Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα Ίμια και τα Φώκλαντ είναι πειρασμός όταν πολιτικές καριέρες βρίσκονται σε κίνδυνο

Του Αντώνη Πανούτσου

Συμφωνώ απόλυτα ότι η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου «Αν θέλαμε να ανεβούμε στα Ίμια θα μπορούσαμε», όπως είπε ο Πάνος Καμμένος έγινε για εσωτερική κατανάλωση. Όπως για τους ίδιους λόγους έγινε η δήλωση του Καμμένου «Να δω πώς θα φύγουν από εκεί αν πατήσουν το πόδι τους». Αμφότερα τα δύο μηνύματα έγιναν δημόσια, δεν συνοδευόντουσαν από πράξεις και στην χουλιγκάνικη νοοτροπία «Ό,τι ώρα θέλουμε ερχόμαστε στο γήπεδό σας», «ελάτε άμα σας κοτάει». Στο ερώτημα αν η Ελλάδα έπρεπε να απαντήσει στην τουρκική πρόκληση η απάντηση είναι «Ναι αλλά όχι έτσι».

Κατά πρώτον όταν μίλησε ο Πάνος Καμμένος η ελληνική κυβέρνηση είχε απαντήσει στον Τσαβούσογλου. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που ανάμεσα σε άλλα λέει ότι δηλώσεις σαν του Τσαβούσογλου «…δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον δυτικό πολιτισμό μας», ήταν υπεραρκετή. Αρκετά πολιτισμένη ώστε να μην δείχνει ότι η Ελλάδα ψάχνεται για θερμό επεισόδιο αλλά και αρκετά δηκτική με το να λέει ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τον δυτικό τρόπο σκέψης. Ο Καμμένος όμως δεν άντεξε να αφήσει τέτοια ευκαιρία επίδειξης μαγκιάς να πάει χαμένη. Όπως με όλους τους μεγάλους performers η τελευταία ατάκα έπρεπε να είναι δική του. Εκτός βέβαια αν δεν είναι η τελευταία…

Το θέμα όμως δεν είναι αν αυτός που πει την τελευταία εσωτερικής κατανάλωσης ατάκα θα είναι ο Καμμένος ή ο Τσαβούσογλου, αλλά μια πολιτική πρακτική που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα. Βλέποντας την αποδυνάμωση στις δημοσκοπήσεις και το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, ο Πάνος Καμμένος σκέφτεται την επόμενη μέρα. Η αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ για τον Φώτη Κουβέλη, που το μόνο που δεν έχει πει είναι ότι είχε αφίσα του Τσίπρα στο παιδικό του δωμάτιο, είναι διδακτική. Εάν ο Κουβέλης που είναι αριστερός αντιμετώπισε αυτή την συμπεριφορά ο Καμμένος εκτός Βουλής θα ξαναγίνει σε ένα λεπτό ο σούπερ Μπούλης, που συνάντησε ο Τσίπρας στην Νίσυρο. Ακόμα περισσότερο, αν οι αναφορές για τα εξοπλιστικά γίνονται από τον Φίλη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στην αντιπολίτευση, αν από την αριστερή πλευρά του κόμματος τεθεί θέμα Τσίπρα οι φωνές για το θέμα θα πολλαπλασιαστούν. Και ο Καμμένος δεν είναι για τέτοια.

Προτού γίνει κάποια ανάποδη ο Καμμένος πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο δεξιό χαρακτήρα που θα του εξασφαλίσει ψηφοφόρους. Κατ’ ανάγκη δημιουργεί έναν χαρακτήρα που ήταν αποκλειστικότητα της αριστεράς. Το αγωνιστή που χτύπησε το σύστημα από μέσα. Τον δεξιό που συγκράτησε την λαίλαπα της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάροντας τα αντεθνικά νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις ότι ο Νίκος Φίλης φαγώθηκε επειδή «Ήρθε σε σύγκρουση με τον ποντιακό ελληνισμό και με την Εκκλησία» προσθέτοντας «Εμείς θα μπλοκάρουμε όποιον κύριο Φίλη ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές», είναι στη γραμμή Καμμένου που παλεύει ανάμεσα στους άθεους, τους μειοδότες και τους μηδενιστές. Η μαγκίτικη δήλωση απέναντι στον Τσαβούσογλου από τον Καμμένο, που αν η πατρίδα κινδυνεύσει θα φορέσει το flying jacket του για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά μαχητικά. Τα οποία όπως είχε πει είχαν σηκωθεί απειλητικά στην πρώτη πτήση που είχε κάνει σαν υπουργός.

Όσο ο Τσίπρας από το φόβο ότι θα χάσει την εξουσία δεν αντιδρά και η κυβέρνηση θα πλησιάζει στο τέλος της, θα συμβαίνουν δύο τινά. Η πατριωτική ρητορεία του Καμμένου θα εντείνεται και ένα αντιπολιτευτικό κομμάτι που αντιλαμβάνεται ότι ο Τσίπρας πούλησε την αριστερή ψυχή του κόμματος για την εξουσία θα δημιουργείται. Κάτι που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Την Ελλάδα την αφορά κάτι άλλο.

Η κυβέρνηση Σημίτη στην κρίση στα Ίμια με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Γεράσιμο Αρσένη απέδωσε την πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου σε vertigo του πιλότου. Σε απευκταία αντίστοιχη περίπτωση το θέμα θα χειριστεί ο Πάνος Καμμένος; Ο οποίος χθες πρόσθεσε «Να θυμίσουμε στον κ. Τσαβούσογλου ότι πρωθυπουργός δεν είναι ο Σημίτης αλλά ο Τσίπρας, υπουργός Εξωτερικών δεν είναι ο Πάγκαλος που είχε τη θεωρία για τις σημαίες που τις έπαιρνε ο αέρας, αλλά ο Κοτζιάς και υπουργός Άμυνας είμαι εγώ. Δεν υπάρχει λοιπόν θέμα να πατήσει ελληνικό νησί ο κ. Τσαβούσογλου ή οποιοσδήποτε λάβει τέτοια εντολή. Θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αυτό είναι ξεκάθαρο τόσο προς την τουρκική πλευρά όσο και προς τους συμμάχους μας». Από τον φόβο ότι θα πέσουν οι τόνοι. Με τον Καμμένο να ακολουθεί την δική του πολιτική, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τα cojones να επέμβει. Και ας μην κοιτάξει το λεξικό. Είναι από αυτά αν τα έχεις δεν χρειάζεται μετάφραση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ