Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ένας αιματηρός πόλεμος με τον εαυτό μας καθημερινά στους δρόμους

Του Στέλιου Φενέκου*

Το τραγικό δυστύχημα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, αναδεικνύει πολλά προβλήματα οδηγικής συμπεριφοράς αλλά και κατασκευαστικών λαθών στους δρόμους.

Ας διδαχθούμε όλοι μας από τα λάθη αυτά, γιατί στην πλειονότητα μας έχουμε κάνει πολύ επικίνδυνα λάθη όταν οδηγούμε και από ευνοϊκές συγκυρίες δεν προκαλέσαμε τραγικά δυστυχήματα.

Όλα αυτά τα δυστυχήματα θα πρέπει να αναλύονται σε βάθος με απόλυτη εμπιστευτικότητα από ειδική υπηρεσία οδικών ατυχημάτων, η οποία και να προτείνει μετά συγκεκριμένους τρόπους θεραπείας των προβλημάτων και μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών οδήγησης! (Όπως η ΕΔΑΑΠ για τα αεροπορικά δυστυχήματα/ατυχήματα).

Επίσης να μπορεί να προτείνει και να υποστηρίζει διδακτικά συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Μαζί με αυτά θα πρέπει να προτείνει σε όλους τους Δήμους τις προδιαγραφές για την κατασκευή συγκεκριμένων πάρκων οδικής συμπεριφοράς, τα οποία να διατίθενται προς όφελος των σχολείων, οργανισμών, συλλόγων και κοινοτήτων για βιωματική διδασκαλία στα παιδιά και στους νέους με σοβαρότητα συνέπεια.

Το ανακριτικό έργο από την τροχαία και το πόρισμά που βγαίνει επικεντρώνεται στην τυχόν απόδοση ευθυνών και δεν έχει ως κύριο σκοπό αυτόν που θα έχει μία τέτοια υπηρεσία διερεύνησης των δυστυχημάτων.

Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις που έχει κάνει η “κοινωνία αξιών”, πέραν των αναγκαίων μέτρων ελέγχου και αστυνόμευσης, γιατί οι επιπτώσεις της ελλιπούς εκπαίδευσης, της κακής οδικής συμπεριφοράς και των υλικών δυσλειτουργιών και οδικών κακοτεχνιών έχουν ως αποτέλεσμα να θρηνούμε χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο, πολύ περισσότερα από τα θύματα πολεμικών επιχειρήσεων.

Ένας ατέλειωτος αιματηρός πόλεμος με τον ίδιο μας τον εαυτό!!

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ