Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Εκλογές το 2019» και βολές κατά της ΝΔ

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας, χθες από το Λασίθι, τα σχόλια για «περιοδεία προεκλογικού χαρακτήρα» υποστηρίζοντας πως «το να βρίσκεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπροστά στα προβλήματα, να μη διστάζει να ακούσει την κριτική των ανθρώπων, να συνομιλεί με τους φορείς, να ακούει και παράπονα, αυτό δεν είναι ζήτημα εκλογών. Αυτό πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας». Συνεχίζοντας δε επέμεινε πως «βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της τετραετίας, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019». «Μέχρι τότε, όμως» όπως είπε «πρέπει να έχουμε εκπληρώσει δύο μεγάλους στόχους: Την έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας, που θα συμβεί περίπου στη μέση της θητείας μας. Και από εκεί και πέρα, το μεγάλο όραμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και των μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκ νέου και στις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τις αιτιάσεις για μονομερείς ενέργειες που υπήρξαν, τόσο από τους δανειστές όσο και από την αντιπολίτευση, ενώ επέμεινε και χθες πως «είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας: Ό,τι υπερβαίνει την απόδοση των στόχων, να αποδίδεται εκεί όπου αποφασίζει η κυρίαρχη κυβέρνηση. Και η δική μας κυβέρνηση αποφασίζει να τα αποδίδει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Στους ανθρώπους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης». Μάλιστα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «τα χρήματα αυτά δεν μας τα χάρισε κανείς. Είναι χρήματα τα οποία καταφέραμε να εξοικονομήσουμε με βάση τη Συμφωνία, αλλά και με βάση την υπεραπόδοση των εσόδων έναντι στόχων, εξαιτίας του γεγονότος ότι εμείς, στοχευμένα, δουλέψαμε για να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση από τις λίστες της φοροδιαφυγής, από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και από άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που κάναμε όλο αυτό το διάστημα».

Αναφερόμενος δε στην έκβαση της αξιολόγησης ο κ. Τσίπρας είπε πως «το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει ή δεν υπάρξει ακόμα μια μικρή καθυστέρηση. Το ζήτημα είναι ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς παράλογες απαιτήσεις, για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, που είναι ένα βήμα πριν από το οριστικό τέλος της κρίσης». Μάλιστα με αφορμή τις αισιόδοξες προβλέψεις που υπάρχουν για την οικονομία το επόμενο έτος έστειλε μήνυμα πως «είμαστε έτοιμοι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αρκεί κάποιοι να μη θέλουν να κρατούν τα φτερά μας. Αν το επιθυμούν αυτό, πρέπει να καταλάβουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια τεράστια αβεβαιότητα. Το να κρατάς σταθερές και καθηλωμένες τις δυνατότητες μιας εκ των χωρών της Ευρωζώνης, είναι στην ουσία σαν να πυροβολείς τα πόδια σου».

Ο Αλ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του για ακόμη μια φορά και στη ΝΔ τονίζοντας πως αντιτάχθηκε στην απόφαση για 13η σύνταξη. «Αντιτάχθηκε σε κάτι το οποίο ο ελληνικός λαός το έχει ανάγκη. Στην αρχή είπε ‘θα το στηρίξουμε’, αλλά μόλις υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από κάποιες ακραίες φωνές εντός των δανειστών, έκανε πίσω», είπε ο πρωθυπουργός.

Εξαγγελίες
Σειρά εξαγγελιών περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού προς του παραγωγικούς φορείς του Λασιθίου. Όπως είπε «το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά την Κρήτη θα κατευθυνθεί στο Λασίθι», ενώ δεσμεύθηκε εντός της τετραετίας να ξεκινήσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για ολόκληρη την Κρήτη, ο βόρειος οδικός άξονας. «Η Κρήτη μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης συνολικά της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας

imerisia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ