Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όλα τα σενάρια για τα μέτρα από το 2017 έως το… 2020

Ολοένα και μεγαλύτερος γίνεται ο εφιάλτης της επιβολής νέων μέτρων για την κυβέρνηση. Όσο αδειάζει η κλεψύδρα με τον χρόνο της διαπραγμάτευσης, τόσο πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο να βρεθούμε προ τελεσιγράφου του τύπου: για να πάρετε τη ρύθμιση του χρέους, θα πρέπει να κάνετε υποχωρήσεις προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2019 και του 2020 με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει και το σενάριο της παράτασης εφαρμογής του δημοσιονομικού κόφτη. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, θα κριθεί αν μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμη δραστική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και μια ακόμη βίαιη περικοπή των συντάξεών τους.
Για το 2017: Ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί έχουν έρθει σε συμφωνία για τα δημοσιονομικά της επόμενης χρονιάς και ήδη έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2% έναντι μνημονιακού στόχου 1,75%. Νέα μέτρα θα επιβληθούν ούτως ή άλλως. Αυτά που έχουν προγραμματιστεί από τον Μάιο. Έτσι, από τον Γενάρη θα ενεργοποιηθούν οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων (καπνικά προϊόντα, ηλεκτρονικά τσιγάρα, καφές, ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου) αλλά και σειρά πρόσθετων φόρων όπως η ενεργοποίηση των αυξημένων συντελεστών στα ενοίκια, η εφαρμογή της νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, η αύξηση του συντελεστή για τις ομόρρυθμες και ετερρόρυθμες εταιρείες κλπ. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με το αν προχωρήσει από φέτος στην αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων (οικογενειακά επιδόματα, αναπηρικά επιδόματα κλπ) ή αν θα καταργήσει φοροαπαλλαγές όπως αυτή για τις ιατρικές δαπάνες, την έκπτωση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους λόγω προκαταβολής, την έκπτωση των πληρωμάτων του εμπορικού ναυτικού κλπ. Το ζητούμενο είναι να απαντηθεί το πώς έχει χρηματοδοτηθεί το ποσό των 700 εκατ. ευρώ για την ενεργοποίηση από τις αρχές του 2017 του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Για το 2018: Όταν αποχώρησαν οι θεσμοί από την Αθήνα, είχε εντοπιστεί δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ότι το κενό έχει περιοριστεί στο 0,1% του ΑΕΠ. Δεν είπε πώς έκλεισε αυτό το κενό. Θα υπάρξουν νέα μέτρα και για το 2018 ή όχι; Θα γίνουν ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις από αυτές που ζητάει η Παγκόσμια Τράπεζα σε φορολογικές απαλλαγές και κοινωνικά επιδόματα ή όχι; Επίσης εγείρεται και ένα δεύτερο θέμα: η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2018 αφορά μόνο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι στο ΔΝΤ; Και αν κληθεί η Ελλάδα να υπογράψει καινούργιο μνημόνιο με το ΔΝΤ καθώς προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (σ. σ ο. κ. Μοσκοβισί ήταν σαφέστατος) αυτό θα προβλέπει περισσότερα μέτρα από αυτά που ζητούν οι Ευρωπαίοι;
Για το 2019 και για το 2020: Μπορεί να φαίνεται να νωρίς αλλά από τώρα παίζεται το μέλλον των φορολογουμένων για ολόκληρη την επόμενη 4ετία. Αν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για το 2019 και για το 2020, θα βρει απέναντί της το ΔΝΤ που θα ζητάει επιτακτικά μέτρα της τάξεως του 3-4% του ΑΕΠ για τη συγκεκριμένη διετία ήτοι κοντά στα 6 δις. ευρώ. Πρόκειται για άλλο ένα μνημόνιο το οποίο θα περιλαμβάνει τα βασικά αιτήματα του ΔΝΤ: μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ και κατάργηση της προσωπικής διαφορά των συνταξιούχων η οποία αντιστοιχεί σε κούρεμα των υφιστάμενων συντάξεων κατά τουλάχιστον 10% κατά μέσο όρο. Για να αποφύγει τα μέτρα το 2019 και το 2020 η Ελλάδα, ή θα πρέπει να πειστεί η Γερμανία να ρίξει τα ελληνικά πλεονάσματα στο 1,5%, ή να πειστεί το ΔΝΤ ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέσα στην συγκεκριμένη διετία χωρίς νέα μέτρα. Ακόμη και στη μέση να βρεθεί η χρυσή τομή, και πάλι θα ζητηθούν από την Ελλάδα μέτρα της τάξεως των 3-4 δις. ευρώ. Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο της ενδιάμεσης λύσης: να μην κατονομαστούν τα μέτρα αλλά να επέλθει συμβιβασμός με τη λογική της «παράτασης εφαρμογής του δημοσιονομικού κόφτη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ