Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Μισή» έξοδος στις αγορές το 2017 και ο «πόλεμος» κατά της ανεργίας

«Δοκιμαστική» έξοδο της χώρας στις αγορές το 2017, και πλήρη έξοδο το 2018, προανήγγειλε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης όπως διαβάζουμε στο newpost.gr.

Παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση σε εκδήλωση της«Συνεργασίας Αριστερών Οικονομολόγων», ο αντιπρόεδρος επανέλαβε το στόχο για την, κατά το συντομότερο δυνατόν, ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.«Εντός του 2017 στοχεύουμε στην ένταξη στην Ποσοτική Χαλάρωση και στη “δοκιμαστική” έξοδο στις αγορές, με σκοπό την πλήρη έξοδο το 2018», δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης, με το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος να προσπαθεί να δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας αφού, όπως υποστήριξε, «το 2016 επιτεύχθηκε η μετάβαση στην ανάκαμψη. Στόχος το 2017 και το 2018, όταν και θα ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα, να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη», ανέφερε.

Στο εξής όμως, οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εστιασμένες στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, όπως φάνηκε από την ομιλία του Γ. Δραγασάκη: «Η εδραίωση συνθηκών βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης μετά τη λήξη του Προγράμματος με δραστική μείωση της ανεργίας είναι εθνικός στόχος και καθήκον», προανήγγειλε χαρακτηριστικά, ενώ όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «παράλληλα με την επίτευξη των οικονομικών στόχων, ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος και επιτυγχάνουμε τη μείωση της ανεργίας».

Αναφορές που έγιναν την προηγουμένη της γενικής απεργίας εκεί όπου τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κυβέρνηση, την οποία πολλοί από τους σημερινούς διαδηλωτές είχαν ψηφίσει πριν 1,5 χρόνο.

Τη… διαταραχθείσα αυτή σχέση αυτή θα επιδιώξει να αποκαταστήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα με στοχευμένες πολιτικές πρωτοβουλίες αλλά και με τη μη υπαναχώρηση σε «θέματα αρχών» στη διαπραγμάτευση που είναι εν εξελίξει. Καθόλου τυχαία τη στιγμή αυτή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ (και πρώην συνεργάτης του αντιπροέδρου) Δημήτρης Λιάκος είπε «όχι» στις «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» στα εργασιακά, όπως υπογράμμισε στην πρώτη του ομιλία από τη Βουλή, για τον προϋπολογισμό.

«Σε μια χώρα με 23% ανεργία και 50% στους νέους, δεν μπορεί να συζητείται περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», δήλωσε ξεκάθαρα, ζητώντας από την πλευρά των εταίρων μας μια «υπέρβαση, με τη μορφή της έμπρακτης υποστήριξης, ένα άλμα εμπιστοσύνης απέναντι στη χώρα μας, που θα λειτουργήσει ως αναγκαία παρώθηση για την έξοδο από την κρίση και κατ’ επέκταση για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Κατά συνέπεια, όπως συμπέρανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, «κάθε απόφαση που αίρει την αβεβαιότητα και καθιστά ευκρινέστερο αυτό τον οδικό χάρτη είναι θεμιτή. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και δεν συμφέρει κανέναν να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα, ειδικά όταν εμφανίζονται διαρκώς αστάθμητοι παράγοντες αποσταθεροποίησης και εστίες αβεβαιότητας».

Όμως, ο Δ. Λιάκος βρήκε την ευκαιρία να επεκταθεί στο «μεγάλο κάδρο»: «Η επιβολή της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής από την αρχή της κρίσης όξυνε τις κοινωνικές αντιθέσεις ενώ σήμερα απειλεί με εσωτερική κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης ολοένα και περισσότερες χώρες».

Και μόνο αντίπαλο «στρατόπεδο» στην κατεύθυνση που τελευταία έχει πάρει η Ευρώπη είναι η συνάντηση Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, σημείωνε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: «Η προσέγγιση προοδευτικών τμημάτων της σοσιαλδημοκρατίας με τη ριζοσπαστική Αριστερά δημιουργεί έναν προωθητικό πόλο στην Ευρώπη», επέμεινε ειδικότερα ο Γ. Δραγασάκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ