Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Φώφη δημιουργεί τον «πράσινο» ΣΥΡΙΖΑ

«Κάνανε όλοι ένα βήμα πίσω για να γίνει ένα βήμα προς τα… μπροστά». Με αυτή την φράση σχολιάζουν ΠΑΣΟΚοι και Παπανδρεϊκοί της Θεσσαλονίκης τις κινήσεις που γίνονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά την συνάντηση Παπανδρέου- Γεννηματά στη Βουλή και την ανακοίνωση της συμπόρευσης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με την Δημοκρατική Συμπαράταξη της οποίας σήμερα ηγείται η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, «πράσινοι» τοπικοί παράγοντες με επιστολή τους που φρόντισαν να κοινοποιήσουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ζητούν από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει την ομόφωνη απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος, που δεν είναι άλλη από την… κατάργησή του σε ελεύθερη απόδοση, και την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, σύμφωνα με το karfitsa.gr.

Η απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να υποχωρήσει από την πάγια θέση της για «διάλυση» των κομμάτων που θα μπορούσαν να συμπλεύσουν με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και να δεχτεί τον όρο που μέχρι σήμερα της έθεταν οι εκπρόσωποι κομμάτων και συλλογικοτήτων για… αυτονομία, σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς δείχνει ένα πράγμα. «Να δημιουργήσει η Φώφη Γεννηματά έναν συνασπισμό της κεντροαριστεράς, έναν ΣΥΡΙΖΑ του κέντρου και να γίνει τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. Κι όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής, το καταφέρνει ως προς το πρώτο σκέλος της τοποθέτησης του «συντρόφου». Για το δεύτερο, μένει να το δείξουν τα αποτελέσματα των επόμενων εθνικών εκλογών.

Ποιοι άλλοι στηρίζουν;

Σύμφωνα με πληροφορίες της KARFITSA στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία της κ. Γεννηματά με την Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για μια πολιτική κίνηση αποστασιοποιημένων ή κομματικά ανένταχτων νέων ανθρώπων, επιστημόνων και επαγγελματιών που έλαβε μέρος στις προηγούμενες εκλογές. Καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονται ότι ουσιαστικά είναι θέμα ημερών η συμμετοχή της ΕΔΕΜ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να «κλειδώσει» σε συνάντηση της κ. Γεννηματά με τον πρόεδρο του κόμματος Απόστολο Πόντα.

Η συνάντηση και η συμφωνία Γεννηματά- Παπανδρέου γέμισε… χαμόγελα τα στελέχη και τους υποστηρικτές των δυο κομμάτων. Υπήρξαν όμως και διαφωνίες και μάλιστα από παράγοντες κορυφής, όπως για παράδειγμα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που τοποθετούμενος την περασμένη Κυριακή στην Κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ είπε: «Η ενότητα και η συσπείρωση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Ξέρω καλύτερα από κάθε άλλον τη σημασία τους, γιατί τη βίωσα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες το 1989, το 2007, το 2011, το 2015. Ναι, συνεπώς, στην ενότητα και τη συσπείρωση. Όμως μιλώντας στο όνομα σας, στο όνομα αυτών που έμειναν πιστοί στη θέση τους και έδωσαν τον αγώνα για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, στο όνομα αυτών που άνοιξαν την μεγάλη ελπίδα της Ελιάς και είδαν τον περονόσπορο να στήνει χορό μικροψυχίας και ιδιοτέλειας, στο όνομα αυτών που αγωνίστηκαν να σταθεί η χώρα όρθια και να φτάσει στο σημείο που έφτασε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 – επιτυχία και κεκτημένο που δεν χαρίζουμε στη ΝΔ – οφείλω να πω τα εξής: Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της. Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη».

Δυσαρέσκεια

Στελέχη που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο μέσω αναρτήσεων στο facebook και το twitter εξέφρασαν δημόσια την διαφωνία τους για τα χέρια που έδωσαν Γεννηματά και Βενιζέλος. Αντίστοιχη αντίδραση υπήρξε και από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος αν και αρχικά είχε επιβεβαιώσει την συμμετοχή του στο γεύμα που διοργάνωνε προς τιμήν πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ η κ. Γεννηματά το προηγούμενο Σάββατο τελικά δεν εμφανίστηκε ποτέ. Στο γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών δεν πήγε ούτε ο Βενιζέλος, ενώ ο Παπανδρέου κάθισε στα πρώτα… τραπέζια. Η αποτίμηση της συνεργασίας που ανακοινώθηκε έχει θετικό πρόσημο. «Τα δύσκολα θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα όταν θα κληθούμε να μιλήσουμε για οργανωτικά ζητήματα, για την εκλογή αρχηγού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά και την κατάρτιση ψηφοδελτίων όταν θα γίνουν εκλογές» αναφέρει στην KARFITSA στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ.

Ποιοι έπεισαν τον Γιώργο;

Την περασμένη βδομάδα στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις στελεχών του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου. Η μία ήταν κλειστή και αφορούσε στενούς συνεργάτες και προσωπικούς φίλους του πρώην υπουργού, Χάρη Καστανίδη, ο οποίος υπήρξε από τους «πρωτεργάτες» και εκείνους που επέμεναν στην σύμπλευση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΙΔΗΣΟ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Καστανίδη. Η δεύτερη συνάντηση έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Όπως αποκαλύπτει στην KARFITSA ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ: «έγιναν προσεκτικοί χειρισμοί ώστε να μην καούν οι προσπάθειες για σύμπλευση και από τις δυο πλευρές. Όλες οι ενέργειες και οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν στις 17.12.2016 και ήταν προσεκτικές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» αναφέρει. «Είναι ευκαιρία να μαζευτεί ένας χώρος μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες» σχολιάζει.

Το ΚΙΔΗΣΟ δεν το απασχολούν αυτή την ώρα –τουλάχιστον- οργανωτικά ζητήματα αλλά το συνέδριο και τα αποτελέσματα αυτού. Εάν δηλαδή τα υπάρχοντα κόμματα που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ενοποιηθούν και θα γίνουν μια κομματική οντότητα, όπως ακριβώς συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Από την πλευρά του το στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ, Ανέστης Τελίδης εκφράζει τις αμφιβολίες του για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Είμαι επιφυλακτικός καθώς πρόκειται για μια σύμπραξη που πρέπει να οριοθετηθεί πολιτικά. Να μην είναι δηλαδή μια ακόμα ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις και ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα».

Οι παλιοί και οι… Γάλλοι

Την ίδια ώρα, με επιστολή τους στην κ. Γεννηματά τέσσερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι: Χρόνης Μακρίδης, Χρήστος Παπαστεργίου, Χρήστος Δρούζιας και Σάββας Κώστας ζητούν ιδρυτικό συνέδριο που θα αποφασίσει για τα πάντα – Όνομα, Σύμβολα, Διακήρυξη, Πολιτικές Θέσεις, Καταστατικό και, συνεπώς, μορφή και τρόπο εκλογής της ηγεσίας – που θα έχει ως κατάληξη τη δημιουργία νέου φορέα. Μιλώντας στην KARFITSA ο κ. Μακρίδης υποστηρίζει ότι: «ζητάμε να εφαρμοστεί η απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Καλούμε και τα άλλα κόμματα, κινήσεις και συλλογικότητες του προοδευτικού χώρου να αποδεχτούν ως βάση συζήτησης αυτή την απόφαση και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με αυθεντικές-δημοκρατικές-πολιτικές διαδικασίες να συνδιαμορφώσουμε από τη βάση, τον νέο και ενιαίο φορέα του κοινού μας μέλλοντος. Όπως συνέβη και με το EPINE στη Γαλλία». Στο μεταξύ, μεγάλη ανταπόκριση, που ούτε και οι ίδιοι οι διοργανωτές περίμεναν, είχε η πρώτη εκδήλωση της κίνησης των πρώην «πράσινων» υπουργών Άννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη. Πολλοί εκτιμούν ότι το νέο κόμμα, το οποίο υποστηρίζουν με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις και αρκετοί κορυφαίοι «Ποταμίσιοι» τελικά θα συμπλεύσει κι αυτό με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 Η Φανή επιστρέφει για μια τελευταία φορά στην κάμαρα του Πέτρου, για να...