπο. Η αβεβαιότητα των τελευταίων εβδομάδων είχε ως συνέπεια την εκδήλωση αρκετών τέτοιων φαινομένων, με βουλευτές να διαφοροποιούνται, να υπενθυμίζουν ότι ποτέ δεν έχουν δώσει «λευκή» επιταγή και να προειδοποιούν ακόμη και με μη ψήφιση των μέτρων που έρχονται. Η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος εξάλλου, αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημόσια (και όχι μόνο) διατύπωση επιφυλάξεων και ενστάσεων, και παρά τις ελπίδες της ηγεσίας ότι ο «προβληματισμός» θα περιοριζόταν μόνο στα κομματικά όργανα, το «γαϊτανάκι» των διαφοροποιήσεων συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες μέσα από τα τηλεοπτικά «παράθυρα». Κάποιες από τις διαφωνίες δε -όπως εκείνες που διατυπώνει ο Ν. Φίλης- κρίνονται ως ιδιαιτέρως σημαντικές, αφού οι πραγματικές αιτίες τους είναι πολύ βαθύτερες από την πορεία της διαπραγμάτευσης, αγγίζοντας ζητήματα συνολικότερης στρατηγικής και πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα φέρνουν εκ νέου στην επιφάνεια την «επιδημία» των τάσεων και ομάδων εντός του κόμματος.

Στο Μαξίμου αν και επισήμως αποφεύγουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό Παιδείας, γνωρίζουν πως ο κ. Φίλης δεν έχει «ξεχάσει» τον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, και με δεδομένη την αυξημένη επιρροή που διαθέτει, θα «υπενθυμίζει» από καιρού εις καιρόν τις θέσεις και τις απόψεις του, κρούοντας τον «κώδωνα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται από τις βασικές αρχές του. Η κίνηση εξάλλου του Ν. Φίλη να φέρει στη Βουλή ερώτηση για το Ελληνικό -αν και αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το θέμα θα ήταν τα εξοπλιστικά, βάζοντας ευθέως στο στόχαστρο τον Π. Καμμένο- την οποία μάλιστα συνυπογράφει μεγάλος αριθμός βουλευτών που ανήκουν στη λεγόμενη ομάδα των «53», αποδεικνύει εν τοις πράγμασι την πρόθεσή του να παραμείνει ενεργός και με ισχυρή παρουσία στο εσωκομματικό γίγνεσθαι.

«Ελεύθεροι σκοπευτές»
Σε κάθε περίπτωση το θέμα με τους «53», αν και αποτελεί τη σημαντικότερη «αντιπολίτευση» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως το Μαξίμου αυτό τον καιρό, καθώς η κριτική τους δεν εκφράζεται ως «συντεταγμένη» διαφωνία, κάνοντας πολλούς να εκτιμούν ότι στους κόλπους τους υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις. Αντιθέτως, υπάρχουν μεμονωμένοι βουλευτές, οι οποίοι με τις διαφωνίες που διατυπώνουν κατά διαστήματα, «σηκώνουν σκόνη», προκαλώντας ανησυχία ότι σε μια κρίσιμη στιγμή θα μπορούσαν να τραβήξουν το σχοινί. Μεταξύ αυτών, ο Ν. Μανιός, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Γ. Θεωνάς, ή ακόμη και ο συνεργαζόμενος βουλευτής των Οικολόγων Γ. Δημαράς. Στο «μικροσκόπιο» πάντως έχουν μπει και βουλευτές των ΑΝΕΛ, καθώς η ομαλή σύμπραξη με τον κυβερνητικό εταίρο είναι και εκείνη που διασφαλίζει την παραμονή στην εξουσία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η σαφής προειδοποίηση του βουλευτή Κ. Κατσίκη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το αφορολόγητο, δεν πέρασε απαρατήρητη. Ωστόσο, το γεγονός ότι από τους εννέα βουλευτές του Π. Καμμένου, οι πέντε έχουν αναλάβει υπουργικά χαρτοφυλάκια, εκτιμάται ότι λειτουργεί… καταπραϋντικά, και μπορεί να κρατήσει ενωμένη την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Επιπλέον, μέχρι σήμερα, όπως αποδείχθηκε σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες, η ομάδα του Π. Καμμένου λειτούργησε απολύτως συντεταγμένα χωρίς διαρροές και αποχωρήσεις.

«Μασάζ» και διαβεβαιώσεις δια παν ενδεχόμενο

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση, διαβεβαιώνουν διαρκώς -στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση- ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους βουλευτές και η κοινοβουλευτική ομάδα είναι «ενιαία και συμπαγής». Ελπίζουν δε πως το τελικό «πακέτο» θα είναι… εύπεπτο και θα «οπλίσει» τα στελέχη με τα απαραίτητα επιχειρήματα, προκειμένου να το υποστηρίξουν τόσο εντός Βουλής με την ψήφο τους, όσο και στις επαφές με τους ψηφοφόρους τους. Για παν ενδεχόμενο όμως, το «μασάζ» συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή και κορυφαίοι υπουργοί αναλαμβάνουν «αποστολή» να ενημερώσουν και να καθησυχάσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για τους επιμέρους τομείς πολιτικής.

Ολα θα κριθούν βεβαίως από το πακέτο των μέτρων που θα έρθει στη Βουλή, αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν στην παρούσα φάση «αντάρτες», εκτός κι αν είναι μέτρα που κρίνονται σκληρά. Οι γκρίνιες, φυσικά δεν θα λείψουν, καθώς η ρητορική «ούτε ένα ευρώ μέτρα» θα πλανάται πάνω από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν δοθούν ανταλλάγματα. Αλλωστε, η μείωση του αφορολόγητου δύσκολα μπορεί να καλυφθεί με μειώσεις φόρων.

Αντίμετρα
Το μείγμα που θα συγκροτήσει το «φύλλο συκής» είναι αυτό που έχει τεθεί υπό διαπραγμάτευση.

Τι θα κάνουν οι «53»
Σε κάθε περίπτωση το θέμα με τους «53», αν και αποτελεί τη σημαντικότερη «αντιπολίτευση» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως το Μαξίμου αυτό τον καιρό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ