Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Λάδι στη φωτιά» του πολιτικού σκηνικού ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό ετοιμάζεται να βάλει από βδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr. Τότε, δηλαδή, που θα κατατεθούν τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, και οποιαδήποτε αναφορά στο, κατά την κυβέρνηση, «τρίγωνο της διαπλοκής» (χρεοκοπημένα κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος -χρεοκοπημένα ΜΜΕ -τράπεζες) φέρνει σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο του Μεγάρου Μαξίμου, επιπλέον αναδεικνύει την ηθική υπεροχή της Αριστεράς. Έτσι, σε… θερμοκρασίες που θα χτυπούν… κόκκινο αναμένεται να διεξαχθεί η πολιτική αντιπαράθεση των επόμενων ημερών. Αυτά σε γενικές γραμμές….

Ποιο, όμως, είναι το… λαυράκι εκείνο που οι βουλευτές της πλειοψηφίας πιστεύουν πως έχουν βρει; Είναι ένα θέμα που αγγίζει ευθέως τον πυρήνα λειτουργίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την ανάδειξη του οποίου εκτιμούν πως θα καταφέρουν βαρύ πλήγμα στην «άλλη πλευρά» (και παρά τις …γέφυρες συνεννόησης προς το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα).

Έχει να κάνει με τη δανειοδότηση των κομμάτων και αν καλώς πήραν τα δάνεια που πήραν τα δύο μεγάλα κόμματα του πάλαι ποτέ, κραταιού δικομματισμού. Η υπόθεση ξεκινά από μια εκπρόθεσμη τροπολογία του 2013, που υπερψηφίστηκε από την τότε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με την οποία διάταξη, «δεν συνιστά απιστία […] για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα […]».

Με τη διάταξη των τριών αυτών γραμμών έκλεινε ο δρόμος της αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τα υψηλόβαθμα εκείνα τραπεζικά στελέχη που «έβαλαν την υπογραφή τους» κάτω από τα γαλαζοπράσινα δάνεια χωρίς πραγματικό αντίκρισμα σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ (αφού τα μοναδικά εχέγγυα ήταν οι …μελλοντικές επιχορηγήσεις από το κράτος). Και αφού δεν υπήρχαν στο εξής φυσικοί αυτουργοί, προφανώς δεν υπήρχαν και ηθικοί αυτουργοί στην απέναντι μεριά, στα κόμματα.

Όμως, η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ήλθε να ανατρέψει τα πράγματα. Σύμφωνα, πάντα, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας, άποψη του κεντρικού τραπεζίτη είναι ότι η τροπολογία αφορούσε νομικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση και όχι τα κόμματα.

Τη συνέχεια την περιγράφει το ίδιο το πόρισμα της πλειοψηφίας:

«Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη του 78 Ν.4146/13 υπήρξε αντισυνταγματική και να προτείνει να γίνει έλεγχος της συνταγματικότητάς της από όργανο στο οποίο το Σύνταγμα απονέμει αυτό το δικαίωμα. Εφ’ όσον θεωρηθεί ορθή η πιο πάνω εκτίμηση περί της αντισυνταγματικότητας της διάταξης 78 Ν.4146/13 οδηγούμεθα σε ανάσυρση της δικογραφίας και σε δυνάμει ανατροπή του καθεστώτος ατιμωρησίας που επιβλήθηκε νομοθετικά σε άτομα που, ενδεχομένως, είχαν διαπράξει σημαντικά περιουσιακά αδικήματα».

Και, συμπερασματικά, «κατόπιν αυτών πρέπει να προταθεί στην Ολομέλεια η ανάσυρση της δικογραφίας από το αρχείο και η συνέχιση της ποινικής διαδικασίας από το σημείο που βρισκόταν τον Απρίλιο 2013». Ό,τι αυτό, δηλαδή, μπορεί να συνεπάγεται για κεντρικά τραπεζικά στελέχη της επίμαχης περιόδου, αλλά κατ’ επέκταση και για πρόσωπα με κομβικό ρόλο στη λειτουργία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Την απόφαση της πλειοψηφίας να αναδείξουν το θέμα αυτό, την… μαρτύρησε, εμμέσως πλην σαφώς, μια χθεσινοβραδινή διαρροή από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα σημειωτέον.

Υπό το γενικό σύνθημα (μάχης;) «όλα στο φως», η σχετική διαρροή ανέφερε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να κινηθούν και οι νομικές διαδικασίες, με αποστολή του συνολικού προφανώς, πορίσματος στον Άρειο Πάγο.

Ενώ υπό το πρίσμα των στοιχείων που αναδεικνύονται σήμερα, θα πρέπει να δει κανείς και μια φράση που χρησιμοποίησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο briefing της περασμένης Τρίτης. Μιλώντας λίγο με ασάφεια (αφού από τη θέση του δεν μπορεί να προκαταλάβει εξελίξεις), λίγο με ρητορικά σχήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε, «νομίζω ότι στη συνέχεια και αφού το πόρισμα πάρει το δρόμο του, θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Δεν ξέρω εάν θα απασχολήσει απλώς και μόνο το πολιτικό ρεπορτάζ ή εάν θα απασχολεί και το δικαστικό ρεπορτάζ ταυτόχρονα».

Η συνέχεια προμηνύεται πολύ σκληρή…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ