Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νέο «χτύπημα» Βαρουφάκη: Ο Τσίπρας έδωσε το χέρι στον «καρχαρία» – Η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει 4ο μνημόνιο

Νέα «πυρά» εξαπολύει, o Γιάνης Βαρουφάκης κατά του Αλέξη Τσίπρα αλλά και των πρώην συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκπομπή Checkpoint Alpha, που θα προβληθεί το Σάββατο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτει στην ίδια συνέντευξη, το παρασκήνιο των γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, με ιδιαίτερη αναφορά στη στάση των «σκληρών» της Ευρώπης αλλά και των εκπροσώπων των θεσμών.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ο πρώην υπουργός, προέβλεψε ότι «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει να υπογράψει ένα 4ο μνημόνιο». «Το 2013 όταν έκλεισαν οι τράπεζες στην Κύπρο είπα στους συντρόφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι η πρόβα τζενεράλε αυτού που θα συμβεί στην Ελλάδα την επόμενη της εκλογής σας» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. Ενώ επισημαίνει ότι «για να απελευθερωθεί η Ελλάδα από το χρέος χρειάζεται ένα μετριοπαθές πρόγραμμα, το οποίο μπορούσε να υποστηριχθεί στη βάση λογικών επιχειρημάτων».

Μάλιστα αναφερόμενος στο 3ο μνημόνιο, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι: «Έπρεπε να πούμε δεν υπογράφουμε, θα κουρέψουμε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ και έτσι θα τινασσόταν στον αέρα η ποσοτική χαλάρωση και όλη η στρατηγική για τη διάσωση του ευρώ. Το δεύτερο που θα έπρεπε να γίνει ήταν ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών ώστε να μην σταματήσουν οι συναλλαγές στην Ελλάδα όταν θα έκλειναν οι τράπεζες», περιγράφοντας το PLAN X.

Στη συνέντευξή του εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επικριτικός με τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγορεί ότι «έδωσε το χέρι του στον καρχαρία ελπίζοντας ότι δεν θα τον φάει ολόκληρο γιατί θα χορτάσει με το χέρι». Επίσης τόνισε πως «Τον Αύγουστο του 2015 υπέγραψε ότι τα χαρτιά του έφεραν οι θεσμοί και η Τρόικα».

Όπως τονίζει ο Σόιμπλε του είχε πει ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση που να μπορεί να κρατήσει τη χώρα στο Ευρώ”

Στην ερώτηση για τα σχέδια κοπής εθνικού νομίσματος στη Ρωσία δηλώνει ότι «δεν υπήρχε σχέδιο να τυπώσουμε δραχμή στη Ρωσία”. Αναφερθείς στη σχέση του με τον σημερινό υπουργό οικονομικώνΕυκλείδη Τσακαλώτο τονίζει : «Με τον Τσακαλώτο είχαμε ένα κοινό μέτωπο. Εδώ και ενάμισι χρόνο κάνει πράγματα που δεν δικαιολογούνται. Δεν έχω επικοινωνία μαζί του».
Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης του 2015

Ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε στο παρασκήνιο όλων των δραματικών συνεδριάσεων των EUROGROUP, του 2015 που συμμετείχε, αλλά και της συνέντευξης τύπου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν του ψιθύρισε “you just have killed the troika” προκαλώντας το επιφώνημα του κ. Βαρουφάκη.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην σκληρή αλλά ξεκάθαρη όπως την χαρακτηρίζει, στάση στου γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup είχε πει ότι οι εκλογές δεν επιτρέπεται να αλλάξουν το οικονομικό πρόγραμμα μίας χώρας. Τότε του απάντησα ότι με αυτή τη λογική, χώρες που είναι πτωχευμένες δεν πρέπει να κάνουν εκλογές».

Για το αν έχει μετανιώσει που ανέλαβε το ΥΠΟΙΚ λέει ότι δεν το μετάνιωσε καθόλου αλλά παραδέχτηκε ότι στην Telekomferens στις 24 Φεβρουαρίου , έπρεπε να έχει διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση. «Η λίστα που παρουσίασα είχε αντικατασταθεί κατά 30% και είπαν ότι η λίστα δεν υποκαθιστά το μνημόνιο αλλά θα προστεθεί στο μνημόνιο. Το λάθος μου ήταν ότι δήλωσα ότι απορρίπτουμε αυτήν την ερμηνεία αλλά υπέγραψα την έγκριση για επέκταση της συμφωνίας.»

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ