Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε τα εξής:

«Δεν είναι ευχή. Μπορεί να είναι η πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, η επιδημία του AIDS έως το 2030, μπορεί να αποτελεί παρελθόν. Σήμερα, η νόσος HIV/AIDS από καταληκτική έχει εξελιχθεί σε χρόνια, με τις προκλήσεις για τη χώρα μας να παραμένουν.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση στέκεται ανίκανη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει στοιχειώδεις ανάγκες ανθρώπων που διαβιούν με HIV. Η πρόσβαση στα φάρμακα και τις εξετάσεις είναι δυσχερής, οι συνθήκες στις μονάδες λοιμώξεων ασφυκτικές και το κοινωνικό στίγμα έντονο. Επιπλέον, η καταπολέμηση του στίγματος, η πρόληψη και η ενημέρωση θα έπρεπε να αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ενός σχεδίου που άλλες χώρες υλοποιούν. Οι παρεμβάσεις παραμένουν ανεπαρκείς με αποτέλεσμα, οι άνθρωποι με HIV/AIDS να αισθάνονται ότι η Πολιτεία τους αφήνει πίσω.

Η Ν.Δ. προτείνει την άμεση λήψη μέτρων που αφορούν στην έγκαιρη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων σε φάρμακα, με τη δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού που δε θα επιβαρύνει τη νοσοκομειακή δαπάνη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS και τη στελέχωση κρίσιμων δομών του συστήματος υγείας που σχετίζονται με την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

Επίσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης, η ενίσχυση με προσωπικό των Μονάδων Λοιμώξεων και των Εξωτερικών Ιατρείων παρακολούθησης HIV οροθετικών ασθενών.

Εάν αυτά αποτελέσουν στόχους της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV/AIDS σε εθνικό επίπεδο:

-Το 90% των ατόμων που ζουν με το HIV/AIDS να γνωρίζουν το προφίλ HIV-οροθετικότητάς τους.
-Το 90% των διαγνωσθέντων με HIV/AIDS να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή.
-Το 90% των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία να έχουν επιτύχει καταστολή του ιικού φορτίου.»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS κλιμάκιο της Ν.Δ. θα παραβρεθεί την Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή» στα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” στην Αθήνα (Πιττάκη 4, Μοναστηράκι)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.

Τομεάρχης Υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ