Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΕΒ: Οι υψηλοί φόροι οδηγούν στην παραοικονομία

Η υψηλή φορολογία δεν λύνει το πρόβλημα διότι ωθεί τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς που πληρώνουν φόρο εισοδήματος να αναζητούν διέξοδο στην παραοικονομία και τη μετανάστευση, επισημαίνει ο ΣΕΒ με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η έμφαση με την οποία οι θεσμοί θέτουν το ζήτημα της υπερφορολόγησης των παραγωγικών στρωμάτων της οικονομίας και ιδιαίτερα της μισθωτής εργασίας δεν είναι οικονομικά βιώσιμη πολιτική, αναφέρει ο ΣΕΒ και υπογραμμίζει ότι με την κατάργηση προνομίων πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν και να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι πόροι για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε περίπτωση μείωσης του αφορολογήτου, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να δοθεί ώθηση στην αύξηση της απασχόλησης. Κριτική ασκείται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ και για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο, όπως επισημαίνεται, «έχει μετασχηματισθεί σε σύστημα εισοδηματικών ενισχύσεων από τα γενικά φορολογικά έσοδα και όχι συντάξεων από τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων». Ως τέτοιο, δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν κάποια σύνταξη που θα αντιστοιχεί στις εισφορές μιας ζωής, αφού δεν υπάρχει καν η βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν οι πόροι για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται σήμερα φυγόκεντρες δυνάμεις αυτονόμησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, που καταφεύγουν σε εισφοροδιαφυγή και λειτουργία εκτός φορολογικού συστήματος.

imerisia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ: Έρχεται ο Β’ Κύκλος της σειράς

Με 8 νέα επεισόδια έρχεται την επόμενη σεζόν ο δεύτερος κύκλος της σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Γκικαπέππα. Η «Έρημη χώρα», η...