Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το colpo grosso εις βάρος των εργαζομένων!

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Όσοι εξακολουθούν να παραξενεύονται με τις εμμονές της κυβέρνησης, την καρκινοβασία στη διακυβέρνηση της χώρας και την αναποτελεσματικότητά της σε όλα τα επίπεδα άσκησης εξουσίας, θα πρέπει να πληροφορηθούν για κάποια γεγονότα που περνούν απαρατήρητα στα μικρά γράμματα της επικαιρότητας.

Τέλος στις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει κατ’ αποκλειστικότητα μια σειρά υποστηρικτικών εργασιών στα δημόσια νοσοκομεία και σε άλλους φορείς του πολύπαθου υπουργείου Υγείας, επιδιώκει να βάλει, με εγκύκλιο που εξέδωσε σε συνέχεια άρθρου 97 του Ν. 4368/2016, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης.

Η εγκύκλιος, την οποία εκπόνησε ο γνωστός αφισοκολλητής με τα μακριά -σαν να βγήκε από τη Βίβλο- γένια και μαλλιά του, και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, ορίζει ότι με το που θα λήγει η σύμβαση ανάμεσα στο ιδιωτικό συνεργείο και στον φορέα, ο τελευταίος θα μπορεί να συνάπτει ατομική σύμβαση έργου με τους εργαζόμενους που απασχολούσε ο εργολάβος. Δηλαδή να κλέβει ασυστόλως τους εργαζόμενους που ο ίδιος εκπαίδευσε… Η οδηγία δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, αλλά και σε εκείνους που εργάζονται στην εστίαση και τη φύλαξη!

Στον αέρα φαίνεται όμως ότι βρίσκονται οι πολυδιαφημισμένες συμβάσεις έργου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τις οποίες υπέγραψαν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης των νοσοκομείων. Φαίνεται ότι οι μεγαλοστομίες του κυρίου Πολάκη δεν ήταν αρκετές για να διασφαλίσουν το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην καταβολή του μισθού τους.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, που προέβησαν σε τέτοιες παράνομες συμβάσεις, για τις οποίες οι διοικήσεις τους θα ελεγχθούν όταν φθάσει το πλήρωμα του χρόνου, παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις με εξι μήνες, με αποτέλεσμα να ξεσηκώνονται και να προχωρούν σε δυναμικές κινήσεις διαμαρτυρίας.

Τα σωματεία, εκτός βέβαια εκείνων που αποτελούνται απο μέλη ή κομματικά προσκείμενους στους ΣυΡιΖΑνΕλ, καταγγέλλουν πως οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων αντί να φροντίσουν να διασφαλίσουν το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων στην πληρωμή των δεδουλευμένων τους, εκτοξεύουν απειλές για εισαγγελείς και πράσινα άλογα, με στόχο τους ίδιους τους εργαζόμενους, για να αναγκάσουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς οι μη οπαδοί της κυβέρνησης και να προσληφθούν οι πεινασμένες ορδές των ημέτερων, για τους οποίους ήδη έχουν σχηματιστεί οι ανάλογες λίστες και υπάρχουν οι κατάλογοι των προτεινόμενων απο τους βουλευτές, που όπως στις παλιές ελληνικές ταινίες, δέχονται τα αιτήματα και υπόσχονται εργασιακή αποκατάσταση στο Δημόσιο! Στην πραγματικότητα όμως επιχειρούν να πλήξουν τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, με το πρόσχημα πως κάποιοι από τους επιχειρηματίες, δεν ήταν σωστοί με τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει! Παρ’ όλα αυτά, κύριοι του ΣυΡιΖα, πολιτική θα ήταν να απομακρυνθούν… οι κακοί, με καταγγελία της σύμβασης και όχι να ισοπεδωθεί ένας ολόκληρος κλάδος που απασχολεί 160.000 εργαζόμενους. Ήδη βρισκόμαστε στον έκτο μήνα με τους εργαζόμενους των ατομικών συμβάσεων έργου του Υπουργείου Υγείας, της κυβέρνησης ΣΥΡιΖΑνΕΛ, απλήρωτους και χωρίς να προδιαγράφεται κάποια λύση για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον.

Οι υπηρεσίες των Επιτρόπων δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμών και τα στέλνουν με πράξη στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου εκείνο ν’ αποφανθεί για τη νομιμότητα, κάνοντας τον Πολάκη, να απειλεί και να βρίζει θεούς και δαίμονες.

Από τον Αύγουστο του 2016, που έχουν ξεκινήσει να εργάζονται στο Νοσοκομείο με τις περίφημες συμβάσεις έργου, και αφού πέρασαν από πολλά κύματα: υπέγραψαν απανωτά διάφορες συμβάσεις, όπου κάθε νέα ακύρωνε την προηγούμενη, τους υποσχέθηκαν λύσεις, τους υποσχέθηκαν τροπολογίες, τους συστήθηκε υπομονή, τους ζητήθηκε επιτακτικά να κάνουν καλά τη δουλειά τους, έστω και απλήρωτοι, τους υπενθυμίστηκε ότι πριν οι “καπιταλιστές” εργολάβοι τους έπιναν το αίμα, τους υπενθυμίστηκε το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ανέργων, υπονοώντας πως για τις θέσεις υπάρχουν χιλιάδες άλλοι ενδιαφερόμενοι που περιμένουν, φτάσαμε στον Ιανουάριο του 2017, να εμφανίσει ο ανεπαρκής Ξανθός την εγκύκλιο του και να υπόσχεται στα “δικά τους παιδιά”, λαγούς με πετραχήλια, καθρεφτάκια και τσατσάρες…

Η υπομονή κι οι υποσχέσεις όμως ούτε τρώγονται, ούτε ανταλλάσσονται στα βενζινάδικα με βενζίνη, ούτε στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές με τρόφιμα, ούτε στη ΔΕΗ και στην εφορία μπορεί κανείς να ισχυριστεί, ότι έχει υποσχεθεί να καταβάλει κάποια στιγμή, ο υπουργός, τα δεδουλευμένα! Η συριζαίικη κραυγή “έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία”, έτσι όπως το εννοεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποτελεί μόνο μια οφθαλμοφανή επικοινωνιακή απάτη, με απώτερο στόχο το κάλεσμα του κομματικού στρατού των αφισοκολλητών και των κουκουλοφόρων, να εργαστεί για το κόμμα “επι πληρωμή”, σαπροφυτώντας στην πλώτη των εργαζόμενων.

Η ανεκδιήγητη αυτή κυβέρνηση επιδιώκει να παίξει επικοινωνιακά τερτίπια του παράλληλου προγράμματος, βαφτίζοντας τις “συνθήκες γαλέρας” που θέλει να επιβάλει και στο δημόσιο, σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας!

Το γεγονός ότι κάποιοι ελάχιστοι και μεμονωμένοι επιχειρηματίες δεν τίμησαν τις συμφωνίες τους με το κράτος και τους εργαζόμενούς τους, δεν σημαίνει αυτόματα πως όλος ο κλάδος αποτελείται απο αναξιόπιστους συνεργάτες του δημοσίου! Απο τις ντιρεκτίβες του δίδυμου της κατάντιας Ξανθού/Πολάκη, θίγονται μέσω των ατομικών συμβάσεων έργου, που οι διοικήσεις των νοσοκομείων συνάπτουν με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που σε καμιά περίπτωση δεν ευνοούνται, και δεν περνούν καλύτερα. Με τις ατομικές συμβάσεις έργου η κυβέρνηση μειώνει το εργατικό κόστος, καταργεί εργατικά δικαιώματα που αυτή τη στιγμή αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης, βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κανονική και αναρρωτική άδεια. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των ατομικών συμβάσεων έργου που είχαν επιβληθεί στις σχολικές καθαρίστριες στο παρελθόν, σε ακόμα όμως δυσμενέστερη εκδοχή. Το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα, δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει και για μια σειρά άλλων κλάδων του δημοσίου. Η ισοπέδωση δηλαδή των πάντων και η απόλυτη υπακοή στα κελεύσματα των αφεντικών τους της τρόικας, που τους διατηρεί στην εξουσία, μόνο και μόνο επειδή είναι… υπάκουα παιδιά! Καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν θα έκανε αυτά τα αίσχη… όποια και αν ήταν!

Σήμερα πια οι εργαζόμενοι στους τομείς αυτούς, έχοντας την προσωπική εμπειρία όλων αυτών των μηνών, γνωρίζουν πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας κάθε άλλο παρά στην κατεύθυνση των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας που είχαν υποσχεθεί κινούνται, αλλά τους εκμεταλλεύθηκε για να πλήξει τις εταιρείες που τόσα χρόνια τούς προσέφεραν εργασία…

*Ο Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, τ. Διοικητής του Νοσοκομείου “Ελπίς”, & Μέλος του “Τομέα Υγείας” της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ