Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τσίπρας στην τελετή παράδοσης ΚΠΙΣΝ: «Το ίδρυμα ήρθε να προσφέρει στον τόπο, σε μια εποχή που πολλοί ήρθαν για να πάρουν»

«Σήμερα ολοκληρώνεται ένας μεγάλος δεκαετής κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ομιλίας του κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στο Δημόσιο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το Ίδρυμα παραδίδει στο δημόσιο μια εστία πολιτισμού που έχει μεγάλη αξία για την πόλη μας». Αναφερόμενος στην οικονομική αξία του έργου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για μια ανιδιοτελής προσφορά που αποκτά μεγαλύτερη αξία λόγω των αντικειμενικών δυσκολίων για την χωρά και την οικονομία.

«Σε συνθήκες που η δημοσιά δαπάνη για πολιτιστικές υποδομές ήταν περιορισμένη, στις συνθήκες αυτές οι δωρητές , επέλεξαν να τοποθετήσουν τους πόρους τους όχι σε μια επικερδή για εκείνους επένδυσή αλλά στην δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού την διαχείριση του οποίοι αποδίδουν στο ελληνικό δημόσιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το ίδρυμα ήρθε να προσφέρει στον τόπο, τον πολιτισμό , την νέα γενιά του τόπου σε μια εποχή που πολλοί ήρθαν για να πάρουν.»

«Ο πολιτισμός δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια είναι πραγματική ανάγκη αν θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα και την ελπίδα σε ένα καλύτερο κόσμο» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως αν η οικονομική αξία του έργου είναι σημαντική, η πολιτιστική του αξία είναι ακόμη μεγαλύτερη

Με την δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό δημόσιο, ξεκινάει μια νέα εποχή για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η πρωτεύουσα αποκτά ένα νέο σημαντικό πόλο πολιτισμού», ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην τελετή θα παραστούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, αφού στις θητείες τους συνέβαλαν στην ομαλή εξέλιξη του μεγάλου έργου.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2016, το ΙΣΝ απευθύνει επίσημα πρόσκληση στο ΕΔ να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και να ξεκινήσει η παραλαβή του ΚΠΙΣΝ από τον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, μέσω των φορέων που την εκπροσωπούν.΄

Ταυτόχρονα με την παράδοση στο δημόσιο, ξεκινάει σταδιακά η διαδικασία μετεγκατάστασης στο ΚΠΙΣΝ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) η οποία, βάσει του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017. Οι δύο φορείς θα συνεχίσουν και θα διευρύνουν τις δράσεις τους στο ΚΠΙΣΝ και θα εξακολουθήσουν να εποπτεύονται από τα αρμόδια Υπουργεία, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, αντίστοιχα.

Το ΙΣΝ αποχωρεί πλήρως από τη διαχείριση του έργου και δεν θα έχει καμία συμμετοχή στη διοίκηση του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ αλλά ούτε και στη διαχείριση ή διοίκηση οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου οργανισμού. Ωστόσο, το Ίδρυμα προτίθεται να συνεχίσει να υποστηρίζει το ΚΠΙΣΝέμπρακτα, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δωρεές θα καλύπτουν λειτουργικά έξοδα του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ, καθώς και έξοδα εκδηλώσεων και προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 123-124

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 123-124 Επεισόδιο 123 Η Νεφέλη ζητά από τον πατέρα της να καλέσουν τον Παύλο...