Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημοσίευμα – κόλαφος από Guardian για τους «παγωμένους» πρόσφυγες

Δημοσίευμα για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, φιλοξενείς ο Guardian, σημειώνοντας ότι το θέμα έχει προκαλέσει κριτική στο εξωτερικό και έφερε την κυβέρνηση σε αμυντική θέση.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην κόντρα στη Βουλή τη Δευτέρα, κατά την οποία ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα hotspot είναι πολύ άσχημες. «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική για τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής, που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια, στην καρδιά του χειμώνα», αναφέρει ο Guardian.

Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι εικόνες με τις σκηνές γεμάτες χιόνι στην κατάμεστη Μόρια προκάλεσαν κατάπληξη, όπως αναφέρει, αλλά και «έφερε σε δύσκολη θέση τον Μουζάλα, που πριν από μόλις μερικές ημέρες επέμεινε ότι με τις προετοιμασίες της κυβέρνησης δεν θα μείνει ούτε ένας πρόσφυγας στο κρύο». Ακόμη, ο Guardian σημειώνει τις αναφορές για ασθένειες των ηλικιωμένων και αδύναμων προσφύγων, προσθέτοντας ότι το ξέσπασμα πνευμονίας και γρίπης αποδίδεται στην ανεπαρκή στέγαση.

Παράλληλα η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει την «έντονη επίπληξη», όπως τη χαρακτηρίζει, της Κομισιόν που προκάλεσαν τη Δευτέρα οι εικόνες από τους προσφυγικούς καταυλισμούς. «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό. «Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι… η διασφάλιση επαρκών συνθηκών υποδοχής στην Ελλάδα είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών», δήλωσε η ίδια τη Δευτέρα.

Μιλώντας στον Guardian, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν όσο δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία, ενώ σημείωσε ότι η κακοκαιρία είναι η χειρότερη που έχει δει ποτέ, κάνοντας λόγο για τα αποκλεισμένα χωριά, που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ή νερό.

«Το βάρος πρέπει να μειωθεί. Πρέπει να μεταφερθούν πρόσφυγες σε άλλα κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Γαληνός.

Οι ΜΚΟ, σημειώνει ο Guardian, αποδίδουν το χάος στα κέντρα των προσφύγων στην απουσία εθνικού πλάνου αντιμετώπισης, με τις οργανώσεις να αναφέρουν ότι παρά τις προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία, η πολιτεία ήταν ανησυχητικά απροετοίμαστη.

«Αυτό που βλέπουμε στα νησιά είναι εκδήλωση του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη αποτυγχάνει να παρέχει αξιοπρέπεια για κάποιους από τους πιο ευάλωτους στον κόσμο», σχολίασε ο Πάνος Ναβροζίδης, επικεφαλής του γραφείου της IRC στην Ελλάδα. «Είναι επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν από τα ελληνικά νησιά πρόσφυγες. Η IRC προειδοποίησε για αυτές τις απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες πριν από μήνες, αλλά ακόμη και τώρα, με αυτόν τον καιρό, αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση ζωής ή θανάτου», πρόσθεσε.

Φωτορεπορτάζ για τις τρομακτικές δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας έκανε την Τρίτη το Associated Press, σε τρεις δομές φιλοξενίας.

Ριτσώνα
Μαλακάσα
Οινόφυτα
Φωτογραφίες: AP

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ