Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΠΑΟΚ – ΣΛΟΒΑΝ ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ 2-0

Ο σοβαρός ΠΑΟΚ στους «32» του Europa League! Με το 2-0 επί της Σλόβαν Λίμπερετς και το… δωράκι της Φιορεντίνα (νίκησε την Καραμπάκ), ο «Δικέφαλος του Βορρά» συνεχίζει ευρωπαϊκά και την Δευτέρα μαθαίνει αντίπαλο!

Είχε πολύ καιρό η Τούμπα να ζήσει μια ωραία (ευρωπαϊκή) βραδιά. Είχε καιρό να δει τον ΠΑΟΚ να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει στο χορτάρι και με πολύ απόδοση να κερδίζει μετά από δυόμιση χρόνια σε ματς των Ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

Το ματς με την Ντιναμό Μινσκ είναι μια ανάμνηση για τον «Δικέφαλο», που με την πρόκριση του στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, δείχνει να βγαίνει από την εσωστρέφεια και να παίρνει «οξυγόνο» για την συνέχεια της χρονιάς.

Ένας ΠΑΟΚ, που ολοκλήρωσε τη φάση των ομίλων με τρεις νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες, κερδίζοντας για τέταρτη φορά (μετά το 2010-11, 2011-12, 2013-14) την πρόκριση στους «32» μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τα χαμόγελα επέστεψαν στην Τούμπα με τους παίκτες του Ίβιτς να γιορτάζουν μπροστά στη Θύρα 4 την πρόκριση. Μια δυνατή εικόνα που την ήθελε ο ΠΑΟΚτσής. Μια εικόνα που την ήθελαν πολύ και οι ποδοσφαιριστές του. Μια εικόνα, που αν και δεν την είδε, την είχε ανάγκη και ο Βλάνταν Ίβιτς.

Μια εικόνα που έκανε, μετά από πολύ καιρό, τον Ιβάν Σαββίδη να χαμογελάει στα επίσημα της Τούμπας. Αυτός κι αν δεν την είχε ανάγκη…

Με τρεις αλλαγές μπήκε ο ΠΑΟΚ

Με τρία νέα πρόσωπα στην αρχική ενδεκάδα ξεκίνησε ο «Δικέφαλος» τον «τελικό» απέναντι στη Σλόβαν Λίμπερετς. Μέσα οι Γλύκος, Πέλκας και Αθανασιάδης.

Ο Βλάνταν Ίβιτς απάντησε σχετικά εύκολα και γρήγορα στο δίλημμα «Γλύκος ή Μπρκιτς» επαναφέροντας τον Έλληνα διεθνή γκολκίπερ κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ. Ο Σέρβος προπονητής σε μια προσπάθεια να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του και στο δεύτερο ερώτημα «Σάχοφ ή Πέλκας» επέλεξε τον νεαρό Ελληνα μεσοεπιθετικό, ενώ μετά από πολύ καιρό ο Στέφανος Αθανασιάδης επέστρεψε στο αρχικό σχήμα.

Κατά τα υπόλοιπα 8/11 η ενδεκάδα ήταν η ίδια με τετράδα στην άμυνα τους Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, δίδυμο τους Κάνιας, Τσίμιροτ στα αμυντικά χαφ και στα άκρα τους Κάμπος και Ροντρίγκες.

Σε τροχιά πρόκρισης παρά το αρνητικό κλίμα

Τα μηνύματα από μερίδα της (άδειας) Τούμπας δεν ήταν και τα καλύτερα με την έναρξη του αγώνα, σε αντίθεση με τον Ιβάν Σαββίδη που παρότι εξασθενισμένος από το ξαφνικό πρόβλημα υγείας ήταν στο γήπεδο, για τους ποδοσφαιριστές του Ίβιτς.

Μέσα σ’ ένα κλίμα δυσπιστίας και απογοήτευσης ο «Δικέφαλος» έφτασε νωρίς πολύ κοντά στο γκολ. Το κεντρικό δίδυμο του ΠΑΟΚ, Κρέσπο και Βαρέλα, έπαιξαν «βόλεϊ» μόλις στο 2ο λεπτό, αλλά ο αμυντικός από το Πράσινο Ακρωτήρι αστόχησε στην εξ επαφής κεφαλιά και το 1-0 δεν ήρθε στην πρώτη μεγάλη ευκαιρία.

Στο 9’ δεύτερη απειλή του ΠΑΟΚ, από την προσπάθεια του Γκάρι Ροντρίγκες, αλλά πριν η μπάλα φτάσει στον Αθανασιάδη ο «κάπτεν» της Σλόβαν, Λούκας Ποκόρνι, απομάκρυνε σε κόρνερ.

Οι ευκαιρίες άρχισαν να ζεσταίνουν την Τούμπα, που άφησε στην άκρη την απογοήτευση και σιγά σιγά μπήκε και αυτή στο κλίμα του αγώνα. Ο κόσμος έπρεπε να «παίξει μπάλα» και να βοηθήσει τους πεσμένους στα τάρταρα ποδοσφαιριστές του Ίβιτς. Στο 14’ νέα προσπάθεια από τον Ροντρίγκες για έναν ΠΑΟΚ, που έψαχνε ορθολογικά και πειστικά το γκολ απέναντι σε μια Σλόβαν, που δεν κλείστηκε, και αναζητούσε με τη σειρά της μία ευκαιρία.

Όμως, μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και ο… Γκάρι Ροντρίγκες βρήκε το δρόμο για τα δίχτυα. Στο 29’ ο «Γκαρίτο» του «Δικεφάλου», μετά από την εξαιρετική ενέργεια του Λέο Μάτος, με πλασέ έκανε το 1-0 και έβαζε τον ΠΑΟΚ σε τροχιά πρόκρισης!

Την ίδια ώρα στο χιονισμένο Μπακού η Καραμπάχ με τον Εντλοβού είχε δοκάρι, το ίδιο λίγο αργότερα και ο Μπερναντέσκι για τη Φιορεντίνα και η αγωνία άρχισε να χτυπάει κόκκινο!

Ο ΠΑΟΚ έδωσε χώρο στην Σλόβαν και έψαξε με διαφορετικό τρόπο το δεύτερο γκολ, το οποίο άγγιξε στο 41ολεπτό. Γκάρι Ροντρίγκες, Δημήτρης Πέλκας «έκρυψαν» την μπάλα, αλλά το τακουνάκι με το οποίο ο Στέφανος Αθανασιάδης επιχείρησε να σκοράρει δεν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ευκαιρία και στο 45’ με τον Λέο Μάτος να περνάει όποιον βρήκε μπροστά του, αλλά τον Ντουμπράβκα να έχει ξανά απάντηση.

Η Τούμπα πανηγύρισε τα γκολ των «βιόλα»!

Η εικόνα του δευτέρου μέρους δεν άλλαξε, αυτό που άλλαξε στο Μπακού ήταν το σκορ. Στο 60ο λεπτό ο Βετσίνο έκανε το 0-1 για τη Φιορεντίνα και το γκολ πανηγυρίστηκε στην Τούμπα, λες και ο ΠΑΟΚ πετύχαινε αυτός γκολ.

Ο Πέλκας δικαίωσε τον Ίβιτς για την επιλογή του να τον ξεκινήσει όταν στο 67’, μετά την εξαιρετική σέντρα του Λέοβατς, ο μικρός του «Δικεφάλου» με πλασέ στην κίνηση έκανε το 2-0.

Ο ΠΑΟΚ είχε σκορ πρόκρισης, με την Σλόβαν να αγγίζει το γκολ στο 69’ με την κεφαλιά του Κομλιτσένκο να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι του Γλύκου, ενώ το ωραίο σουτ του Κάμπος στο 71’ έστειλε την μπάλα να περάσει εκατοστά πάνω από το δοκάρι του Ντουμπράβκα.

Η Τούμπα χειροκρότησε τον Στέφανο Αθανασιάδη στην αλλαγή του με τον Κουλούρη, την ώρα που η Καραμπάχ ισοφάριζε σε 1-1 και το θρίλερ συνεχιζόταν για πολύ λίγο. Μέχρι, δηλαδή, να ξανασκοράρει η Φιορεντίνα στο Μπακού με τον Κιέζα κι ενώ στα δύο γήπεδα απέμεναν 15 λεπτά.

MVP: Εκπληκτική απόδοση στα πρώτα 45 λεπτά, σε στιγμές που έδειχνε να είναι αφηνιασμένος, από τον Λέο Μάτος, που έφτιαξε το 1-0 για τον Ροντρίγκες και γενικά ήταν ξανά ο δεξιός μπακ που γνωρίσαμε το καλοκαίρι.

Στο ύψος του: Ο Δημήτρης Πέλκας δικαίωσε σε μέγιστο βαθμό τον Βλάνταν Ίβιτς για την επιλογή του να τον ξεκινήσει στο αρχικό σχήμα. Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός έκανε πολύ δουλειά στο γήπεδο, ενώ σκόραρε (για τέταρτη φορά) σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Ο αδύνατος κρίκος: Ο Εκπάι αν και δεν ήταν αριστερός μπακ δεινοπάθησε με το δίδυμο Κάμπος και Μάτος στα δεξιά του «Δικεφάλου»

Η γκάφα: Η χαμένη ευκαιρία του στο 2ο λεπτό βάζει τον Βαρέλα σ’ αυτή την κατηγορία, αν και ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ ήταν σε καλή βραδιά. Ευτυχώς, εκείνη η ευκαιρία δεν κόστισε στην ομάδα του.

Το «στραγάλι»: Ο Αγγλος Μάρινερ, αν και φόρτωσε με κάρτες τους παίκτες του ΠΑΟΚ, σφύριξε… Αγγλικά χωρίς να κάνει το λάθος, χωρίς να του φύγει κάποια φάση.

Το ταμείο του Gazzetta: Ο ΠΑΟΚ δεν πλήρωσε το «0 στα 2» απέναντι στην Καραμπάχ. Δεν πλήρωσε τις δύο ήττες του από την ομάδα του Αζερμπαϊτζάν και εξαργύρωσε τη μεγάλη νίκη-θρίαμβο στο «Αρτέμιο Φράνκι». Θα ήταν κρίμα για την ομάδα του Ίβιτς να μην έχει ηττηθεί από τη Φιορεντίνα, να έχει κερδίσει δύο φορές την Σλόβαν και να έμενε εκτός των νοκ άουτ ματς του Γιουρόπα Λιγκ.

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς (82’ Μαλεζάς), Κάνιας, Τσίμιροτ, Πέλκας (80’ Σάχοφ), Κάμπος, Ροντρίγκες, Αθανασιάδης (71’ Κουλούρης)

Σλόβαν (Γίντριχ Τρπισόφσκι): Ντουμπράβκα, Καραφιάτ (46’ Μπαρτλ), Κουφάλ, Ποκορνί, Μπαρτοσάκ, Μπρέιτε, Σέβτσικ, Φόλπρεχτ (80’ Κούμπισκιν), Εκπάι (65’ Σικόρα), Βουχ, Κομλιτσένκο.

gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΣΜΟΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 91 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΣΑΣΜΟΣ που βλέπουμε στον ALPHA. ΕΠΕΙΣΟΔΙO 91 Η πολυπόθητη στιγμή έφτασε και ο Μαθιός με την Βασιλική είναι...